Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: «Στρατιωτικό πραξικόπημα σε εξέλιξη»

Δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο καθώς ένας σύμβουλος του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «στρατιωτικό πραξικόπημα» - Η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, επικαλούμενη μια πηγή της προεδρίας, ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε στον ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) ότι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου.
Το σχέδιο για μια νέα πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο, το οποίο έχει την υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, προβλέπει μια περίοδο άσκησης της εξουσίας από μια προσωρινή κυβέρνηση ως την διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, μετέδωσε το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, χωρίς να δώσει ακόμα άλλες λεπτομέρειες.
''Το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία'', πρόσθεσε στις δηλώσεις του ο σύμβουλος του Μόρσι, μιλώντας ξεκάθαρα για την στρατιωτική παρέμβαση.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην πλατεία Ταξίμ αναμένοντας τις εξελίξεις στη χώρα, τη στιγμή που νωρίς το απόγευμα ο στρατός κατέλαβε το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, τεθωρακισμένα οχήματα, παρελαύνουν πολύ κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο.
 Το δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Την είδηση επιβεβαίωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που δήλωσε ότι τόσο στον Μόρσι όσο και σε ανώτατα στελέχη της ισλαμιστικής παράταξης απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Δεκάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού αναπτύχθηκαν το απόγευμα σε μια περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο, μετέδωσαν ανταποκριτές και ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Άνδρες του στρατού ανήγειραν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και φράκτες γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου βρίσκεται και συνεχίζει να εργάζεται ο πρόεδρος Μόρσι.
Ο στρατός ανέφερε σε  επίσημη ανακοίνωσή του ότι οι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια και διέψευσε ότι επιτίθεται στους υποστηρικτές του Μόρσι, τονίζοντας: «Ο Αιγυπτιακός στρατός ανήκει σε όλους τους Αιγύπτιους».
Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Ο αιγυπτιακός Τύπος είχε προβλέψει ότι η σημερινή ημέρα θα ήταν αυτή της αποχώρησης ή της αποπομπής του Μόρσι από το αξίωμα. «Σήμερα: Αποπομπή ή Παραίτηση», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της κρατικής εφημερίδας αλ Αχράμ. «Τέλος», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας αλ Ουάταν.
Νωρίτερα, λίγο αφού έληξε το 48ωρο τελεσίγραφο που είχε δώσει ο στρατός στον Μόρσι (στις 17.30 ώρα Ελλάδας) η προεδρία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα.
Ο ισλαμιστής πρόεδρος μίλησε για σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης», ωστόσο, δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση.
Όλα δείχνουν ότι το τέλος έχει φτάσει πλέον για την κυβέρνηση Μόρσι.


Newsbomb.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο