Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

15 Δωρεάν Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας στη Λιβαδειά

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο "Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς", και ο Τομέας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζουν μία σειρά ελεύθερων μαθημάτων Ιστορίας με τίτλο
Δεκαπέντε Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας
Τα μαθήματα –που θα προσφερθούν δωρεάν από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρία Δ. Ευθυμίου- απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο "Χρήστος Παλαιολόγος"
  • 4, 5, 6 Μαρτίου
  • 18, 19, 20 Μαρτίου
  • 8, 9, 10 Απριλίου
  • 15, 16, 17 Απριλίου
  • 22, 23, 24 Απριλίου
Παρασκευή και Σάββατο: 5.30' - 9.00' μμ.
Κυριακή: 9.30' πμ. - 13.00'μμ.


Στα μαθήματα αυτά εντοπίζονται οι μεγάλες τομές της ανθρώπινης ιστορίας: η περίοδος καρποσυλλογής και κυνηγίου , η Γεωργική Επανάσταση, η Βιομηχανική Επανάσταση. Αναλύεται η πορεία των μεγάλων ενεργών θρησκειών της γης -και των οπαδών τους. Αναδεικνύονται τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της γης (: Εγγύς και Μέση Ανατολή, Αφρική, Αυστραλία, Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική) δίνοντας έμφαση στις κεντρικές παραμέτρους που διεμόρφωσαν τους μεγάλους επώνυμους πολιτισμούς και τις περιφέρειές τους.
Καθώς ο Έλληνας ακροατής γνωρίζει την ιστορία του από την σχολική και την όλη του εκπαίδευση, η Ελληνική Ιστορία δεν αντιμετωπίζεται συντεταγμένα, ούτως ώστε να δοθεί χώρος στην προσέγγιση της ιστορίας των ευρύτερων περιοχών της γης -που αποτελεί και τον στόχο του εν λόγω Κύκλου.
Τα μαθήματα συνοδεύονται από την ανάγνωση χαρακτηριστικών κειμένων και από μουσικά ακούσματα.
Όροι συμμετοχής: Η καταβολή της ετήσιας συνδρομής στο Σύλλογο των 10 €, και της εγγραφής στα μαθήματα των 20 €, για την κάλυψη των εξόδων διοργάνωσης.
Δηλώσεις συμμετοχής online (στο site της Βιβλιοθήκης).
Πληροφορίες: Στη Βιβλιοθήκη, στο site http://www.liblivadia.gr και στο 22610.89970.



 -----------------------------------------------------------------------------
Λίγα λόγια για τη Μαρία Ευθυμίου
Γεννήθηκε στην Λάρισα το 1955.
Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.
 Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.
Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ. Στην τρέχουσα περίοδο κατέχει τον τίτλο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας. Xρημάτισε Διευθύντρια του Τομέα Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.
 Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας. Έχει μετάσχει σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κατά την τελευταία δεκαετία διδάσκει στο ευρύ κοινό, δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Αττική  και την Ελλάδα, κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Μέχρι στιγμής έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά περί τα 36.000 άτομα.
 Έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία της.  Έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από πενήντα άρθρα της σε περιοδικά Ιστορίας, σε Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, σε ένθετα Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί  παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της -περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά-  στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.
Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού».
Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών νεαρών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου,  και  δύο υπέροχων νυφών, της Claudia Marota και της Isaure Maiza.
Είναι γιαγιά της Μάγιας και της Έλενας.
Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και χαλκέντερου ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα. Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δοτικών  και φωτεινών ανθρώπων    - φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συνκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο