Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ ΓΙΑ ΑΕΠΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗ ΑΕΠΙ ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ…

Από τις έντονες αντιδράσεις της ΑΕΠΙ αλλά και των υπολοίπων οργανισμών διαχείρισης, που προκάλεσε η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για τα Πνευματικά και Συγγενικά δικαιώματα, καταλαβαίνουμε ότι το απολυταρχικό καθεστώς των οργανισμών αυτών και της ΑΕΠΙ, σείεται και καταρρέει.
Για μία ακόμη φορά όμως θα ήταν χρήσιμο να επαναλάβουμε ότι εμείς δεν «κλέβουμε» το μόχθο κανενός και ειδικά των πνευματικών δημιουργών.
Το ίδιο θέλουμε να ισχύει και για τον δικό μας μόχθο, καθώς έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια θανάσιμα πλήγματα από τις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους των υπηρεσιών μας αλλά και της ανεξέλεγκτης και άδικης φορολογίας.
Όσον αφορά τις πνευματικές δημιουργίες και τους δημιουργούς θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μας δόθηκε απάντηση από την ΑΕΠΙ στα ερωτήματα που έχουμε θέσει, ποιος δηλαδή δημιουργός εκπροσωπείται από την ΑΕΠΙ, πόση είναι η αμοιβή του, αποδίδονται τα εισπραττόμενα στους δημιουργούς κλπ.
Άρα τελικά η οποιαδήποτε «κλοπή» των πνευματικών δικαιωμάτων δεν συντελείται από εμάς αλλά ισχύει η παροιμία «ΒΆΛΑΜΕ ΤΟ ΛΎΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ».
Αν λοιπόν εμείς οι επαγγελματίες, αύριο, βάλουμε λουκέτο στα μαγαζιά μας, καμία φυσικά πνευματική δημιουργία δεν θα κινδυνεύει καθώς δεν θα ακούγεται τραγούδι με προστατευόμενα πνευματικά δικαιώματα παρά μόνο τα γνωστά δημώδη μοιρολόγια, που ανήκουν στην παράδοση του Ελληνικού λαού.
Είμαστε βέβαιοι πως κανένας πνευματικός δημιουργός δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη, δεν είμαστε το ίδιο βέβαιοι όμως και για τους οργανισμούς διαχείρισης.
Και επειδή μεγάλος λόγος γίνεται στις ανακοινώσεις της ΑΕΠΙ για το Σύνταγμα, θα θέλαμε να μας απαντήσει ο «θεματοφύλακας» των πνευματικών δικαιωμάτων από πότε επιτρέπει το Σύνταγμα σε ιδιώτες να εισπράττουν αμοιβές με εκβιαστικό τρόπο και μέσα, όπως η μηνύσεις, η μη έκδοση αδειών κλπ;
Μήπως τελικά αναφέρεται η ΑΕΠΙ σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα;
Τέλος θα θέλαμε να συστήσουμε στα μέλη μας να αναμένουν τα πορίσματα της Επιτροπής και των νομοθετικών προτάσεων που θα γίνουν από την Κυβέρνηση, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα επιφέρουν επιτέλους την απαραίτητη εξισορρόπηση των δικαιωμάτων στην πνευματική δημιουργία αλλά και των δικαιωμάτων του πλήθους των επαγγελματιών στη ζωή και στην επιχειρηματικότητα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ

   Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
         ΧΑΡΑΤΣΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

Σας επισυνάπτουμε και την ανακοίνωση – πρόκληση της ΑΕΠΙ προς το Υπουργείο Πολιτισμού και το Σύνταγμα.

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ  ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΕΠΙ 
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡAΞΕΩΝ ΑΠΌ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΠΡΟΩΘΕI ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟY 
Αγαπητοί κύριοι / κυρίες 
Κρίνουμε αναγκαίο και επιβεβλημένο να σας ενημερώσουμε άμεσα για τις παρακάτω σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στη νομική  προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, εξελίξεις που συντονίζει προεκλογικά (όπως εξ άλλου ιστορικά συμβαίνει πάντα κατά τη διάρκεια προεκλογικών αναμετρήσεων)  το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Οργανισμού του , ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και έχουν ως στόχο την πλήρη αποδυνάμωση της αξίας των πνευματικών δικαιωμάτων και αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του οικονομικού αποτελέσματος των δικαιωμάτων σας. 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ 
Στις 19/12/2013 εξεδόθη απόφαση από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλο για την ίδρυση της «Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για Πνευματικά και Συγγενικά δικαιώματα και για τη Δημόσια Εκτέλεση». Στις 27/12/2013, ο ΟΠΙ καλεί σε διάλογο Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και Ενώσεις χρηστών  πνευματικών έργων για τη «διερεύνηση τυχόν προβλημάτων στον Τομέα της Δημόσιας Εκτέλεσης στην Ελλάδα…  και η άντληση σχετικών συμπερασμάτων με σκοπό την επίλυσή τους». 
Προτάθηκαν οκτώ συσκέψεις και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πέντε, κατά τις οποίες δεν τηρήθηκαν οι πρέπουσες δεοντολογικά διαδικασίες και ως εκ τούτου οι αντιδράσεις της ΑΕΠΙ ήταν εύλογες. Αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση  στις 10 /1 και πριν ακόμα οι Οργανισμοί υποβάλλουν, όπως τους ζητήθηκε, τα θέματα προς συζήτηση, ο ΟΠΙ παρουσίασε αυθαίρετα και αυτόβουλα δική του ατζέντα, η οποία  στις 30/1 πήρε τη μορφή εισηγητικών νομοθετικών διατάξεων  (προτάσεις νομοθετικής ρύθμισης /σχεδόν έτοιμο Νομοσχέδιο). 
 Η ΑΕΠΙ κατόπιν τούτου και  της μη τήρησης μιας σειράς δεοντολογικών διαδικασιών την εν λόγω Επιτροπή έστειλε εξώδικη αναφορά / καταγγελία  προς τους : 
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπουργό Οικονομικών, Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ΟΠΙ και Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση» καταγγέλλοντάς τη για τα παρακάτω: 
Παράβαση του ελληνικού Συντάγματος, των Διεθνών Συνθηκών και Συμφωνιών της χώρας μας ,  του νόμου και των θεσμικών της πλαισίων, καθώς και των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. 
Παραβίαση ατομικών και νομίμων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά εκατομμυρίων πνευματικών δημιουργών και δικαιούχων που εκπροσωπεί η ΑΕΠΙ και παράλληλη προφανή στήριξη και αρωγή των συμφερόντων των χρηστών. 
Πρόκληση Συρρίκνωσης Δημοσίων Εσόδων , φόρων και ασφαλιστικών εισφορών 
Πρόκληση Κυρώσεων εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια διάταξη για παράβαση Διεθνών Συνθηκών τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα κατέχει την Προεδρία της Ε.Ε. 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΙΘΑΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ 
Εξαφάνιση των εσόδων σας από Δημόσια Εκτέλεση 
1.        Αφαίρεση στην πράξη  του δικαιώματος του δημιουργού να καθορίζει το ύψος της αμοιβής του και αντικατάσταση αυτού του δικαιώματος με χρονοβόρες διαδικασίες -σε περίπτωση μη συμφωνίας των μερών- ανάθεση σε Επιτροπή Διαιτησίας από διορισμένη και όχι εκλεγμένη Επιτροπή κυβερνητικής επιλογής, διαδικασία  που θα καταλήγει εν τέλει  σε δικαστικό προσδιορισμό της αμοιβής. 
2.        Μέσα σ΄ αυτό το χρονοβόρο διάστημα παύση πληρωμών από χρήστες, διότι κανένας δικαιούχος δεν θα μπορεί να επιδιώξει δικαστικά ούτε την προστασία, ούτε την είσπραξη κατά την περίοδο της εκκρεμοδικίας. 
3.        Απόπειρα κατάργησης της ποινικής προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. 
4.        Προσβολή της ηθικής και υλικής αξίας των πνευματικών δικαιωμάτων ακόμα και σε περίπτωση συμφωνίας. 
5.        Αδυναμία δέσμευσης των χρηστών από τις αποφάσεις των Συλλογικών τους φορέων. 
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΠΙ 
Η ΑΕΠΙ καταγγέλλει δημόσια και το Υπουργείο Πολιτισμού και αυτήν την επίφαση δημοκρατικού δημοσίου διαλόγου για δημιουργία εντυπώσεων τήρησης δήθεν δεοντολογίας. Και μάλιστα με μια πρόταση αλλαγής του νόμου ήδη προαποφασισμένη, προμελετημένη και αιφνιδίως -και παρά το διάλογο και τις εισηγήσεις των ΟΣΔ- αυθαίρετα εισαχθείσα στην Επιτροπή ως de facto πρόταση του Υπουργείου για την αλλαγή της νομοθεσίας. 
Το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης, καθώς και αποδεικτικά στοιχεία, για την προαποφασισμένη πρόθεση του Υπουργού Πολιτισμού είναι η από 26 Σεπτεμβρίου 2013 ανάθεση σε ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο  της «σύνταξης  τροποποίησης του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την πνευματική ιδιοκτησία», παρατίθενται παρακάτω ως συνημμένα (σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης και Υπουργική απόφαση, βλ. σχετ. επισυναπτόμενα αρχεία ). 
Η αντίδραση και η συσπείρωση όλων των πνευματικών δημιουργών / καλλιτεχνών σ΄ αυτήν την προκλητική και αυθαίρετη προσπάθεια της Διοίκησης - για μια ακόμη φορά , εν όψει εκλογών -   παραβίασης ανθρωπίνων/ατομικών δικαιωμάτων, στο πλευρό των Οργανισμών Διαχείρισης των δικαιωμάτων τους με ενότητα και σύμπλευση, αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη και υποχρέωση ΟΛΩΝ. 
ΑΕΠΙ 


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο