Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Τους φώναξε για προσφυγικό και του πέταξαν οικουμενική

Μικροπολιτικά παιχνίδια τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα - Ανώριμοι και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το μείζον ζήτημα του προσφυγικού - Η εμπλοκή με τον Λεβέντη, τα πείσματα της Φώφης και οι αιχμές του Κουτσούμπα 
Περισσότερες από 8 ώρες συσκέπτονταν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με κεντρικό θέμα το προσφυγικό, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας τη Δευτέρα.

AdTech Ad
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουν για το προσφυγικό, ωστόσο εκείνοι έφτασαν στην Ηρώδου Αττικού έχοντας ο καθένας την προσωπική του ατζέντα.
Κανένας δεν είχε στους φακέλους του μια πρόταση που θα έβαζε στο περιθώριο τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα και θα προέβαλε το συμφέρον της πατρίδας απέναντι στο τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού. Όλοι αναλώθηκαν σε μικροπολιτικά παιχνίδια και προσωπικές κόντρες. Αποτέλεσμα; Η εθνική στρατηγική για το προσφυγικό... αγνοείται!
Οι πολιτικοί αρχηγοί αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και βγαίνουν στην επιφάνεια τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια με μόνο στόχο την πολιτική και κομματική τους επιβίωση. 
Ο Αλέξης Τσίπρας επιδόθηκε σε προσωπικές κόντρες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά, ο Βασίλης Λεβέντης – εκτός τόπου και χρόνου - ζητούσε συζήτηση για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης, ο Καμμένος καμάρωνε που έχασε 19 κιλά, ο Θεοδωράκης νομίζει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την τοποθέτηση υπερυπουργού και ο Δήμητρης Κουτσούμπας προσπαθούσε να πείσει ότι με την ασκούμενη πολιτική δεν χτυπιέται το πρόβλημα στη ρίζα.
Αυτή είναι η υπευθυνότητα που δήθεν επιδυκνύει το ΠΑΣΟΚ. Στήλωσε τα πόδια η Φώφη Γεννηματά ζητώντας ντε και καλά να υπάρχει αστερίσκος που να λέει ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα», ζητώντας επί της ουσίας σύσταση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. 
Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση του κ. Λεβέντη. Που απειλούσε ότι δεν θα υπογράψει το κοινό κείμενο αν δεν συζητηθεί το ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης. Είπε μάλιστα ότι «ο ελληνικός λαός πεινάει και εμείς συζητούμε το προσφυγικό». 
Το μόνο που ενδιαφέρει το Σταύρο Θεοδωράκη είναι να τοποθετηθεί υπερυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Λες και αυτός θα λύσει το πρόβλημα. 
Ανωριμότητα, μικροπολιτικά παιχνίδια και έλλειψη αντίληψης της κρισιμότητας της κατάστασης.
Με λίγα λόγια... μια συζήτηση σούπα! Μια σύζητηση που κάηκε πριν ξεκινήσει, από τις διαρροές που έρχονταν από τα κομματικά επιτελεία. Το αποτέλεσμα; Για μια ακόμη φορά μεταφέρεται στο εξωτερικό το μήνυμα ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ούτε για τα κρίσιμα θέματα υψίστης εθνικής σημασίας.
Τελικά αποφασίστηκε να εκδοθεί ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας την οποία θα υπογράφουν όλοι πλην των κκ Κουτσούμπα και Λεβέντη. 
Διαβάστε την ανακοίνωση: 
Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:
• Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας.
• Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
• Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά.
• Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.
• Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης.
• Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος και
• Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί του θέματος που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.
Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:
Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.
Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.
II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:
Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.
Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.
Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.
Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.
Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.
III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».
Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.
Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.
Μέχρι την τελευταία στιγμή, η κ. Γεννηματά ζητούσε να μπει αστερίσκος στην ανακοίνωση της Προεδρίας ο οποίος θα αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση». Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητούσε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr.
Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης μετά τις πρώτες κόντρες καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
Τι έγινε στη σύσκεψη 
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε τις ευχές των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών για τα γενέθλιά του καθώς σήμερα κλείνει τα 48 του χρόνια.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε στους συναδέλφους του φάκελο με στοιχεία για το προσφυγικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες άποψη επί προτάσεων για το θέμα πρόκειται να παρουσιάσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων υποδομών.
Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.
Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών. Με τα δεδομένα αυτά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, πάνω στο οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα τοποθετηθούν.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε ένα μίνιμουμ συναίνεσης από τα πολιτικά κόμματα, ώστε η Αθήνα να προσέλθει πιο ενισχυμένη στη Σύνοδο της Δευτέρας.
Κόντρα για το θέμα των κλειστών συνόρων
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε το θέμα των κλειστών κέντρων. Ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.
Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού ότι «δεν μπορεί να κάνει διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών».
Αιχμηρή κριτική από τον πρόεδρο της ΝΔ
Έντονα επικριτικός κατά της κυβέρνησης εμφανίστηκε εξερχόμενος του προεδριοκού Μεγάρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στην επτάωρη συζήτηση η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Έστω και με καθυστέρηση, η κυβέρνηση αρχίζει και προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πάντως πως εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. 
Τα παιχνίδια και τα... πείσματα της Φώφης
Αστερίσκους στην κοινή ανακοίνωση της Προεδρία ζητούσε από την αρχή της συνεδρίασης η Φώφη Γεννηματά αποδεικνύοντας πως το μόνο που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι η σύσταση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. 
Το ΠΑΣΟΚ έθεσε από την αρχή κόκκινες γραμμές: 
  • Η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει.
  • Η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Τα... παιχνίδια της κ. Γεννηματά εκνεύρισαν του άλλους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι τόνιζαν στον κ. Παυλόπουλο ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν κείμενο με τους αστερίσκους του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστέρησε να ολοκληρωθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 
Εξερχόμενη του προεδρικού Μεγάρου η κ. Γεννηματά τόνισε πως «ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η διάθεσή μας για εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως «η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα μας θα πρέπει να απομονωθεί. Η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα. Γι' αυτό αυτή η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ
Φάκελο με προτάσεις κατέθεσε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Μεταξύ άλλων, προτείνει η κατανομή να μην αφορά μόνο τις χώρες της ΕΕ, αλλά και άλλες «ασφαλείς» χώρες, με την ανάλογη διεθνή οικονομική βοήθεια ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι πρόσφυγες. Επίσης, δέσμευση της Τουρκίας για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης και ευρωπαϊκό έλεγχο, αναθεώρηση του Δουβλίνου II, διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και άμεση επαναπροώθηση των δεύτερων στις χώρες τους.
Η κ. Γεννηματά είχε μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε όταν ο πρωθυπουργός είπε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις υπουργών περί διαμονής 50.000- 100.000 προσφύγων.
«Τι εννοείς παρερμηνεύθηκαν; Περίμενα τουλάχιστον να πείτε ότι είναι λάθος, όχι ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις για 50.000- 100.000- 150.000. Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτε η κυβέρνηση; Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες και μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι αλληλεγγύη; Και το θέμα της αλληλεγγύης και το δικαίωμα στην ασφάλεια αφορά τα νησιά, αλλά και την ηπειρωτική χώρα», είπε η κ. Γεννηματά στον κ. Τσίπρα.
 Καμμένος: Με κοινή γραμμή στις Βρυξέλλες
«Ο πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες έχοντας μία κοινή, εθνική γραμμή», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Όπως ανέφερε, οι αρχηγοί των κομμάτων κατέληξαν σε μία κοινή ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ.
Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για διαφωνίες σε ό,τι αφορά κυβερνητικά θέματα, αλλά χαρακτήρισε σημαντικό ότι «ο ελληνικός λαός ο οποίος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση, έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι συνθήκες».
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Αθήνα ζήτησε η έδρα της ακτοφυλακής της Ε.Ε. να είναι στην Ελλάδα και στάθηκε στην ανάγκη να δοθεί ευρωπαϊκή λύση.
Τέλος, ευχαρίστησε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εύσημα που έδωσαν σε ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, ενώ συνεχάρη και ο ίδιος τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπερυπουργό ζήτησε το Ποτάμι - Θεοδωράκης: Χαράχτηκε μια κοινή γραμμή
Υπερυπουργό για το Μεταναστευτικό πρότεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών πρότεινε να ορισθεί ένας υπερυπουργός χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένο όνομα, αναφέρουν πηγές του Ποταμιού.
Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως εξήγησε δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση , τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνει την εκπαίδευή τους και την την κοινωμική τους ένταξη.
Κατά τίς ίδιες πηγές ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενω κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.
«Μετά κόπων και βασάνων, χαράχτηκε μια μίνι κοινή γραμμή. Προστασία στους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων στις χώρες τους και προστασία των κατοίκων που διαμένουν στα νησιά», είπε ο κ. Θεοδωράκης εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου. 
«Κάλεσα τον Τσίπρα να μην υπεραμύνεται των πολιτικών του 2015 που διόγκωσαν το πρόβλημα. Είναι καιρός να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και να χαράξουμε μια εθνική πολιτική. Ότι υπάρχει η απειλή βέτο, υπάρχει, αλλά δεν είναι η ώρα να απομονωθεί η χώρα με ένα βέτο» σημείωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού. 
Κουτσούμπας: Δεν συναινούμε στα αλισβερίσια
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι τέλειωσε το πρώτο μέρος της σύσκεψης και συνεχίζεται με αυτούς που συμφωνούν στο κείμενο συμπερασμάτων που ετοιμάζεται από την Προεδρία.
«Είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ, τις καταθέσαμε στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν υπήρχε άλλος λόγος παραμονής του ΚΚΕ στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Εμείς δεν συναινούμε με τα παζάρια και τα αλισβερίσια. Δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες στη ρίζα του προβλήματος ούτε μειώνουν τις επιπτώσεις από τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας, υπογράμμισε ο ΓΓ. του ΚΚΕ.
Η έλευση του ΝΑΤΟ ανοίγει το δρόμο για συγκυριαρχία με Τουρκία στο Αιγαίο, ανέφερε.
Λεβέντης: Οικουμενική και πείσματα... 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντηςπρότεινε να επεκταθεί η συζήτηση και σε άλλα πολιτικά θέματα, όπως ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης. Η πρόταση, έπειτα από ψηφοφορία, απορρίφθηκε, με τον κ. Λεβέντη να... πεισμώνει και να λέει ότι δεν πρόλειται να υπογράψει το κέιμενο συμπερασμάτων. 
Ο κ. Λεβέντης, εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου εξαπέλυσε επίθεση κατά των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών λέγοντας πως θα αποκαλύψει τις συνομιλίες στη Βουλή, ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση φιάσκο!
«Εξ αρχής ζήτησα η συζήτηση να μην γίνει μόνο γύρω από το προσφυγικό, αλλά και γύρω από διάφορα ζητήματα της χώρας. Όλα τα κόμματα και το ΚΚΕ, είπαν να μη γίνει συζήτηση για Οικουμενική. Μετά από αυτό η Ένωση Κεντρώων θεωρεί τη συζήτηση φιάσκο», σημείωσε ο κ. Λεβέντης. «Στη Βουλή θα εξηγήσω ακριβώς τι έγινε μέσα στο Συμβούλιο. Ο ελληνικός λαός πεινάει, δυστυχεί και μέσα συζητούσαμε για τους πρόσφυγες», πρόσθεσε. 

newsbomb

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο