Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Μέσα στην ΥΠΕΥΘΥΝΗ κυβέρνηση οι Βενιζέλος, Κουβέλης, όχι στην «Εθνική Ομάδας Διαπραγμάτευσης, Ε.Π.Ε.»!


1.            Η υπόσχεσή τους για παραμονή της Χώρας , με τροποποίηση του Μνημονίου με διαπραγματεύσεις –που θα πει με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας και όχι με μονομερείς ενέργειες– υπήρξε η κορυφαία προεκλογική υπόσχεση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Όλες οι άλλες υποσχέσεις τους προϋπέθεταν και υποτάσσονταν σ’ αυτήν.
στη Ζώνη του ευρώ
Αυτή ήταν και η αξεπέραστη διαφορά τους από τα κόμματα που υπόσχονταν την κατάργηση του Μνημονίου με μονομερείς πράξεις.
2.            Τα τρία «κυβερνητικά» κόμματα γνωρίζουν ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ δηλώνουν, μονίμως εδώ και καιρό και με τον πιο  κατηγορηματικό τρόπο, ότι η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της”, που με συντριπτική πλειοψηφία έχει εγκρίνει η Βουλή των Ελλήνων, “αν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη”.
Ειδικά, το τελευταίο διάστημα, πριν από και μετά τις εκλογές, μας έχει διαμηνυθεί ότι:
- “προϋπόθεση για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να τηρήσει το Μνημόνιο που συμφωνήθηκε”  και αυτό “έχει ειπωθεί σε όλα τα ελληνικά κόμματα”,
- οι εταίροι μας πρώτα θα αναμείνουν την έκθεση των εκπροσώπων της Τρόικας για να δουν τι έχει και τι δεν έχει πράξει τους τελευταίους μήνες (η Ελλάδα) για να προσαρμοσθεί στο Πρόγραμμα” και μετά θα δουν πώς μπορούν να προχωρήσουν.
Στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup, στις 9.7.12, οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών έκαναν σαφές στον Έλληνα ομόλογό τους, ότι οι εταίροι μας αναμένουν πρώτα να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα και να “επαναφέρουμε το Πρόγραμμα εντός των στόχων του” και μετά να υποβάλουμε για συζήτηση τα όποια αιτήματά μας.
3.           Οι πρόσφατες αντιδράσεις των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.
α) Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δύο μέρες πριν από την σύνοδο των υπουργών οικονομικών του Eurogroup, ζήτησε από τους επικεφαλής της Τρόικας:
- να συμφωνηθεί “το γενικό πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ένα νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής”,
- να συζητηθεί το ζήτημα της “αναθεώρησης της σύμβασης και πρωτίστως το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία έτη”.
β) Ο ίδιος, μετά τη σύνοδο του Eurogroup, πριν ενημερωθεί υπεύθυνα από τον υπουργό οικονομικών και πριν συσκεφθεί με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς:
- αποδοκίμασε ουσιαστικά δημοσίως τον κ. Στουρνάρα για το ότι δεν έθεσε στη σύνοδο του Eurogroup το ζήτημα της “παράτασης” (όταν δηλαδή οι ομόλογοί του είπαν “Να δούμε αποτελέσματα και μετά συζητάμε”, ο κ. Στουρνάρας δεν απάντησε: “Λάθος, κύριοι: Να δούμε πρώτα ‘παράταση’, και μετά συζητάμε”!),
- επανέλαβε την άποψή του ότι “η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής” πρέπει να αποτελέσει την αρχή της “αναθεώρησης της δανειακής σύμβασης”,
- τόνισε ότι “επιμένει στην ανάγκη να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει  το ταχύτερο η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης”.
γ) Οι πρόεδροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών και του υπουργού οικονομικών στις 11.7.12, μας (ξανα)θύμισαν, με ξεχωριστές δηλώσεις,  τις κύριες διεκδικήσεις της “προγραμματικής σύγκλισης”, αφήνοντας όμως αναπάντητο το αμείλικτο ερώτημα: “Τι θα πράξουν αν οι πιστωτές μας δεν συμφωνήσουν με τις διεκδικήσεις αυτές;
4.           Λίγα απ’ αυτά που θα θέλαμε να πούμε στους κυβερνητικούς εταίρους, σήμερα, ένα μήνα μετά τις εκλογές.
α) Στους τρεις αρχηγούς και τα στελέχη των κομμάτων τους.
- Να θυμούνται ότι Η ΚΥΡΙΑ ΕΝΤΟΛΗ του λαού είναι να υλοποιήσουν την πρωταρχική τους προεκλογική υπόσχεση, ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ και ότι σ’ αυτήν υποτάσσονται  όλα τα επί μέρους άλλα. 
- Να προχωρήσουν ταχέως τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί –αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση των κλειστών (ή μισόκλειστων) επαγγελμάτων,  ψήφιση του φορολογικού νόμου…– αγνοώντας αντιδράσεις συμφερόντων, ΜΜΕ, βουλευτών, κομματικών, συνδικαλιστών, θιγομένων από την κατάργηση προνομίων ή (κακώς) “κεκτημένων”…
- να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας με δικαιοσύνη και δίνοντας το παράδειγμα, οι ίδιοι.
Όταν έχουμε ένα εκατομμύριο ανέργους και μισθούς/συντάξεις 500-700 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί ακραία πρόκληση “να κυκλοφορεί τόσος πλούτος, ο πλούτος αυτός να μην πληρώνει φόρους και κανείς να μην κάνει τίποτα”, να εισπράττονται μισθοί/συντάξεις 5.000/3.000 ευρώ από μισθωτούς/συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, του Δημοσίου κ.α., να…, να…
- Να δεχτούν χωρίς καθυστέρηση την τεχνοκρατική βοήθεια που οι εταίροι μας δείχνουν πρόθυμοι να μας παράσχουν για την οργάνωση ενός “κράτους του νόμου”, όπου δεν θα κυριαρχούν η παραοικονομία, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή/φοροκλοπή, η γραφειοκρατία, η σύγχυση αρμοδιοτήτων στην κεντρική και τοπική διοίκηση…
Εμείς, μόνοι μας, αυτό που καταφέραμε τόσα χρόνια να φτιάξουμε είναι το γνωστό μας “κράτος της α-νομίας”, παράδεισο για τους λίγους αλλά δυναμικούς “δικούς” του, που ακόμα και σήμερα δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει, και κόλαση για τους πολλούς υπόλοιπους. 
- Να ενημερωθούν οι ίδιοι σε βάθος και μετά να οργανώσουν τη συστηματική, λεπτομερή και ειλικρινή ενημέρωση των πολιτών για όλα τα μέτρα (θεσμικά, διαρθρωτικά, λιτότητας) που επιβάλλεται να ληφθούν –για το τι, πώς και γιατί των μέτρων, για την αναγκαστικά  μακρά προσπάθεια της  Χώρας και  για τα αποτελέσματα που ελπίζουμε...
Να μην εμφανίζονται φοβισμένοι, αλλά να βγουν μπροστά και να διαλεχθούν με τον λαό, με προσωπική επαφή σε λαϊκές συνάξεις, με e-mail, έντυπα…,  όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα του χάους και της παραπληροφόρησης, όπου κερδίζουν οι φωνακλάδες και οι αδιάβαστοι λαϊκιστές και χάνουν οι ρεαλιστές, οι σώφρονες, οι διαβασμένοι...
- Να μην ξεχνούν ότι «τα προσωπικά» παραμερίζονται, όταν «η πατρίδα βρίσκεται σε πόλεμο» (και αναλαμβάνεις τις ευθύνες που σου αναθέτουν, δεν τις αρνείσαι, επειδή... έχεις «άλλη άποψη», κε Μητσοτάκη, ούτε κλαψουρίζεις στα Κανάλια, γιατί... άργησαν να ορίσουν τις αρμοδιότητές σου, κα Σκοπούλη!).
β) Στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να συμμετάσχουν, όχι σε περιορισμένης ευθύνης “Ομάδες Διαπραγμάτευσης” αλλά, σε μια κυβέρνηση πραγματικής συνευθύνης, ο κ. Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος και, ίσως, Υπουργός Οικονομικών και ο κ. Κουβέλης ως υπουργός Ανάπτυξης, Μεταφορών, Δικτύων ή Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ή…, μαζί με άλλα πολιτικά στελέχη των κομμάτων τους.
Αναγκαία συνθήκη για να να ευοδωθούν οι προσπάθειας της Χώρας αλλά και να πεισθεί ο λαός –που ακόμα δεν έχει καταλάβει γιατί τα δύο κόμματα “στηρίζουν” απλώς αλλά δεν ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ στην κυβέρνηση Σαμαρά– ότι οι πολιτικοί αρχηγοί εννοούν αυτά που λένε και ότι είναι πραγματικά αποφασισμένοι να αγωνιστούν “για τη σωτηρία της πατρίδας”.
γ) Στον κ. Βενιζέλο, να αποσύρει την πρότασή του για σύσταση μιας “Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης”.
- Η εκδοχή της πρότασης με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην “Ομάδα” είναι άκρως ουτοπική, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ (που, με τα δύο εκλογικά του προγράμματα και τις αναρίθμητες δηλώσεις του προέδρου και στελεχών του, έχει δεσμευτεί να ακυρώσει το Μνημόνιο, να εθνικοποιήσει τις τράπεζες, να παγώσει τις ιδιωτικοποιήσεις…) να συμπράξει στην απόπειρα τροποποίησης του Μνημονίου (και μάλιστα αν προβλέπει (κι’ αυτός) ότι τα αποτελέσματα της απόπειρας αυτής θα είναι εντελώς οριακά).
- Το “σκεπτικό” στο οποίο ο κ. Βενιζέλος στηρίζει την εκδοχή αυτή της πρότασής του είναι καταστρεπτικό.*
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στον λαό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν αποδέχεται πως, σήμερα στη δημοκρατική Ελλάδα, η μειοψηφία μπορεί να επιβάλει την άποψή της στην πλειοψηφία, όταν προβλέπει πως η κυβέρνηση (την οποία ο ίδιος και το κόμμα του στηρίζει) “δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα” αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν “έρθει να συμπράξει” στην “Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης”, προαναγγέλοντας έτσι ουσιαστικά την αποτυχία της προσπάθειας να βγεί η Χώρα από την κρίση;
- Η εκδοχή της πρότασης χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην “Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης”, είναι, και αυτή, αδιέξοδη και επιζήμια.
Ο “θεσμός” αυτός, παγκόσμια πρωτοτυπία μάλλον, θα δυσχεράνει την όποιας μορφής “διαπραγμάτευση”, με τη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ κυβέρνησης, υπουργών και “Ομάδας” που σίγουρα θα προκαλέσει (Ας επιχειρήσει ο κ. Βενιζέλος να καταγράψει τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες της “Ομάδας” σε σχέση με εκείνες των υπουργών και της κυβέρνησης και θα το διαπιστώσει).
5.           Από τη συμπεριφορά των τριών αρχηγών και των κομμάτων τους στους επόμενους δυο-τρεις μήνες θα εξαρτηθεί η τύχη της Χώρας!

* Το “σκεπτικό” αυτό, όπως το παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στις 11.7.12 στον ΣΚΑΙ: “Και η πρότασή μου για την Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης έχει και την έννοια ότι είναι μία διαρκής, ανοιχτή πρόσκληση στην Αντιπολίτευση και ιδίως στο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει να συμπράξει. Πιστεύετε ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα ως χώρα με τους μισούς Έλληνες, ή εν πάση περιπτώσει το 47% έναντι του 53%, να λένε ότι διαφωνούν ριζικά; Ότι δεν πρέπει να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, δεν πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, ότι κακώς παίρνουμε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής γιατί υπήρχε πιο εύκολη λύση; Λύση χωρίς κόπο, λύση χωρίς να αναγκαστούμε να κάνουμε κάποιες θυσίες;”.



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο