Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ ίσως σώσουν την Ελλάδα

Τι σημαίνουν για τη χώρα μας τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. 


Μπορεί η απόφαση της ΕΚΤ που ανακοινώθηκε την Πέμπτη να σώσει την Ελλάδα; Αυτό θα εξαρτηθεί από πάρα πολλές παραμέτρους, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την πρώτη τόσο δραστική κίνηση που γίνεται για τον περιορισμό του προβλήματος των υπερχρεωμένων χωρών. Αν η Ελλάδα τελικά συγκαταλεχθεί ανάμεσα στις χώρες που θα περιλαμβάνουν τα μέτρα Ντράγκι, τότε η ανάσα θα είναι σημαντική, ειδικά σε περίπτωση νέου «κουρέματος» του χρέους της.
Αν όμως η Ελλάδα θεωρηθεί «ειδική περίπτωση» και η απόφαση της ΕΚΤ αφορά μόνο στις χώρες που θα βρεθούν σε παρόμοια θέση από εδώ και πέρα, τότε θα μας ευνοήσει μόνο έμμεσα, υπό την έννοια ότι οι αγορές θα καταλάβουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να λήξει εδώ και τώρα το θέμα και να στηρίξει τις προβληματικές χώρες, άρα να στρέψει του κερδοσκόπους μακριά από την Γηραιά Ήπειρο.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει την επόμενη Τρίτη, όταν ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους επιτελείς της ΕΚΤ και τα λοιπά στελέχη της ΕΕ στην Φρανκφούρτη για το πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στην ιστορία αυτή.
Αγορά των ομολόγων «φτηνά» από την ΕΚΤ
Τι ακριβώς όμως αποφάσισε ο κ. Ντράγκι; Κατ' αρχάς χαμήλωσε τα επίπεδα "ποιότητας" των εγγυήσεων για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Που σημαίνει ότι το χρήμα από την ΕΚΤ προς αυτές θα κινείται πιο εύκολα. Ωστόσο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα φαίνεται πως δεν συμπεριλαμβάνονται προς το παρόν στο μέτρο αυτό. Στην ουσία η ΕΚΤ έχει σκοπό να αγοράζει χωρίς κάποιο ταβάνι τα κρατικά ομόλογα των προβληματικών χωρών, στην ουσία να αγοράζει το χρέος τους, εμποδίζοντας τις αγορές να αυξάνουν τα spreads.
O κ. Ντράγκι, βέβαια, τόνισε πως οι αγορές ομολόγων θα γίνονται υπό «αυστηρούς όρους» τους οποίους θα καθορίζουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο διάδοχος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Κοινώς, θα αφορούν χώρες που έχουν ήδη υπογράψει κάποιο Μνημόνιο. Και η Ελλάδα είναι μία από αυτές.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην όλη διαδικασία και η επαναγορά θα σταματάει εάν οι όροι δεν τηρούνται από τις χώρες. Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ πιέζει για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ίσως η χώρα μας να ευνοηθεί στο μέλλον. Όπως φαίνεται, η ΕΚΤ θα αποσύρει την απαίτησή της για πρώτης διασφάλισής της έναντι των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων που και η ίδια κατέχει ή θα αγοράσει στο μέλλον. Κοινώς, σε περίπτωση «κουρέματος» τα ομόλογα που θα κατέχει η ΕΚΤ θα έχουν ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση με εκείνα των ιδιωτών. Άρα, αν τελικά γίνει νέα αναδιάρθρωση του χρέους της Ελάδας, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα κατέχει σημαντικό μερίδιο αυτού, η ανακούφιση για τη χώρα μας θα είναι αρκετά μεγάλη.
Στήριξη της Ελλάδας να ξαναβγεί «ομαλά» στις αγορές
Και να μην φτάσουμε, πάντως, ως εκεί, τα μέτρα Ντράγκι δείχνουν πως θα ευνοήσουν την Ελλάδα, ακόμη κι αν όλα εξελιχθούν ευνοϊκά για τη χώρα μας. Αν, δηλαδή, η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα σταθεροποίησής της και φτάσει στο σημείο να προσπαθήσει να βγει στις αγορές, η ΕΚΤ θα είναι εκεί και θα αγοράσει ομόλογα, κρατώντας τις τιμές τους χαμηλά. Αυτό αφορά πρωτίστως την Ιρλανδία, που σύντομα ολοκληρώνει το πρόγραμμα στήριξής της από την ΕΕ και έχει τον τρόμο του τι θα αντιμετωπίσει στις αγορές. Για την Ελλάδα, ειδικά αν επιτευχθεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, θα το συζητήσουμε πολύ αργότερα. Ακόμη και τότε, όμως, αν ισχύουν ακόμη όσα ανακοίνωσε προχθές ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, η μετάβασή μας στο προηγούμενο καθεστώς θα είναι πολύ πιο ομαλή απ' ότι αν στηριζόμασταν στις δικές μας μόνο δυνάμεις.
Διαβάστε επίσης:
Κερδοσκοπία της ΕΚΤ με το ομόλογο των 3,2 δισ. καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Θετικές οι αντιδράσεις των αγορών στις δηλώσεις Ντράγκι
«Εθισμός η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ»



Newsbomb


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο