Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Οκτώβριος:Mήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού

O Oκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως <<Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης>> για τον καρκίνο του μαστού, στα πλαίσια διεθνούς προσπάθειας, για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Λεωνίδας Κάλφας


Στα πλαίσια μιας μεγάλης καμπάνιας ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο για τον καρκίνο του μαστού, ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως <<Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης>> για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας γίνεται εμφανής, αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου σε γυναίκες στην Ευρώπη, αλλά και την πρώτη αιτία θανάτου γυναικών ηλικίας 40 έως 45 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο! Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη χώρα μας εμφανίζονται 4500 περιστατικά το χρόνο, από τα οποία 1500 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους, ενώ παγκοσμίως 1.500.000 γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού και 300.000 εξ αυτών πεθαίνουν.



Παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της ασθένειας αποτελούν, τόσο η κληρονομικότητα όσο και κακές καθημερινές συνήθειες, όπως η απουσία άσκησης, η κακή διατροφή, το αυξημένο βάρος, η υπερκατανάλωση αλκοοόλ και το κάπνισμα. Γυναίκες με ιστορικό καλοηθών παθήσεων του μαστού, πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία και μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.


Όσον αφορά τα συμπτώματα της ασθένειας, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ενδεικτικά:αλλαγές στο δέρμα, στη θήλη ή το μέγεθος του μαστού, ογκίδιο στο μαστό, έκκριση υγρού, χωρίς όμως αυτά να συνεπάγονται απαραίτητα εμφάνιση καρκίνου.


Για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας βασικές εξετάσεις είναι η αυτοεξέταση, η μαστογραφία και η κλινική εξέταση από γυναικολόγο.


Η αυτοεξέταση, όπως μαρτυρά άλλωστε και η ίδια η λέξη, γίνεται από την ίδια τη γυναίκα, μία φορά το μήνα, μετά το τέλος της περιόδου και πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών. Με αυτό τον τρόπο η γυναίκα παρατηρεί αν υπάρχουν αλλαγές στο στήθος της και σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να ειδοποιήσει το γιατρό.


Η μαστογραφία ανιχνεύει όγκους πολύ μικρού μεγέθους, πριν ακόμα γίνουν ψηλαφητοί και πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το τέλος της περιόδου. Η πρώτη μαστογραφία προγραμματίζεται στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών και στη συνέχεια ακολουθεί μια μαστογραφία κάθε χρόνο. Σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ο μαστογραφικός έλεγχος ξεκινά σε μικρότερη ηλικία.


Όσον αφορά την κλινική εξέταση από γυναικολόγο, αναφερόμαστε στο υπερηχογράφημα μαστών, μια γρήγορη εξέταση, χωρίς ακτινοβολία, που δεν θα πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο της μαστογραφίας.


Όπως γίνεται κατανοητό, η πραγματοποίηση όλων αυτών των εξετάσεων βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Είναι, εξάλλου, γνωστό ότι η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας σώζει πραγματικά ζωές, αφού αν η αντιμετώπιση της ασθένειας γίνεται σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά το 97%!


Youropia

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο