Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Μ-Λ ΚΚΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ : ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Η αγροτιά ξαναβγαίνει στους δρόμους του αγώνα

H κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική απέναντι στα χρόνια προβλήματα της αγροτιάς, συνεχίζεται με τη φορολογία της αγροτικής γης, τις περικοπές στις ενιαίες ενισχύσεις, τις πρόσθετες εισφορές στον ΕΛΓΑ και πρόσφατα με την αντιδραστικής έμπνευσης επιβολή καθεστώτος φορολόγησης κι αυτού του ελάχιστου συνήθως εισοδήματος της μεγάλης μάζας των φτωχομεσαίων παραγωγών αγροτικών προϊόντων, με βιβλία εσόδων – εξόδων. Ο φόρος επιβάλλεται στους αγρότες, με συντελεστή 13%, από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους μαζί με το φόρο επιτηδεύματος των 650 ευρώ  το χρόνο, υποχρεώνοντάς τους να κρατούν λογιστικά βιβλία. Με νομοθέτημα που ψηφίστηκε πρόσφατα, προχωράει στην άρση της ασυλίας του σπιτιού τους, προκειμένου να γίνεται ο φορολογικός έλεγχος.

Οι αγρότες θα πληρώνουν και τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους. Η κυβέρνηση παραβλέπει σκόπιμα το γεγονός ότι το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, λόγω της κρίσης (γύρω στο 4-5% ετησίως), αλλά και το έλλειμμα (1,9 δις ευρώ ) στο Αγροτικό Εμπορικό Ισοζύγιο, για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να παραχθούν στη χώρα μας. Παραβλέπει ακόμα τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον άμεσο κίνδυνο κατάσχεσης του 65% της υποθηκευμένης αγροτικής γης, την αποεπένδυση στις μεταποιητικές βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων, την επικείμενη πλήρη διάλυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.
   Θυμίζουμε την  περσινή φοροληστεία της αγροτιάς, τη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από 11% σε 6%, τη μείωση της επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου, τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ με παράλληλη αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς, τη μεγάλη αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, το «κούρεμα» των εξισωτικών αποζημιώσεων κ.α.
Ασφαλώς πρόκειται για μία γενικευμένη επίθεση, χωρίς κανένα κοινωνικό κριτήριο, χωρίς κανένα θετικό προσανατολισμό, με μοναδικό στόχο την είσπραξη εσόδων, σε βάρος προφανώς του ασθενέστερου τμήματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
   Την ίδια στιγμή, η αγροτιά δέχεται τις αφόρητες πιέσεις της Εφορίας για ανεξόφλητους φόρους, αλλά και του εκκαθαριστή της «κακής» ΑΤΕ για δάνεια που είχαν πάρει,  με την απειλή της διαβίβασης των χρεών σε εισπρακτικές εταιρείες, με κίνδυνο κατάσχεσης της υποθηκευμένης γης τους. Παράλληλα, στέλνει προς είσπραξη στην Εφορία ληξιπρόθεσμες οφειλές από αγροτικά δάνεια, που είχαν ρυθμιστεί με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.
   Αντίστοιχη τακτική εφαρμόζει και η Τράπεζα Πειραιώς για δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, που πέρασαν στο χαρτοφυλάκιό της, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων ποσών εκ μέρους της Εφορίας για οφειλές προς το Δημόσιο (επιστροφές φόρου πετρελαίου και επιστροφές ΦΠΑ), ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Ήδη, στην Καρδίτσα και σε άλλες περιοχές, δεκάδες αγρότες καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» να μπει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών που χρωστάνε στον ΟΓΑ και στον ΕΛΓΑ και να γίνονται παρακρατήσεις από τα κονδύλια των επιδοτήσεων που δικαιούνται.
   Η κατάσταση στην ύπαιθρο έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια αντοχής των μικρών και μεσαίων παραγωγών, που είναι αδύνατον να πληρώσουν τις αλλεπάλληλες αυξήσεις, τα κύματα των μέτρων και τα μόνιμα χαράτσια (αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα που φτάνουν στο 157% κι ανάλογες στο αγροτικό πετρέλαιο, εισφορές για τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ, αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων, δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων,  ηλεκτρονικές σημάνσεις των ζώων, χαράτσι στον γεωπόνο για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων και στον κτηνίατρο για την εκτροφή των ζώων, χαράτσια για την Υγεία και όλα τα άλλα που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα), με αποτέλεσμα να έχουν ανασφάλιστη τη σοδειά τους από κάθε είδους θεομηνία, να μένουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους εξ αιτίας των χαμηλών τιμών και του υψηλού κόστους παραγωγής (καλλιεργητικά δάνεια, πετρέλαιο, ηλεκτρικό, σπόροι, μηχανήματα και εργαλεία, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά σκευάσματα, λιπάσματα, κλπ., κλπ.) που επιβάλλουν τα ντόπια και ξένα μονοπώλια, οι εμποροβιομήχανοι και μεταποιητές, οι αγροδιατροφικές αλυσίδες, οι τράπεζες και οι κάθε λογής αεριτζήδες της υπαίθρου. Οι αγροτικές συντάξεις δεν αποτελούν πια ούτε φιλοδώρημα. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους αγρότες και τις αγρότισσες ανέβηκε από τα 65 στα 67 χρόνια - η ΝΔ υποσχόταν μείωση στα 62 - και κόπηκαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και τα επιδόματα άδειας.
   Η ΕΕ, στην προσπάθειά της να ξεφορτωθεί μια για πάντα από τους ώμους της το επικίνδυνο βαρίδι που λέγεται φτωχομεσαία αγροτιά, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της Ευρωπαϊκής Γεωργίας στην αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ, βάζει τώρα σε εφαρμογή τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο 2014-2020, προσαρμοσμένη απολύτως στις ανάγκες των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα (προμηθευτές, μεγαλεμπόρους, αγροδιατροφικές αλυσίδες, αγροτοβιομήχανους και τραπεζικό κεφάλαιο) και προς όφελος των μεγαλοαγροτών, προκειμένου να πετύχουν, όπως αναφέρθηκε,  τη συγκέντρωση της γης και τη συγκεντροποίηση της παραγωγής. Με τη νέα ΚΑΠ γίνεται αναδιανομή κονδυλίων ανάμεσα στα κράτη-μέλη, λόγω των νέων κρατών-μελών, αλλά και ανακατανομή πόρων στο εσωτερικό κάθε κράτους-μέλους. Η Ελλάδα χάνει 3,6% από τον πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις), ενώ ενδεχομένως να χάσει γύρω στο 9% από τον πυλώνα ΙΙ (διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δρά­σεις), που αφορά γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις. Οι επιδοτήσεις παραμένουν, αλλά θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα. Όλ’ αυτά καθιστούν απολύτως ασύμφορη την αγροτική δραστηριότητα, από το σύνολο σχεδόν της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η αγροτιά ξαναβγαίνει στους δρόμους του αγώνα. Ήδη τα τρακτέρ, από την περασμένη Τρίτη, έκαναν την εμφάνισή τους στις πλατείες χωριών της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Μαγνησίας, της Λάρισας, της Κοζάνης, της Πέλλας, της Ηλείας, του Έβρου, της Αργολίδας, των Χανίων, ενώ η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας δίνει τον τόνο σε πανελλαδική διάσταση.
Η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, βρίσκονται επί ποδός,  ενώ οι κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν στήσιμο μπλόκων σε πολλές περιοχές της χώρας, αγωνιστικές συγκεντρώσεις στα καταστήματα των εφοριών σε όλη τη χώρα, συγκέντρωση στην «Αγρότικα», στη Θεσσαλονίκη, την 1η Φλεβάρη, και άλλες μορφές πάλης που θα επιλεγούν. Η αγωνιζόμενη αγροτιά έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα συμπαράστασης σε εργαζόμενους άλλων κλάδων, αλλά και στα εργατολαϊκά στρώματα που δοκιμάζονται από την άγρια πολιτική των Μνημονίων που επιβάλλουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και εφαρμόζει πειθήνια η υποτελής κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο