Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟ «ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΑΜΟ» ΣΤΗ ΘΗΒΑ!!!!!!


Αναπόσπαστο κομμάτι των αποκριάτικων εορτασμών και ευετηρικών εθίμων, ο γάμος συμβολίζει τη γονιμότητα γης και ανθρώπων, όμως στη Θήβα η προϋπάρχουσα διονυσιακή λατρεία μπολιάζεται με την παράδοση που έφεραν οι Βλάχοι του Ασπροποτάμου, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ τον 19ο αιώνα. Γύρω στις 7 ομάδες των 30 ατόμων και βάλε, με αρχηγό τον Καπετάνιο και βοηθό τον Πανούση με τα κουδούνια, ντυμένοι όλοι με τις βλάχικες φορεσιές, κρατώντας γκλίτσες και το φλάμπουρό τους που συμβολίζει την ευγονία, ξεσηκώνουν την πόλη.


Την Κυριακή οι ομάδες με συνοδεία πίπιζας και νταουλιού ξεκινούν από το σπίτι του κάθε Καπετάνιου και περνούν από τα σπίτια για να μαζέψουν τα παλικάρια τους στήνοντας μικρά γλέντια, μέχρις ότου καταλήξουν όλοι στην πλατεία. Το γλέντι συνεχίζεται στα μαγαζιά, όπου όλοι οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας κάθε παρέα ανάβει τη δική της φωτιά στην πλατεία και αρχίζουν πάλι τα γλέντια: κρασί, πυρρίχιος χορός και άλλοι παραδοσιακοί χοροί και ψήσιμο της προπύρας, της νυφιάτικης πίτας. Οι παρέες, που χωρίζονται σε συνοδούς του γαμπρού και της νύφης, φτάνουν στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, όπου γίνεται το προξενιό, το τάξιμο της προίκας και τα αρραβωνιάσματα.

Ακολουθεί η πομπή έως την κεντρική πλατεία και πάλι. Διάφορα ευτράπελα συμβαίνουν, καθώς αμφισβητείται η παρθενία της νύφης και επιβάλλεται πανωπροίκι (όλα με σκωπτικούς διαλόγους στη βλάχικη διάλεκτο), και εν τέλει ο γάμος τελείται πανηγυρικά. Ο θάνατος του γαμπρού συνοδεύεται από μοιρολόγια και φωνές αλλά και από το «χορό του πεθαμένου», ενώ η ανάστασή του, εν μέσω βωμολοχιών και φαλλικών συμβόλων, επιβεβαιώνει τον ευετηρικό σκοπό του δρώμενου.

Info
Για διαμονή υπάρχουν τα ξενοδοχεία Νιόβη (Τ/22620-29.888, www.hotelniovi.gr), Διονύσιον Μέλαθρον (Τ/22620-81.500, http://dionysionthiva.gr) και Philoxenia (Τ/22620-28.705, www.philoxenia-thiva.gr). Για φαγητό οι ντόπιοι προτείνουν τηΛαδόκολλα (Τ/22620-28.400) και τον Ζήθο (Τ/22620-81.470) στην Επαμεινώνδα, αμφότερα με μεζέδες και καλοφτιαγμένα πιάτα κρεατικών και θαλασσινών, καθώς και την κλασική ταβέρνα Τζάκι(Τ/22620-29.307) στο σταθμό του τρένου, με ψητά κρεατικά.


ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ - kathimerini


ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο