Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

A. Borges: Αν η Ελλάδα δεν κάνει ό,τι πρέπει, η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη

O Antonio Borges μιλάει στον Θάνο Δημάδη

Απάντηση-σοκ ανώτατου αξιωματούχου του ΔΝΤ στον ΣΚΑΪ


Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόϊμπλε που άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων και των αποφάσεων στήριξης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους στο πακέτο της 21ης Ιουλίου, πυροδοτώντας τα διεθνή πρακτορεία με σενάρια περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, ακολούθησε μία δήλωση-σοκ ανώτατου στελέχους του ΔΝΤ που δεν απέκλεισε ένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας.

Κυνική προειδοποίηση Σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Antonio Borges κληθείς από τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Θάνου Δημάδη από την Ουάσινγκτον να σχολιάσει τις δηλώσεις Σόϊμπλε, για το αν το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τελεί υπό αίρεση και αν ο ίδιος είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι η χώρα δε θα χρεοκοπήσει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, απάντησε με πολύ σκληρά λόγια στέλνοντας ένα πολύ αυστηρό- ίσως το αυστηρότερο από κάθε άλλη φορά- μήνυμα προς τις ελληνικές αρχές. "Αν οι Έλληνες κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, δε θα υπάρχει χρεοκοπία. Αλλά αν διστάζουν ή θεωρούν δύσκολο ή αδύνατον να κάνουν αυτά που πρέπει, τότε ένα είναι δύσκολο να την αποφύγουν" απάντησε στην ερώτηση του ΣΚΑΪ.

Απάντηση δηλωτική του κακού κλίματος Για πρώτη φορά ανώτατο στέλεχος του Ταμείου σε ερώτηση για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δεν κλείνει με την απάντησή του μία τέτοια συζήτηση (όπως έκανε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ο Διευθυντής Νομισματικής Πολιτικής Jose Vinals λέγοντας ότι "η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει ούτε τώρα ούτε ποτέ") αλλά αντίθετα την συντηρεί,συνδέοντας άμεσα για πρώτη φορά τη μη εφαρμογή του προγράμματος με το σπρώξιμο της Ελλάδας στη χρεοκοπία. Το ύφος και ο τόνος που χρησιμοποίησε ο κ. Borges απαντώντας στην ερώτηση του ΣΚΑΪ ήταν δηλωτικό του πολύ κακού κλίματος που θα συναντήσει ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος στις συναντήσεις που προγραμματίζεται να έχει από σήμερα (Σάββατο) με στελέχη του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα. Τα λόγια του κ. Borges αποτυπώνουν πλήρως τη δυσπιστία με την οποίά αντιμετωπίζονται πλέον οι ελληνικές αρχές "για όλα εκείνα που είχαν δεσμευτεί αλλά ποτέ δεν εφάρμοσαν μέχρι σήμερα", όπως σημειώνουν πηγές του ΔΝΤ, και τα οποία προκάλεσαν πριν από μερικές εβδομάδες τη διακοπή των διαπραγματεύσεων Ελλάδας- Τρόϊκα.

Σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα Ειδικότερα ο κ. Borges απάντησε στον Θάνο Δημάδη ότι: "Τον Ιούλιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν έναν σαφές μήνυμα ότι είναι προετοιμασμένοι να βάλουν πάνω στο τραπέζι όσο περισσότερα χρήματα χρειάζονται για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες... Αλλά υπάρχει πάντα μία προϋπόθεση και αυτή είναι ότι οι χώρες που στηρίζονται πρέπει να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν. Πρέπει να βάλουν δηλαδή τα δημοσιονομικά τους σε τάξη, να ακολουθήσουν τις ενδεικνυόμενες πολιτικές. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αν οι Έλληνες κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, τότε πιστεύω ότι μπορούν να στηρίζονται στην ολοκληρωτική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους τους για όσο καιρόν χρειαστεί και για όσο ποσό χρειαστεί. Αυτό θα συμβεί με την προϋπόθεση ότι είναι στο σωστό δρόμο. Αν δεν είναι στο σωστό δρόμο τότε αυτή η βοήεθια θα εξαντληθεί πολύ γρήγορα". Ο κ. Borges απαντώντας στον ΣΚΑΪ συνέχισε λέγοντας: "Δεν είναι οι κυβερνήσεις, αλλά οι πολίτες της Ευρώπης που δεν θέλουν να βλέπουν τα λεφτά τους να εξαντλούνται- να σπαταλώνται, όπως λένε οι ίδιοι- σε προγράμματα χωρίς ελπίδα που δεν οδηγού πουθενά. Αυτό είναι το αληθινό μήνυμα που οι ίδιοι στέλνουν". Για να καταλήξει στο σημείο ότι "Αν οι Έλληνες κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, δε θα υπάρχει χρεοκοπία. Αλλά αν διστάζουν ή θεωρούν δύσκολο ή αδύνατον να κάνουν αυτά που πρέπει, τότε είναι δύσκολο να την αποφύγουν". Η Ελλάδα στον αντίποδα Ιρλανδίας-Πορτογαλίας Λίγο νωρίτερα ο κ. Borges, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση είχε δηλώσει για την Ελλάδα ότι: "Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι Έλληνες έχουν καταλάβει τι είναι αυτό που διακυβεύεται για τους ίδιους και ότι η τύχη είναι στα χέρια τους". Τις δηλώσεις αυτές για την Ελλάδα, το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ τις έκανε αφού πρώτα είχε πλέξει το εγκώμιο των προσπαθειών που κάνουν Ιρλανδία και Πορτογαλία για να ξεπεράσουν την κρίση με τις πολιτικές που εφαρμόζουν, τις μεταρρυθμίσεις που προωθούν και την πολιτική βούληση που επιδεικνύουν, στον αντίποδα της Ελλάδας, όπως πιστεύουν πλέον οι περισσότεροι.

Η ανοιχτή στήριξη που έγινε τελεσίγραφο Συγκρίνοντας μάλιστα τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Antonio Borges στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Θάνο Δημάδη για τον ΣΚΑΪ πριν μερικούς μήνες (στις 18/04/2011), η σκλήρυνση της στάσης του ίδιου εκ μέρους του ΔΝΤ είναι εμφανής και εντυπωσιακή. Τον περασμένο Απρίλιο ο κ. Borges έλεγε στην κάμερα του ΣΚΑΪ: "η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μέχρι σήμερα εντυπωσιακές προσπάθειες που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση" προσθέτοντας με υποστηρικτικό ύφος τότε ότι "η Ελλάδα θα τα καταφέρει". Αντίθετα, στη διάρκεια της συνέντευξη τύπου, χθες, ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου- που σημειωτέον έχει πολύ στενή εποπτεία των προγραμμάτων που τρέχουν αυτή τη στιγμή στις τρείς χώρες που τελούν υπό τον μηχανισμό στήριξης- απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε παρόμοια δήλωση ανοιχτής στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που λέει πολλά και προς πολλές κατευθύνσεις.
ΣΚΑΪ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο