Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Σαμπάχ: «Τα κοιτάσματα αξίζουν το ρίσκο πολέμου»

Πριν από μια εβδομάδα, η Ουάσινγκτον απηύθυνε ερώτημα στην Άγκυρα, για το αν προτίθεται να επέμβει στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο, στην ανατολική Μεσόγειο. Η απάντηση ήταν αρνητική, υποστηρίζει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ».
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν αρκέστηκαν στην απάντηση της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Ζητημάτων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και απηύθυναν το ίδιο ερώτημα και σε άλλες διευθύνσεις του τουρκικού κράτους.
Η στάση της Τουρκίας στο ζήτημα θα συζητηθεί αναλυτικά στην τακτική συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τον προσεχή Οκτώβριο.

Η «Σαμπάχ», επικαλούμενη επίσημα σημειώματα της Άγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ότι «η έλλειψη επαρκών μελετών στο θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν κάτι που διατυπώθηκε ως αυτοκριτική στην κορυφή του κράτους». «Η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης έγινε εκ μέρους του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κάλεσε το 2010 ακαδημαϊκούς στο επιτελείο, για να απευθύνει το ερώτημα αν τα κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο αξίζουν ώστε να ληφθεί υπόψη το ρίσκο πολέμου». Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η απάντηση των ακαδημαϊκών ήταν θετική, με αποτέλεσμα το Επιτελείο να αρχίζει να συντάσσει λεπτομερείς εκθέσεις.
Η εφημερίδα τονίζει, επίσης, ότι «έτσι όπως έχει υπολογιστεί από την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η ΑΟΖ που αντιστοιχεί στην Τουρκία έχει έκταση μόνο 41.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι εκτάσεις 71.000 και 33.000 τετραγωνικών που υπολείπονται από τη συνολική έκταση των 145.000 τετραγωνικών μοιράστηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Εάν η Τουρκία δεν ελέγχει την υφαλοκρηπίδα αυτή έκτασης 145.000 τετραγωνικών, αυτό σημαίνει ότι δεν ελέγχει το ένα τρίτο των θαλασσών της και του πλούτου που υπάρχει σε αυτές».
Μέχρι τα τέλη του 2011, σημειώνει η «Σαμπάχ», η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να καταβάλει διεθνή προσπάθεια με σκοπό να αποκτήσει το δικαίωμα γεώτρησης και στα υπόλοιπα οικόπεδα, εάν δεν εμποδιστούν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12.
«Συνεπώς», καταλήγει, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οδεύουμε ολοταχώς προς ένα σημείο καμπής όπου θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας».
Πηγή

αἰέν ἀριστεύειν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο