Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Πολύ κοντά σε "γάμο" Εθνική Τράπεζα και Eurobank

Τις εκτεταμένες φήμες που από το πρωί έκαναν το γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων ήρθε να επιβεβαιώσει η αναστολή της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών των μετοχών των τραπεζών Εθνική και Eurobank. Οι φήμες έκαναν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών που αφορούν στη μεταξύ τους συγχώνευση. Αν και επίσημες πηγές και από τα δύο ιδρύματα απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες οι κινήσεις τους υποδεικνύουν προς αυτή την κατεύθυνση.



Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας σήμερα το απόγευμα στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί Δ.Σ. που προφανώς συσχετίζεται με την υπόθεση. Ανάλογα αναμένεται να κινηθεί και η διοίκηση της Eurobank, καθώς πληροφορίες από την τράπεζα αναφέρουν ότι ήδη ενημερώνονται τα μέλη του Δ.Σ. για συνεδρίαση σήμερα χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη γίνει γνωστή η ώρα.

Τραπεζικοί κύκλοι που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις ανέφεραν στο Capital.gr ότι «μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, οι επιλογές για συνεργασίες είναι περιορισμένες και η συγκεκριμένη περίπτωση έμοιαζε από καιρό μια καλή λύση».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank είχαν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας. Ωστόσο στις αρχές της εβδομάδας η διοίκηση της Credit Agricole ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αποκλειστικές συζητήσεις με τον τρίτο «μνηστήρα», την Alpha Bank, γεγονός που εκτιμάται ότι επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια υπόθεση θα χρειαστεί χρόνο για να καταλήξει ωστόσο αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη σε μέγεθος τράπεζα στη χώρα από κάθε άποψη με ισχυρότατη παρουσία και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ λεκάνης της Μεσογείου. Μόνο στην Ελλάδα η Εθνική Τράπεζα διαθέτει σχεδόν 580 καταστήματα και η Eurobank περισσότερα από 400.

Μαζί με τις υπόλοιπες πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να «κλειδώσουν» οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων. Ωστόσο καθώς η αποδέσμευση των κεφαλαίων έχει πλέον συσχετιστεί άμεσα με την πορεία εκτέλεσης του μνημονίου, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να περιμένουν την έκθεση της τρόικας και εν συνεχεία να καταρτίσουν το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο αν κλείσει και αυτό το deal ουσιαστικά αποκρυσταλλώνεται σε μεγάλο βαθμό το τοπίο του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Θα πρόκειται για μια αγορά με λιγότερα αλλά και πιο ισχυρά ιδρύματα, κάτι που από την αρχή της κρίσης αποτέλεσε ζητούμενο για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο