Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ: Απογοήτευσε ο πρωθυπουργός!

Μόνο τη... δανειδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξασφάλισε ο Αντώνης Σαμαράς για την Ελλάδα, στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ - Ούτε κουβέντα δεν τόλμησε να πει ο Πρωθυπουργός για «κούρεμα» χρέους, αλλά αναφέρθηκε σε μια... πιθανή επιμήκυνση.
Φανερά... «παγωμένος» ο κ. Σαμαράς στην γενική του τοποθέτηση προσπάθησε να ζητήσει δημοσίως...
φοροελαφρύνσεις, αλλά από την πλευρά της κ. Μέρκελ το μόνο που ειπώθηκε είχε να κάνει με την τήρηση του προγράμματος, με τα «καλά λόγια» για τη μέχρι τώρα προσπάθεια, παραδεχόμενη τα δεινά που περνά ο ελληνικός λαός. Για τα... περαιτέρω, αρκέστηκε να παραπέμψει στην Τρόικα και πέραν τούτου ουδέν άλλο σχόλιον.
Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για ένα νέο σχέδιο προγράμματος που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά για τη συνέχεια, μετά το τέλος του μνημονίου, δίχως όμως να μπει κανένας από τους δύο στην ουσία των θεμάτων, αποφεύγοντας να αγγίξουν τα καυτά ζητήματα που αφορούν στους Ελληνες. 
Πλήρης επιβεβαίωση του Newsbomb. Όπως εδώ και πολλές ημέρες σας είχαμε ενημερώσει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να γυρίσει με άδεια χέρια στην Αθήνα. Το μόνο που κατάφερε να διασφαλίσει είναι κάποια μικροποσά που θα δώσουν οι Γερμανοί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τουλάχιστον θλιβερή ήταν η εικόνα της ελληνικής αποστολής και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος το μόνο που προσπάθησε να κάνει είναι να πείσει την κ. Μέρκελ ότι έχουμε κάνει όλα τα προαπαιτούμενα, πιο γρήγορα από όσο ζητάει η Γερμανία.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε τη λέξη διαζύγιο με το ΔΝΤ αφού όπως είπε θα υπάρξει συνεργασία με το Ταμείο αλλά σε άλλη βάση.
Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ έμεινε μόνο σε αοριστολογίες και σε γενικότητες περί στήριξης της Ελλάδας, ενώ δεν είπε κουβέντα ούτε για "κούρεμα" χρέους, ούτε για ελαφρύνσεις, ούτε για το αν υπάρχει φόβος από ένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα σε αυτή την ερώτηση η γερμανίδα καγκελάριος αισθάνθηκε κάπως άβολα και εκεί παρενέβη ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος με «χειρουργικό» τρόπο πήγε τη συζήτηση στα ενεργειακά και στις επαφές που είχε στο Μπακού.
Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς μετά το αποτέλεσμα της συνάντησης έχει άλλον έναν "πονοκέφαλο" στην βαλίτσα του, καθώς θα πρέπει ερχόμενος στην Αθήνα να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι ακριβώς αποκομίσαμε ως κράτος από τις επαφές του με την κ. Μέρκελ.
Μέρκελ: Ξέρω τι περνούν οι Έλληνες
«Ευχαριστώ για το γεγονός ότι η Ελλάδα δείχνει θετικά δείγματα και πολύ σύντομα θα υπάρξει θετική ανάπτυξη. Θετικά μηνύματα στον τομέα του τουρισμού, πολλοί τουρίστες Γερμανοί πηγαίνουν με χαρά στην Ελλάδα». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την ομιλία της η κ. Μέρκελ.
Όπως είπε η γερμανίδα καγκελάριος «μιλήσαμε και για τις επόμενες αποφάσεις, τόσο με την Τρόικα, όσο και με την ΕΚΤΑ. Διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους για το επόμενο διάστημα. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μεταρρυθμίσεων και των ιδωτικοποιήσεων».
«Η Γερμανία υποστηρίζει την Ελλάδα, με την Task Force και υπάρχει πολύ στενή συνεργασία, βελτίωση του τομέα της Υγείας, κ.λπ» είπε, μεταξύ άλλων, ενώ σχολιάζοντας για την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες ανέφερε: «Ξέρω πόσοι είναι άνεργοι στην Ελλάδα, πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους πολίτες».
Σαμαράς: Γυρισμός πίσω δεν υπάρχει
Ο κ. Σαμαράς αφού ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα μας έχει κάνει όλα όσα είχε δεσμευθεί και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα. Επίσης διευκρίνισε στην γερμανίδα καγκελάριο ότι η χώρα μας δεν έχει ανάγκη νέων δανείων.
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Και στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας και στην πρόοδο την οποία έχουμε. Η χώρα πέτυχε μια σειρά από δύσκολους στόχους σε ένα διάστημα συντομότερο από εκείνο που προβλεπόταν. Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλέονασμα το 2013 και για δεύτερη φορά θα το κάνουμε 2014.
Πετύχαμε να βγούμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα και οι αποδόσεις των ομολόγων πάνε πολύ καλά. Η χώρα πέτυχε να ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζές της προσελκύοντας πάνω από 10 δισ. ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια. Για πρώτη φορά η ανεργία μειώνεται», ανέφερε ο κ. Σαμαράς. 
«Δείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, ότι δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας, ότι έχουμε ανάγκη ανακούφισης στον τομέα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά παρά τις συνθήκες ύφεσης και σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε περισσότερα γι' αυτό έχουμε ανάγκη αυτές τις στιγμές "ανάσας". Η Ελλάδα θέλει να προτείνει και θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, μετά το τέλος του προγράμματος, γιατί η χώρα μου έχει μπει καλά στο χώρο μεταρρυθμίσεων. Γυρισμός δεν υπάρχει, πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε. Τις μεταρρυθμίσεις αυτές θα έπρεπε να τις κάνουμε μόνοι μας, να μη τις ζητήσει κανένας. Θα συνεχίσουμε πέρα και πάνω από δεσμεύσεις.
Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε να υπάρξουν μακροπρόθεσμες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Κάνουμε ότι μπορούμε αυτές τις επιδόσεις να τις ξεπεράσουμε για να κερδίσουμε το θέμα της ανεργίας. Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Μέρκελ γιατί γνωρίζει το πρόβλημα και θα συμμετάσχει η Γερμανία στο πρόβλημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μπαίνουμε σε μια περίοδο ανάπτυξης.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα κερδίζει ένα νέο γεωστρατηγικό ρόλο, συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας. Ο ρόλος της Ελλάδας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή γίνεται πιο εμφανής, σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή μας από εκεί που προ ετών», συμπλήρωσε.
Σαμαράς: Δεν υπάρχει διαζύγιο με το ΔΝΤ!
Στην ερώτηση αν μπορεί η Ελλάδα να βρει χρήματα μετά το διαζύγιο με το ΔΝΤ ο κ. Σαμαράς είπε ότι "δεν υπάρχει διαζύγιο".
"Δεν δέχομαι τον όρο διαζύγιο με το ΔΝΤ, ούτε καν βελούδινο. Έχουμε μια συνεργασία που δεν ήταν πάντα ρόδινη. Αυτή πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί πριν την προγραμματισμένη στιγμή και αν γίνει αυτό θα είναι ένα σημείο επιτυχίας. Πρέπει να ξέρετε ότι θα υπάρχει διαφορετική συνεργασία" υποστήριξε ο κ. Σαμαράς.
"Η Ελλάδα σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Η πορεία των στόχων μπαίνει σε άλλη φάση, αλλά δεν αλλάζουν οι στόχοι. Αυτά θα τα δούμε μαζί με τους εταίρους μας μετά τα stress test των τραπεζών" ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμάρας.

newsbomb


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο