Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

"Τρύπα" 3 δισ. ευρώ από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για το 2013-2014

Του Δημήτρη Κατσαγάνη


Πάνω από ένα τέταρτο των μέτρων που
απαιτούνται για να κλείσει το "δημοσιονομικό κενό" της επόμενης διετίας δεν έχει βρεθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τέσσερις μέρες πριν την συνάντησή του με το ανώτατο κλιμάκιο της τρόικας.

Tην Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στις 4 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ του ελληνικού επιτελείου και της τρόικας για τον καθορισμό του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ για το 2013-14 ενόψει της πρώτης κρίσιμης συνάντησης του Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr, από το πακέτο μέτρων ύψους 10,5 δισ. ευρώ που έχει παρουσιάσει έως τώρα το οικονομικό επιτελείο προς την τρόικα, μόνο τα 8,5 δισ. ευρώ αποδέχονται οι εκπρόσωποι των διεθνών δανειστών της χώρας, ενώ φυσικά λείπει άλλο 1 δισ. ευρώ μέχρι να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr, ότι δύο είναι μόνο οι τομείς από τους οποίους μπορούν να εξευρεθούν τα 3 δισ. ευρώ μέτρα που λείπουν, το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων και οι Συντάξεις. Στην παραπέρα περικοπή του ΠΔΕ, όμως, αναμένεται να βάλει βέτο η τρόικα, συνεπώς μένουν μόνο οι μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν διαρρεύσει έως τώρα περικοπές στις συντάξεις.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα, με στενό συνεργάτη του Υπ. Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, πως είναι όσο ποτέ πιθανό να υιοθετηθεί το ‘σκληρό‘ σενάριο για τις συντάξεις. Η περικοπή της 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς θα επιφέρει σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, πρώτο στην ατζέντα έρχεται το μέτρο της επιβολής μειώσεων στο σύνολο της κύριας σύνταξης.

Για παράδειγμα, σε ένα συνταξιούχο που λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.600 ευρώ θα του επιβληθεί π.χ. μείωση 15% σε όλο το ποσό των 1.600 ευρώ, και όχι μείωση 5% για τα πρώτα 1.000, μείωση 10% για τα επόμενα 1.000-1.300 και μείωση 15% για τα τελικά 1.300-1.600 ευρώ. Ο πρώτος τρόπος μείωσης των συντάξεων θα απέφερε 240 ευρώ από ένα συνταξιούχο των 1.600 ευρώ, ενώ ο δεύτερος μόλις 125 ευρώ, δηλαδή τα υποδιπλάσια.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο