Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Κυπριακό Ζορ με αλλαγή παιγνίου υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο


Μετά τις αποτυχίες των δύο γεωτρήσεων Ονασαγόρα και Αμαθούσας στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της Κύπρου από την ΕΝΙ, οι περισσότεροι Ελλαδίτες και Κύπριοι επιστήμονες άρχισαν να θρηνούν λέγοντας ότι η Αφροδίτη θα ήταν το τελευταίο κυπριακό κοίτασμα λόγω κλασικής ηττοπάθειας.
Όμως στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων κανείς δεν μπορεί ποτέ να αναφερθεί με σιγουριά για οτιδήποτε και ειδικά για αρνητικά αποτελέσματα.
Έτσι πριν μόλις 6 μήνες όλα αυτά ανατράπηκαν με την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου ΖΟΡ στα όρια των ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου αλλά ταυτόχρονα και ενός γιγαντιαίου στόχου κοιτάσματος τύπου ΖΟΡ εξ ολοκλήρου μέσα στo θαλάσσιο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σημαντικότερο όμως και από την ανακάλυψη του ΖΟΡ είναι η αλλαγή του ερευνητικού παιγνίου στην μείζονα περιοχή Κύπρου-Ελλάδας. Το νέο αυτό ενεργειακό παίγνιο δεν αναφέρεται πλέον μόνο σε ψαμμιτικά κοιτάσματα πυρολιτικού φυσικού αερίου, αλλά και σε καρστικά ασβεστολιθικά κοιτάσματα βιογενούς φυσικού αερίου.
Σε προηγούμενες παρουσιάσεις μας σε διεθνή Συνέδρια αλλά και δημοσιεύσεις μας είχαμε αναφέρει ότι οι καρστικοί στόχοι κοιτασμάτων φυσικού αερίου δημιουργήθηκαν την εποχή του Μειόκαινου ευρισκόμενοι παλαιογεωγραφικά σε ακτές παλαιο-λιμνοθαλασσών (βλ. Εικ.1)



Από μία πρώτη εκ μέρους μας ανάλυση πρόσφατης μελέτης γεωφυσικών στοιχείων της Εταιρείας Γεωφυσικών Σεισμικών καταγραφών Spectrum που πραγματοποιήθηκαν γύρω από τον Ερατοσθένη είναι φανερό ότι ο νέος κυπριακός στόχος δεν είναι ο μοναδικός, ούτε μοναχικός.
Εκτός από τον πρόσφατο στόχο τύπου ΖΟΡ που καταγράφηκε στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 δίπλα στο αιγυπτιακό κοίτασμα ΖΟΡ, οι καταγραφές της εταιρείας Spectrum δείχνουν επί πλέον παρουσία 4 επιπλέον στόχων γιγαντιαίων κοιτασμάτων (βλ. Εικ.2) στο νότιο μέρος του Ερατοσθένη.
Να προσθέσουμε επίσης ότι πηγή των κοιτασμάτων ΖΟΡ δεν είναι ο Ερατοσθένης, όπως λέχτηκε βιαστικά από μερικούς μη ειδικούς του τομέα, αλλά όλες οι παλαιολίμνες που υπήρξαν γύρω από τον Ερατοσθένη αλλά και ευρύτερα.



Λαμβάνοντας υπ' όψη τα παραπάνω και με βάση το νέο ερευνητικό παίγνιο στόχευσης γιγαντιαίων καρστικών ασβεστολίθων στην Ανατολική Μεσόγειο συμπληρώσαμε τον χάρτη των αναμενομένων αποθεμάτων Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (βλ. Εικ. 3).





Με βάση τα νέα ερευνητικά δεδομένα οι θαλάσσιες περιοχές της Νότιας Κρήτης θα μπορούσαν να περιέχουν τουλάχιστον 100 Τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Είναι φανερό ότι οι έρευνες νέων κοιτασμάτων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αρχίζουν μόλις τώρα και θα διαρκέσουν για 30 με 40 χρόνια. Άρα αυτοί που αναφέρουν ότι δεν υπάρχει μέλλον επειδή οι τιμές είναι σήμερα χαμηλές απλά είναι αιθεροβάμονες.



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο