Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Τα 10 προνόμια που δημιουργούν το... άβατο των βουλευτών

Την ώρα που η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες εξαγγέλει συνεχώς και νέα δυσβάσταχτα μέτρα, την ώρα που απαιτούνται και άλλες θυσίες από τη νέα γενιά και όταν η αναλγησία ενός κράτους μεταφράζεται σε επιπλεον φορολογία ακόμα και στους μη έχοντες και παθούντες, τα βουλευτικά προνόμια σαν άλλο «Ευαγγέλιο» μένουν ανέγγιχτα.
Τα προνόμια των βουλευτών

Η μηνιαία αποζημίωση τους είναι περίπου 6.000 ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι η επικείμενη αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών αναμένεται να παρασύρει προς τα πάνω και τους μισθούς των βουλευτών.
Οι βουλευτές υπόκεινται και σε κρατήσεις για τον κλάδο σύνταξης (6,67%) και υπέρ του κόμματος μέχρι και 20%. Σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι 10%, ενώ στο ΚΚΕ και στο ΣΥΡΙΖΑ 20%.
Οι βουλευτές λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων ίσο με το ύψος των μηνιαίων απολαβών τους, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας κατά το ήμισυ.

Η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται αυτοτελώς σε ολόκληρο το ποσό, δηλαδή το εισόδημά τους αυτό δεν προστίθεται κατά την εκκαθάριση στα άλλα εισοδήματα που έχουν και για τα οποία φορολογούνται.
Οι Επιτροπές
Οι «300» έχουν επιπλέον οικονομικά κέρδη με τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και στα θερινά τμήματα της Βουλής.
Συγκεκριμένα οι παρόντες στις συνεδριάσεις των επιτροπών αλλά και τα μέλη των αποστολών της Βουλής στο εξωτερικό λαμβάνουν αποζημίωση ίση με το 1/20 των απολαβών τους ανά παρουσία, δίχως να φορολογούνται τα ποσά αυτά, δηλαδή περί τα 300 ευρώ με μικρές κρατήσεις.
Οι παροχές
Κατά τα λοιπά οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι λαμβάνουν αξιοσέβαστα ποσά για την οργάνωση του γραφείου τους. Συγκεκριμένα για τους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς είναι ίσο με το 20% της αποζημίωσής τους (1.200 ευρώ) και για τους βουλευτές της περιφέρειας είναι ίσο με το 25% (1.500 ευρώ).
Για τα έξοδα κίνησης στους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς, αλλά και σε όσους οι περιφέρειες διαθέτουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα καταβάλλεται το ποσό των 450 ευρώ, στους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλονται 600 ευρώ και σε όσους οι περιφέρειες βρίσκονται μακριά καταβάλλονται 750 ευρώ, ενώ στους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταβάλλεται το ποσό των 1.000 ευρώ.
Οι ατέλειες
Κάθε μήνα οι βουλευτές λαμβάνουν ποσό που δικαιολογεί 1.000 επιστολές, ενώ αυτό διπλασιάζεται την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Αναφορικά με σταθερά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν ατελώς παρέχονται επτά με οκτώ τηλεφωνικές συνδέσεις. Η ατέλεια βαρύνει τη Βουλή μέχρι του συνολικού ποσού των 13.500 ευρώ ετησίως για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων, ενώ καλύπτει και γραμμή Internet.
Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία κάθε βουλευτής δικαιούται μία γραμμή σύνδεσης με εταιρεία της επιλογής του και η Βουλή τού καλύπτει μηνιαίως ως 250 ευρώ πλέον των παγίων τελών.
Στέγαση
Οι βουλευτές από την επαρχεία έχουν τη δυνατότητα να μένουν σε ξενοδοχείο ή σε διαμέρισμα της επιλογής τους και γιʼ αυτό λαμβάνουν μηνιαίως 1.000 ευρώ.

Εστάλη από αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο