Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ποιος θα σώσει πρώτος την Ελλάδα;

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη


Σε μία από τις χειρότερες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, μία ομάδα ομογενών βάζει το συμφέρον της πατρίδας πάνω απ΄ όλα και αποφασίζει να «χαρίσει», ήτοι να δανείσει με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κεφάλαια 600 δισ. δολάρια για την αποπληρωμή του ελληνικού δημοσίου χρέους και 50 δισ. δολάρια για το κυπριακό χρέος. Έτσι η χώρα μας αποδεσμεύεται τόσο από την Τρόικα των δανειστών όσο και από τους ιδιώτες πιστωτές και ξεκινά μία νέα βιώσιμη και αναπτυξιακή πορεία, όχι μόνο με μηδενικό χρέος αλλά και με πάνω από 200 δισ. δολάρια “ταμείο” για κοινωνικές παροχές και επενδύσεις.



Επίσης, μία άλλη ομάδα «χαρίζει» μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής (αξίας κάποιων τρισ. ευρώ σύμφωνα με τους ίδιους) στο ελληνικό δημόσιο για τον ίδιο σκοπό και έτσι το ελληνικό κράτος γίνεται πανίσχυρο αφού έχει στον έλεγχό του ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του αμερικανικού χρέους.

(Η αναφορά στην Τράπεζα της Ανατολής γίνεται γιατί στη συνέντευξη τύπου της END, ο νομικός σύμβουλος της οργάνωσης δήλωσε ότι ο κ. Αρτέμιος Σώρρας βρίσκεται πίσω και από τις δύο οργανώσεις με το όνομα END, ωστόσο πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά project).

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα αίσιο τέλος για τα δεινά της χώρας μας και τους πολίτες της. Άλλωστε ήταν οι αρχαίοι Έλληνες αυτοί που χρησιμοποίησαν πρώτοι τον όρο “από μηχανής θεός” στις τραγωδίες. Όταν ο μύθος οδηγούνταν σε αδιέξοδο εισαγόταν ένα θεϊκό πρόσωπο που με την παρέμβασή του έδινε λύση στο αδιέξοδο και το έργο μπορούσε πλέον να ολοκληρωθεί ομαλά. Ο από μηχανής θεός όμως είναι ένα θεατρικό πρόσωπο που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.

Στη σημερινή πραγματικότητα τα ερωτήματα τόσο για τη γνησιότητα όσο και για τις προθέσεις των όσων εμπλέκονται... στον “μύθο” των 600 δισ. δολαρίων της οργάνωσης END, ευγενικά μιλώντας, είναι πολλά και παραμένουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αναπάντητα.

Είναι κατανοητό ότι στις σημερινές συνθήκες η είδηση πως οι ομογενείς της Αμερικής θα αποπληρώσουν το ελληνικό χρέος έχει προκαλέσει ενδιαφέρον και κάνει το γύρο των μέσων ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό. Αρκετοί φαίνεται πως είναι αυτοί που πιστεύουν στους σωτήρες και έχουν πειστεί ότι ο... από μηχανής θεός υπάρχει και θα έρθει από τις ΗΠΑ. Οι ομογενείς, με επικεφαλής τον κ. Αρτέμιο Σώρα και τον ιατρό κ. Μανώλη Λαμπράκη, υποστηρίζουν ότι έχουν καταθέσει σε ένα “κηδεμονευόμενο” λογαριασμό ληξιπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 600 δισ. δολαρίων και ότι προτίθενται να τα διαθέσουν στην Ελληνική Δημοκρατία, θέτοντας παράλληλα ένα πλαίσιο αυστηρών προϋποθέσεων.

Αναπάντητα ερωτήματα για τα “ομόλογα” των $600 δισ.

Από τα όσα υποστηρίζουν τα στελέχη της ομάδας των ομογενών, END, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, με πρώτο και βασικό το γεγονός ότι βεβαιωμένο κεφάλαιο της τάξης των 600 δισ. δολαρίων δεν έχουν παγκόσμιοι κολοσσοί όπως ο Bill Gates και ο Warren Buffett μαζί.

Το ποσό από μόνο του προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση για πολλούς λόγους. Οι συνολικές καταθέσεις στον Καναδά διαμορφώθηκαν στις 30 Ιουλίου 2012 περί τα 1,2 τρισ. δολάρια. Τα στελέχη της END υποστηρίζουν ότι τα 600 δισ. δολάρια είναι σε ομόλογα, οπότε δεν συμπεριλαμβάνονται στα 1,2 τρισ. καταθέσεων, ωστόσο και μόνο ότι μία ομάδα Ελλήνων κατέχει ποσό ίσο με τις μισές τραπεζικές καταθέσεις του Καναδά προκαλεί... ερωτηματικά αξιοπιστίας.

Επίσης, αμφισβητείται η ίδια η ύπαρξη των ομολόγων, αφού δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα αντίγραφό τους. Οι ίδιοι επικαλούνται έγγραφο της Diamond & Diamond Merchant Banking Group για τη «φύλαξη» ομολόγων σε «κηδεμονευόμενο» λογαριασμό, ενώ επιμένουν ότι επιθυμούν να αποδείξουν τη γνησιότητα των τίτλων στην ίδια την ελληνική κυβέρνηση.

Αν οι Έλληνες ομογενείς έχουν συγκεντρώσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 600 δισ. δολαρίων, τότε είναι βέβαιο ότι, κατά κάποιο τρόπο, έχουν... στο χέρι την αμερικανική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Και αυτό γιατί οι Κινέζοι, που παραδοσιακά αποτελούν το μεγαλύτερο πιστωτή των ΗΠΑ, έχουν στην κατοχή τους κρατικά χρεόγραφα των ΗΠΑ ύψους 1,17 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Μαΐου - είναι γνωστά τα σενάρια που θέλουν τους Κινέζους να «εκμεταλλεύονται» σε διάφορες περιπτώσεις το μεγάλο ποσοστό αμερικανικού χρέους που κατέχουν.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος κατέχει τα 650 δισ. δολάρια λαμβάνει χαρακτήρα ισχυρού πιστωτή απέναντι στο αμερικανικό δημόσιο. Ενδεικτικά, η Ιαπωνία κατέχει αμερικανικούς τίτλους αξίας 1,105 τρισ. δολαρίων, ενώ η Βρετανία κατέχει 161,1 δισ. δολάρια.

Στελέχη βέβαια της END, δηλώνουν ότι η οργάνωση είναι ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ, δίνοντας έναν ακόμη πιο εντυπωσιακό χαρακτήρα στο όλο εγχείρημα.

Παρ΄ όλα αυτά, ο τραπεζίτης της ομάδας, κ. Anthony Diamond ή Αντώνης Διαμαντόπουλος, είπε κατά τη διάρκεια παρουσίασης, ότι πρόκειται για «US Treasury Bills obligations», δηλαδή έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου, ενώ όταν αναφέρθηκε στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ονόμασε... τον πρώην υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη.

Πως όμως μπορεί να φαίνεται ότι υφίσταται το ποσό αυτό χωρίς στην ουσία να υπάρχει; Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα ομόλογα στα οποία αναφέρονται οι επικεφαλής της ομάδας END δεν είναι παρά διεθνείς συναλλαγματικές (International Bills of Exchange – ΙΒΟΕ).

Οι συγκεκριμένοι τίτλοι “κρύβουν” τη γνησιότητά τους, μέχρι την ημέρα εξόφλησής τους. Μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορούν να είναι τοποθετημένοι σε έναν λογαριασμό custodian – όπως τα ομόλογα της END – οι οποίοι δίνουν παραστατικά με την ονομαστική τους αξία.

Παρ’ ολα αυτά, τα στελέχη της END επιμένουν ότι πρόκειται για ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και ότι οι αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ είναι ενήμερες για το εγχείρημα.

Αντιδράσεις από την Κύπρο
Κυπριακά μέσα ανέφεραν χθες, ότι η κυπριακή κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, εξέτασαν το ζήτημα και διερεύνησαν τους ισχυρισμούς του E.N.D, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, από τα αποτελέσματα της έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών, δεν προκύπτει οτιδήποτε που να είναι προς αξιοποίηση. Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να βλέπει με καχυποψία την κατάσταση, αφού δεν προσκομίστηκαν έγγραφα τα οποία να αποτελούν αξιόπιστη εγγύηση της σοβαρότητας της πρότασης.

Το πλαίσιο των όρων

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ομάδα των ομογενών, το ελληνικό δημόσιο θα πάρει τα χρήματα για να εξαγοράσει το χρέος της βάσει των όρων που ακολουθούν:

-να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση την εξαγορά του χρέους που βρίσκεται στα χέρια οργανισμών και κρατών από τρίτους, να γίνει λογιστικός έλεγχος των χρεών της χώρας,

-να εξεταστούν όλα τα οποία κλήθηκε και πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο, να υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη,

-να γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας, να συσταθεί διεθνής επιτροπή διαχείρισης του ποσού.

Η ομάδα έχει αποστείλει επιστολές στον Α. Σαμαρά όσο και στους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και τον υπουργό οικονομικών και τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλο. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Σώρρας, υπάρχουν διαθέσιμα και περαιτέρω κεφάλαια, εφόσον χρειαστεί. Τέλος οι ομογενείς δέχονται να ελεγχθούν τα ομόλογα και ο τραπεζικός λογαριασμός που έχουν στον Καναδά, κατόπιν όμως, συνάντησης με την κυβέρνηση.

Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο