Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Οι στόχοι της κυβέρνησης εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα

Σε ρυθμούς τρόικας κινείται η κυβέρνηση έπειτα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στο Βερολίνο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου και στο Μαξίμου εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στις συζητήσεις.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών. Γκ. Χαρδούβελης βρέθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό, καθώς αργότερα σήμερα θα έχει τηλεδιάσκεψη με στελέχη της τρόικας.


Απώτερος στόχος του Μαξίμου είναι να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε η Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο στο τέλος του έτους. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, έχουν κάνει σαφές τις τελευταίες μέρες με δηλώσεις τους, πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα χρειαστεί και νέο πακέτο για την Ελλάδα. Ωστόσο, η Γερμανία έχει εκφράσει επιφυλάξεις παραπέμποντας την όποια απόφαση για το θέμα έπειτα από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου βλέπει ως σημαντικές τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε ό,τι έχει να κάνει με το να προλειάνει το έδαφος ώστε η χώρα να βγει από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα «Νέα», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και την επόμενη ημέρα, βασικά στοιχεία του οποίου αποτελούν το να μην παρθεί νέο δάνειο, το να αποχωρήσει το ΔΝΤ και η Ελλάδα να μην πάρει τα υπόλοιπα χρήματα που «βρίσκονται στο τραπέζι» προς εκταμίευση έως το 2016, αλλά και να ρυθμιστεί από την Ευρωζώνη το χρέος με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, το κούρεμα του χρέους δεν εξετάζεται.

Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πέμπτη αξιολόγηση για την εκταμίευση δόσεων ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

Τι θα συζητηθεί με την τρόικα

Κατά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, θα γίνει προσπάθεια αποτίμησης και ιεράρχησης των εκκρεμοτήτων του μνημονίου, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, η Ελλάδα καλείται να ξεπεράσει μια σειρά από εμπόδια που προκύπτουν από μνημονιακές υποχρεώσεις. Μεταξύ άλλων, πονοκέφαλο αποτελεί το ασφαλιστικό, καθώς από την τρόικα ασκούνται πιέσεις για αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση κατώτατων συντάξεων. Στα εργασιακά υπάρχουν πιέσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Πονοκέφαλο αποτελούν επίσης οι απολύσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση στο δημόσιο, καθώς και το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.


eklogika

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο