Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Έντονη διαμάχη στους αρκτικούς πάγους

Η Ρωσία μπορεί να απειληθεί με δολιοφθορές κατά των εγκαταστάσεών της στην Αρκτική. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν, μιλώντας στη Μόσχα σε διάσκεψη, αφιερωμένη στα προβλήματα της εθνικής ασφάλειας:- Είναι πολύ πιθανό, ότι οι ρωσικές εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να γίνουν στόχος κρυφών δολιοφθορών από τις ανταγωνίστριες χώρες.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι δράστες παρόμοιων δολιοφθορών μπορεί να μη συνδέονται φανερά με τις χώρες που κρύβονται από πίσω. Για να υπάρξουν αντίποινα και για να καθοριστεί η έκταση της χρήσης δύναμης, είναι απαραίτητο όχι μόνο να καταγραφούν οι δράστες, αλλά και να ταυτοποιηθούν αυτοί που κρύβονται από πίσω. Για αυτό το σκοπό απαιτούνται σύγχρονα μέσα παρακολούθησης, ικανά να δουλεύουν αποτελεσματικά στον αέρα και στο νερό.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ εδώ και καιρό επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον για την Αρκτική. Ακόμα περισσότερο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όταν έγινε φανερό, ότι οι αρκτικοί πάγοι λιώνουν γρήγορα. Από το 2007 στην περιοχή έγιναν τακτικές οι στρατιωτικές ασκήσεις με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Νανούκ» με τη συμμετοχή της Δανίας, του Καναδά και των ΗΠΑ.

Το 2009 υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση «Πιστό βέλος». Τον περασμένο χρόνο σε ελιγμούς υπό την ονομασία «Ψυχρή απάντηση» συμμετείχαν περισσότεροι από 16 χιλιάδες στρατιώτες από 15 χώρες της συμμαχίας. Στην Ουάσινγκτον δεν κρύβουν το γεγονός, ότι εξετάζουν την Αρκτική ως «ένα νέο στρατηγικό πεδίο διαμάχης».

Με τέτοιο ντόρο γύρω από την Αρκτική η προειδοποίηση του Ρογκόζιν για πιθανές προκλήσεις είναι αρκετά επίκαιρη. Οι ανταγωνιστές της Ρωσίας μπορεί να καταφύγουν σε ένα δοκιμασμένο πολλές φορές σενάριο, θεωρεί ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βίκτορ Μουραχόβσκι.

- Στις δυτικές χώρες είναι ευρέως αναπτυγμένες οι λεγόμενες ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες. Σήμερα αυτές οι εταιρείες διαθέτουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους. Και αυτές οι εταιρείες δραστηριοποιούνται ενεργά με ανάθεση από κυβερνήσεις και πολυεθνικές σε διάφορες χώρες – και στο Αφγανιστάν, και στο Ιράκ, και στην Αφρική. Για αυτό ο Ρογκόζιν τονίζει, ότι συχνά είναι αδύνατη η ταυτοποίηση αυτού που κρύβεται πίσω από τέτοιες ενέργειες: αυτές θα εκτελούνται από μη κρατικές στρατιωτικές δομές.

Η κρατική πολιτική της Ρωσίας στην Αρκτική προβλέπει αντίποινα σε παρόμοιες προκλήσεις. Στο ρωσικό τομέα της αρκτικής περιοχής αναπτύσσεται η στρατιωτική υποδομή, ενισχύονται τα σύνορα. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, έχει ληφθεί η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ενημέρωσης για την κατάσταση στην αρκτική περιοχή. Αυτό συμπεριλαμβάνει σταθμούς ραντάρ που «βλέπουν» πέρα από τον ορίζοντα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σκάφη, στα οποία είναι εγκατεστημένα συστήματα παρακολούθησης.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης οποιουδήποτε αντικειμένου – στη γη, στον πάγο και στον αέρα. Σε πλήρη ισχύ το σύστημα θα λειτουργήσει σε μερικά χρόνια. Όσον αφορά την προστασία των εξεδρών άντλησης πετρελαίου στην αρκτική υφαλοκρηπίδα, αυτό θα εξασφαλιστεί από το Στόλο – το Βόρειο και του Ειρηνικού ωκεανού.

Αντρέι Σμιρνόφ

 Αποκάλυψη

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο