Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Θρίλερ με τον νεκρό της Αμφίπολης: Τα βήματα προς τον 4ο θάλαμο

Σήμερα το μεσημέρι οι αρχαιολόγοι αρχίζουν τις διαδικασίες για την απομάκρυνση του τεράστιου χωμάτινου όγκου στους θαλάμους μπροστά και πίσω από τις Καρυάτιδες. Το χώμα είναι απαραίτητο να σκαφτεί και να αφαιρεθεί από τον τάφο, ώστε οι αρχαιολόγοι να μπορέσουν να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στο εσωτερικό του τύμβου και να καταφέρουν να φτάσουν στον 4ο θάλαμο, την πύλη του οποίου εντόπισαν πρόσφατα.
Στην παρούσα φάση, ο αρχαίος τάφος θυμίζει εργοστάσιο αφού συνεχίζονται εντατικά οι κατασκευές υποστήλωσης και στήριξης.

Ο 4ος θάλαμος βρίσκεται σε υπόγειο;


Οι εκπλήξεις πάντως συνεχίζονται και το μυστήριο του τύμβου συνεχώς προκαλεί νέες συγκινήσεις. Η μικρή θύρα που εντοπίστηκε στον τρίτο θάλαμο του τύμβου δημιουργεί ένα νέο μυστήριο, αφού ενώ όλοι περίμεναν ότι πίσω από τις Καρυάτιδες, στον τρίτο θάλαμο ενδεχομένως να βρίσκεται και ο νεκρός (δεδομένου ότι πίστευαν ότι θα είναι και ο τελευταίος χώρος) τα δεδομένα ανατράπηκαν.
Η τέταρτη θύρα που ανακαλύφθηκε (η πρώτη είναι αυτή κάτω από τις σφίγγες, η δεύτερη αυτή ανάμεσα στις Καρυάτιδες και η τρίτη η μεγάλη μαρμάρινη που ανακαλύφθηκε πριν από 10 ημέρες περίπου), δεν βρίσκεται στο κέντρο του τοίχου όπως οι προηγούμενες, είναι τοποθετημένη προς τα αριστερά, είναι πολύ μικρότερη από τις άλλες, δεν έχει θυρόφυλλα (ή αν είχε έχουν πέσει) και βρίσκεται πολύ χαμηλά κάτι που σημαίνει ότι ο τέταρτος θάλαμος του τάφου είναι υπόγειος, σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τους προηγούμενους.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά είναι και τα μόνα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχαιολόγοι. Είναι άγνωστο το αν υπάρχει κάποια ράμπα ή σκάλες που οδηγούν στον τέταρτο θάλαμο και  το αν αυτός είναι γεμάτος με χώμα όπως οι προηγούμενοι.
Αυτή είναι η αρχαία πύλη προς τον τέταρτο θάλαμο

Αναζητούν τον ταφικό θάλαμο
Με δεδομένο ότι το μνημείο δεν σταματάει να εκπλήσσει οι αρχαιολόγοι σε αυτό το σημείο της ανασκαφής δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα. Τι μπορεί όμως να υπάρχει στον τέταρτο θάλαμο;
Στην περίπτωση που ο τέταρτος θάλαμος είναι ο τελευταίος και είναι ο ταφικός θάλαμος τότε μπορεί να βρεθεί μια κρύπτη ή μια κόγχη στην οποία να είναι τοποθετημένος ο νεκρός. Μπορεί όμως, απλώς να είναι ένας ακόμη θάλαμος στη σειρά και να υπάρχει και άλλος έπειτα από αυτόν. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει και διάδρομος, κάτι σαν «πρόγονος» των κατακομβών. Με απλά λόγια το ένα ενδεχόμενο θέλει τον τέταρτο θάλαμο να είναι ο ταφικός και το άλλο το μνημείο να συνεχίζεται υπογείως.
Πώς χώρεσε ο νεκρός και τα κτερίσματα;
Τα νέα δεδομένα δημιουργούν και νέα ερωτήματα όπως πώς χώρεσαν όλα τα κτερίσματα και η σαρκοφάγος του νεκρού από μια είσοδο μικρότερη του ενός μέτρου. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η πιθανότητα στον τέταρτο θάλαμο να είχε ενταφιαστεί μονάχα η λάρνακα με τα οστά και κάποια κινητά κτερίσματα μικρού μεγέθους, αλλά μεγάλης αξίας.

Ασύλητος ο τάφος
Εν τω μεταξύ αναπτερώνονται οι ελπίδες των αρχαιολόγων ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί. Η μικρή οπή στον τέταρτο τοίχο που δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά, και είναι πολύ μικρότερη από τις οπές στους προηγούμενους τοίχους φανερώνει ότι οι αρχαίοι τυμβωρύχοι πιθανόν έφθασαν μέχρι εκεί, έσπασαν την πέτρα, βρέθηκαν μπροστά στα χώματα του τύμβου, θεώρησαν ότι δεν συνεχίζεται ο τάφος και δεν μεγάλωσαν την οπή από την οποία κοίταξαν.
Μενδώνη: Ο κατασκευαστής του Τάφου είχε λάβει μέτρα για να αποφύγει την τυμβωρυχία
«Η ανασκαφή θέλει το χρόνο της», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξηγώντας πως «δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβεται στον τρίτο θάλαμο, για να πάμε στον τέταρτο». Η ανασκαφή είναι μία αυστηρά επιστημονική διαδικασία, είπε στον Ant1, «δεν μπορείς να τη βιάσεις, μπορείς, όμως να την επιταχύνεις, λαμβάνοντας, παίρνοντας κάποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και για το μνημείο».

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι έχει στηθεί στο μνημείο ένα πλήρες και σύγχρονο εργοτάξιο, καθώς υπάρχει ανάγκη υποστήλωσης, που «οφείλεται όχι στο ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά ότι από την κατασκευαστική του δομή ήταν επιχωσμένο με ποταμίσια άμμο», σε μια προσπάθεια αποτρεπτική για σύλληση.
«Οι κατασκευαστές είχαν λάβει μέτρα πρόνοιας για να αποφύγουν την τυμβωρυχία» είπε χαρακτηριστικά.
Η οπή (των αρχαιοκαπήλων;) φαίνεται στο σχεδιάγραμμα ψηλά δεξιά στον τρίτο τοίχο.
Η αρχαία είσοδος, όμως, βρίσκεται στο κάτω μέρος, είναι 96 εκ. και διακρίνεται κάτω, στον τρίτο τοίχο.





iefimerida

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο