Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Άναψε φωτιές το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Τί καταγγέλλουν οι φαρμακαποθηκάριοι και γιατί αντάλλαξαν "πυρά" με τους φαρμακοποιούς

Ακόμη ένα "μέτωπο" άνοιξε το Υπουργείο Υγείας, μετά τους εργαζομένους στα νοσοκομεία, τους φυσικοθεραπευτές, τους προμηθευτές των νοσοκομείων και τους παρόχους υγείας... Πρόκειται για εκείνο των φαρμακαποθηκαρίων, οι οποίοι έπειτα από την απόφαση της Αριστοτέλους να μειώσει κατά 10 μέρες το περιθώριο διάθεσης των αποθεμάτων τους ενόψει της εφαρμογής της γενικής ανακοστολόγησης, ανακοίνωσαν πως θα προσφύγουν στο ΣτΕ διεκδικώντας την αναστολή του Δελτίου Τιμών.

Τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) θεωρούν πως η κίνηση αυτή του Υπουργείου αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καταγγέλλοντας πως τους τελευταίους μήνες ο κλάδος τους αντιμετωπίζει μία σειρά δυσμενών συνθηκών που διαμορφώνονται στην αγορά εξαιτίας "εξοντωτικών υπουργικών αποφάσεων που κατάφορα καταστρατηγούν και παραβιάζουν τον υγιή ανταγωνισμό".
Πιο συγκεκριμένα το πρόβλημα με το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων έγκειται στο γεγονός ότι οι φαρμακαποθηκάριοι ενώ έχουν αγοράσει σε υψηλότερες τιμές εμπορεύματα, καλούνται τώρα μέσα σε λίγες ημέρες να τα διαθέσουν. Διαφορετικά, θα είναι αναγκασμένοι να τα πωλήσουν σε χαμηλότερες τιμές από εκείνες που τα αγόρασαν, δεδομένου ότι με την ανατιμολόγηση εκτιμάται ότι υπάρχει μείωσει 7% με 8% στις τιμές.
Είναι ενδεικτικό άλλωστε το παράδειμα που ανέφερε ο Γραμματέας του Συλλόγου, κ. Θ. Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, και το οποίο αναφέρει ότι μία φαρμακαποθήκη αν δεν προλάβει να κατορθώσει τον ανέφικτο στόχο της πλήρους διάθεσης των προϊόντων που έχουν αγοραστεί ήδη, ενδέχεται να βρεθεί μπροστά σε μία κατάσταση όπου ένα φάρμακο με λιανική τιμή 100 ευρώ να έχει αγοραστεί 95,5 ευρώ και τελικά τώρα να καλείται να το δώσει 92 ευρώ.

Τί προβλέπει η Απόφαση

Η παραπάνω κατάσταση δεν θεωρείται απλά πιθανή για του φαρμακαποθηκάριους, αλλά βέβαιη. Κι αυτό δεδομένου ότι με βάση την τελευταία Υ.Α. του Ανδρέα Ξανθού προβλέπεται ότι από 30 ημέρες το περιθώριο διάθεσης των σκευασμάτων που έχουν αγοραστεί με τις παλιές τιμές τώρα μειώνεται στις 20 ημέρες.
"Αναιρεί ο κ. Ξανθός την ίδια του την υπογραφή" ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας μάλιστα πως ούτε αυτό το υποτιθέμενο περιθώριο των 20 ημερών ισχύει μιας και από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου είναι μεν 17 ημέρες, εκ των οποίων ωστόσο οι 8 είναι αργίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φαρμακεία πάντως δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, διότι αφενός τους δίνεται η δυνατότητα να διαθέσουν το απόθεμά τους σε 45 ημέρες, αφετέρου όμως το ίδιο σκεύασμα μπορούν να το αγοράζουν 100 ευρώ και να το πωλούν 124.

Τί απαντούν οι φαρμακοποιοί

Η τοποθέτηση αυτή των φαρμακαποθηκάριων, ως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο οποίος σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για "κοντόφθαλμη λογική" εκ μέρους των φαρμακαποθηκάριων, την ώρα που η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω των ελλείψεων.
"Η αλήθεια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη" είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κ.Λουράντος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Θ. Σκυλακάκη. Και συμπλήρωσε: "Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τους το στοκ τους ανακυκλώνεται κάθε 20 μέρες. Είναι επίσης γνωστό ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες τιμολογούν με τις νέες μειωμένες τιμές με την έκδοση του Δελτίου Τιμών. Συνεπώς από την πρώτη ημέρα οι φαρμακαποθήκες αγοράζουν με τις μειωμένες τιμές, πουλώντας όμως με τις παλιές υψηλές προς τα φαρμακεία. Την ίδια ώρα που τα φαρμακεία αγωνίζονται με μικρές ποσότητες να μειώσουν το στοκ τους.  Επομένως οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών οδηγεί σε κερδοφορία σε βάρος των φαρμακείων".

Ελλείψεις φαρμάκων

Οι φαρμακαποθηκάριοι αναφέρθηκαν και στις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, τονίζοντας πως για το φαινόμενο ευθύνεται τόσο "η παρατεταμένη αβεβαιότητα της αγοράς λόγω της αδυναμίας της διοίκησης να εκδώσει ένα σωστό δελτίο τιμών επί τρείς μήνες" και "οι συνεχώς μειούμενες ποσότητες που πωλούν οι πολυεθνικές στην Ελλάδα, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα" όσο και "οι ανεξέλεγκτες και παράνομες εξαγωγές που πραγματοποιεί μέρος των φαρμακείων και για τις οποίες παραδόξως σιωπούν ο ΠΦΣ, ο ΣΦΕΕ και η πολιτεία".
Όπως τόνισε μάλιστα η Πρόεδρος του ΠΣΦ, κα Ειρήνη Μαρκάκη: «αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά της παρούσης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η οποία επί δύο και πλέον μήνες δεν έχει κατορθώσει να βρει τον χρόνο να συναντηθεί με τον ΠΣΦ, που εκπροσωπεί εκατό φαρμακαποθήκες με 1.700 εργαζόμενους και καλύπτει το 55% της αγοράς φαρμάκου.Εμείς στηρίξαμε -με τεράστιο κόστος- την ομαλή λειτουργία της αγοράς κατά την ταραχώδη περίοδο του καλοκαιριού και σήμερα αγνοούμεθα παντελώς".
Απαντώντας στο θέμα των ελλείψεων, ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Λουράντος υπογράμμισε πως "αυτές οφείλονται στον μη ικανό εφοδιασμό της αγοράς  από τις εταιρείες αλλά κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες αυξάνονται όσο μειώνονται οι τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα".
Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, η αναφορά σε εμπλοκή κάποιων φαρμακείων στις παράλληλες εξαγωγές, αποτελεί παρεπόμενο της προσπάθειας αύξησης των ποσοτήτων προς εξαγωγή των αποθηκών που βγάζουν στην αγορά υπαλλήλους τους και αγοράζουν τοις μετρητοίς φαρμακευτικά σκευάσματα.
"Αυτό αποδεικνύει και την κερδοφορία των φαρμακαποθηκών σε μια  περίοδο που οι υπόλοιποι πάροχοι στενάζουν και ο ελληνικός λαός δεν έχει φάρμακα" είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα ότι "τα διεκδικούμενα από τις φαρμακαποθήκες ποσά από τον ΠΦΣ λόγω επιστροφής του πόρου υπέρ ΠΦΣ ,  ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά  αφορούν την επιστροφή του πόρου 0,4% λόγω των εξαγωγών τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο  για το 2014,οι διεκδικήσεις ανέρχονται στο ποσό των 700.000 ευρώ".

stogiatro


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο