Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟ 2014


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Οι κυριότερες  αλλαγές που ισχύουν ΑΥΣΤΗΡΑ από 1.1.2014

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Στο παρόν σημείωμα καταγράφονται οι  φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που ισχύουν από τις αρχές του 2014. Η ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ θεωρεί υποχρέωση να ενημερώσει τα μέλη των Σωματείων και να προστατεύσει τους επαγγελματίες για τις άδικες και αντιπαραγωγικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών, η μη τήρηση των οποίων επισείει τεράστια πρόστιμα. Η ομοσπονδία μας σας ενημερώνει ότι η  ΓΣΕΒΕΕ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο με σκοπό να άρει όλες τις παράλογες και αναποτελεσματικές νομοθετικές ρυθμίσεις που  εξοβελίζουν την επιχειρηματικότητα και επιβαρύνουν δυσανάλογα τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις.

Σημειώνουμε ότι στις 23/01/2014 τεχνικό κλιμάκιο της Συνομοσπονδίας συναντήθηκε με εκπρόσωπο της Task Force στην Ελλάδα και έθεσε μετ΄ επιτάσεως τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά από την εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων του κώδικα φορολογικών διαδικασιών, ενώ στις 30/01/2014 επιδόθηκε ψήφισμα φορέων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα για την απόσυρση των άδικων φορολογικών ρυθμίσεων. Παράλληλα, η Συνομοσπονδία επιφυλάσσεται νομικά και θα κινηθεί ανάλογα στις περιπτώσεις όπου επισημανθούν αποκλίσεις από τις συνταγματικές επιταγές.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι συγκεκριμένες επισημάνσεις αφορούν τις πιο σημαντικές περιπτώσεις ρυθμίσεων για την οποία εφιστούμε την προσοχή των μελών. Παρακαλούμε τα μέλη να ενημερώνουν τις ομοσπονδίες για όποια άλλα προβλήματα εντοπίζουν στις καθημερινές τους συναλλαγές με την εφορία και τα ταμεία. Στο παράρτημα υπάρχει πίνακας παραδειγμάτων με τις νέες επιβαρύνσεις από τις φορολογικές αλλαγές.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

  Κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται και αφορά την αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου και την πληρωμή μισθοδοσίας, αυτό βέβαια πρέπει να διευκρινισθεί περαιτέρω μέσα από Κοινή Υπουργική Απόφαση), αξίας άνω των πεντακοσίων ευρώ (500,00€), εφόσον εξόφληση δεν έγινε μέσω τράπεζας ή επιταγής δεν αναγνωρίζεται. Δηλαδή μαζί με τα τιμολόγια που έρχονται για καταχώριση  πρέπει να υπάρχει η απόδειξη τραπεζικής πληρωμής, η φωτοτυπία της επιταγής εξόφλησης  αλλιώς δεν θα ισχύει το τιμολόγιο ούτε στο ΦΠΑ ούτε στα έξοδα.
Κάθε δαπάνη λοιπόν άνω των 500,00€ αναγνωρίζεται ως έξοδο μόνο όταν περνάει μέσα από το τραπεζικό σύστημα.
  Οι  συγκεντρωτικές τιμολογίων θα υποβάλλονται κάθε μήνα ηλεκτρονικά, χωρίς όριο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσκομίζονται έγκαιρα (το αργότερο έως το πρώτο δεκαήμερο κάθε επόμενου μήνα) ΟΛΑ τα παραστατικά, ανεξάρτητα από το ποσό. Σε περίπτωση καθυστέρησης-αμέλειας  μη προσκόμισης κάποιου στοιχείου ελλοχεύουν σοβαρά πρόστιμα. Τούτο βέβαια έρχεται σε αντίφαση με την υποβολή των τριμηνιαίων δηλώσεων ΦΠΑ.
  Η μη έκδοση τιμολογίων, αποδείξεων κλπ, η εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων πάντως τύπου (Εισοδήματος, ΦΠΑ, Λοιπών Φόρων) ή χρεωστικών τροποποιητικών, έχει πλέον πολύ αυστηρά πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων, της τάξεως των 1.000,00€ για Β κατηγορίας βιβλία η 2.500 € για Γ κατηγορίας βιβλία και σε περίπτωση υποτροπής τα ποσά διπλασιάζονται και στην συνέχεια τετραπλασιάζονται ενώ δεν συμβιβάζονται πλέον. Σε περίπτωση πιστωτικών τροποποιητικών τα πρόστιμα είναι 100€ για κατόχους απλογραφικών και 250€ για κατόχους διπλογραφικών βιβλίων. Στην περίπτωση υποτροπής έχουμε διπλασιασμό και τετραπλασιασμό των προστίμων.
  Σε περίπτωση μεταβολής του Ε9 από 1.1.2014 και μετά, αυτό θα πρέπει να δηλώνεται μέσα σε 30 μέρες και ΟΧΙ με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το επόμενο έτος όπως ίσχυε ως τώρα.
  Είναι σε εφαρμογή από 1/1/2014 το πλήρες ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ (δηλαδή ο έλεγχος κεφαλαίων) για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων, για την αγορά επιχειρήσεων, για τη σύσταση ή αύξηση κεφαλαίου εταιρειών δηλαδή για τα πάντα. Παράλληλα, για αγοραπωλησίες ακινήτων εφαρμόζεται ο φόρος υπεραξίας που επιβαρύνει τον πωλητή (επί αδιευκρίνιστων αξιών κτήσης και πώλησης), γεγονός που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κτηματαγορά και τα συμβολαιογραφικά γραφεία.
  Τέλος υπενθυμίζουμε ότι  όλοι θα πρέπει να  διαθέτετε εμπορικούς λογαριασμούς (όψεως) και όχι ταμιευτήριου η κοινούς, και όλες οι επαγγελματικές συναλλαγές να γίνονται αυστηρά μέσα από αυτούς. Επικοινωνήστε με την τράπεζα σας για να δηλώσετε το λογαριασμό της επιχείρησης.
  Σε σχέση με τη φορολογία εισοδήματος, καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και θεσπίζεται συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισόδημα υψηλότερο των 50.000 ευρώ, θα υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα να εκπίπτει το σύνολο των επαγγελματικών τους δαπανών και των ασφαλιστικών τους εισφορών.

ΥΣ: Η αναφορά του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα μειώσει τα πρόστιμα στο ήμισυ δε συνεπάγεται ότι έχει εφαρμοστικότητα στο παρόν, αλλά ούτε επιλύει το πρόβλημα της συσσώρευσης των πολύ μεγάλων προστίμων

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

  Θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένος σε εμφανές σημείο για το προσωπικό ο Πίνακας Προσωπικού (καθώς και η πιο πρόσφατη αναθεώρηση-μεταβολή του εάν υπάρχει).
  Θα πρέπει να υπάρχουν οι αποδείξεις πληρωμής υπογεγραμμένες και από τους δύο συμβαλλόμενους (εργοδότη  –  υπάλληλο).
  Θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο το πορτοκαλί βιβλίο (νεοπροσληφθέντων). Αναμένεται η κατάργηση αυτής της υποχρέωσης λόγω της ανάρτησης των στοιχείων στο σύστημα Εργάνη
  Θα πρέπει να υπάρχουν και να είναι συμπληρωμένα-ενημερωμένα τα χειρόγραφα βιβλία αδειών και υπερωριών και μεταβολών ωραρίου προσωπικού
  Μέχρι σήμερα θα έπρεπε να καταγράφονται όλες οι μεταβολές στο στην ανακεφαλαιωτική περιοδική δήλωση του ΙΚΑ.
  Σε περίπτωση έλεγχου ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Σε περίπτωση επίσης που σας βρουν με ανασφάλιστο προσωπικό το πρόστιμο είναι 10.550 € (για άτομα ηλικίας άνω των 25) και 9.157 € (για άτομα ηλικίας κάτω των 25) όπως γνωρίζετε.  Το Υπουργείο Εργασίας έχει εξαγγείλει ρύθμιση για τις παραβάσεις που αφορούν την υποβολή της ανακεφαλαιωτικής δήλωσης εργαζομένων του ΙΚΑ. Λόγω της καταγραφής στο σύστημα Εργάνη και στο βιβλίο μεταβολών, η παράλειψη καταγραφής στις ανακεφαλαιωτικές δηλώσεις θα εκλαμβάνεται ως σφάλμα και δε θα επιβάλλεται ποινή.
  Στην περίπτωση αλλαγής ωραρίου ή υπερωριών, η μη καταγραφή των μεταβολών αυτών επισείουν μικρότερο, αλλά υψηλό πρόστιμο.
  Δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη σε κανέναν υπάλληλο αν δεν έχει όλους τους απαραίτητους Αριθμούς μητρώου ΙΚΑ, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ.
  Όλες οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία μεταφέρονται στο λογαριασμό του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που έχει τη δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ

                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΑΤΣΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ         ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο