Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΔΕΝ… ΘΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Επί είκοσι δύο χρόνια προσπαθούν οι Τούρκοι να εγκαινιάσουν ένα τζαμί στην περιοχή του Άμστερνταμ στην Ολλανδία με την επιδεικτική ονομασία «Αγία Σοφία», προς τιμή του μεγάλου όπως αναφέρουν τεμένους της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης και όλο και κάτι γίνεται και δεν μπορούν να το τελειώσουν προκαλώντας διάφορα χαρακτηριστικά σχόλια για τα συνεχή εμπόδια που παρουσιάζονται.


Συγκεκριμένα το 1993 η τοπική τουρκική κοινότητα του Kinker της περιοχής του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, που σύμφωνα με τους Τούρκους αριθμεί περί τις 40.000 στην ευρύτερη περιοχή, αποφάσισε να κτίσει ένα μεγαλοπρεπές μουσουλμανικό τέμενος που θα έχει την συμβολική με ιδιαίτερη σημασία ονομασία, Ayasofya Camisi, (Τζαμί Αγίας Σοφίας)!

Παρά όμως τις εντατικές προσπάθειες των Τούρκων και άλλων μουσουλμάνων της περιοχής, όλο και κάτι γίνεται και δεν τελειώνει το έργο παρά του ότι έχει προχωρήσει και βρίσκεται εδώ και καιρό στο τελικό στάδιο μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τουρκικού Ιδρύματος του τζαμιού, Muhittin Aydın, από το 1993 είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν τα χρήματα για την ανέγερση του τζαμιού. Πολλά όμως προβλήματα παρουσιαστήκαν από την αρχή ενώ άρχισαν και οι δικαστικές προσφυγές των μη μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής που ζητούσαν να σταματήσει η ανέγερση του τζαμιού.

Παρ’ όλα αυτά το έργο προχώρησε αλλά με πολύ βραδείς ρυθμούς και σήμερα ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει ο τουρκικός τύπος, ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί το εσωτερικό του ενώ νέες δικαστικές προσφυγές εμποδίζουν την λειτουργία του.

Συγκεκριμένα υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις για το ύψος του μιναρέ που δεν τηρεί τις νόμιμες προδιαγραφές και έχει ζητηθεί να κατεδαφιστεί και να ξανακτιστεί χαμηλότερος από το καμπαναριό του κεντρικού ναού της πόλης, καθώς και για το κάλεσμα του ιμάμη από τα μεγάφωνα που δεν είναι αποδεκτός από τους ντόπιους κατοίκους.

Έτσι μετά από είκοσιδυο ολόκληρα χρόνια το συμβολικό αυτό τούρκικο έργο είναι ακόμα σε εκκρεμότητα και τα εμπόδια αντί να μειώνονται, όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι Τούρκοι, αυξάνονται παρά του ότι έχει ήδη κάνει την επιβλητική του εμφάνιση στη περιοχή.

Φαίνεται… πως η Αγία Σοφία έχει κάποιες «αντιρρήσεις» στον νέο σφετερισμό του ονόματος της!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο