Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Συνταγή ανάπτυξης για Ελλάδα - Ευρώπη

 

ΜΕΤΩΠΟ ΟΜΠΑΜΑ - ΟΛΑΝΤ

Ο Αμερικανός και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν για την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αξονας Ουάσιγκτον - Παρισιού στη σύνοδο G8 για αλλαγή πολιτικής και διαμόρφωση ισχυρής στρατηγικής ανάκαμψης

Η θέση της Ελλάδας είναι στην ΕΕ και πρέπει να γίνουν προσπάθειες, δήλωσε ο Φρ. Ολάντ μετά τη συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε για το ελληνικό ζήτημα ότι είναι «ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία»
Για την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη συμφώνησαν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι συζήτησαν και για την ανάγκη άμεσου τερματισμού της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ολάντ τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει σύγκλιση στις απόψεις της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη, η οποία είναι απαραίτητη για να κτυπηθεί η ύφεση που σαρώνει πολλές χώρες της Ευρώπης.
Είναι φανερό από τις δηλώσεις των δύο ηγετών και από την ενημέρωση που ακολούθησε τη συνάντηση ότι η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμπήξουν κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, η οποία κινδυνεύει να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της απραξίας του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Σημειώνεται ότι οι κ. Ολάντ και Ομπάμα έχουν «ιδεολογική συγγένεια» η οποία διευκολύνει την αλληλοσυνεννόηση και τη συνεργασία.
Ο Αμερικανός ηγέτης δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η κρίση να επηρεάσει και την Αμερική, ειδικά σε μία προεκλογική χρονιά, όπου παίζεται το πολιτικό του μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες που παίρνουν μέρος στη σύνοδο του G8 και θα προσπαθήσει να επιτύχει συναίνεση στην ανάγκη για ανάπτυξη, αλλά και αντιμετώπισης της κρίσης με πιο δραστικά μέτρα. Στη συνάντηση αναμένεται να λάβουν μέρος εκτός του κ. Ολάντ, η καγκελάριος Μέρκελ, ο κ. Μπαρόζο και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ταύτιση
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η σύνοδος του G8 θα έχει ως στόχο τόσο τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αλλά και μια «ισχυρή στρατηγική για την ανάπτυξη». Απαντώντας ο πρόεδρος της Γαλλίας συμφώνησε ότι η κρίση της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε πως συζήτησε με τον κ. Ομπάμα το θέμα της Ελλάδας. «Επέμεινα», είπε, «σχετικά με την κατάσταση στην Ευρωζώνη και για μία ακόμη φορά εξέφρασα την ανησυχία μας για την Ελλάδα. Πιστεύουμε και οι δύο το ίδιο: Οτι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πρέπει να γίνουν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για να τα καταφέρουμε. Οι Ελληνες πάνε στις εκλογές ξανά τον Ιούνιο και επιθυμώ να στείλω ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό: Οτι η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρωζώνης και ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Ομπάμα πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Ολάντ και εγώ συμφωνήσαμε ότι είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία».
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ενημέρωσαν ότι ο κ. Ομπάμα έχει χάσει την υπομονή του με τους Ευρωπαίους και πιστεύει πως δεν έχουν πράξει όσα έπρεπε για να τερματίσουν αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση.
Ισορροπημένη προσέγγιση
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα έχει από καιρό καταστήσει σαφές ότι πιστεύει πως είναι σωστή προσέγγιση μία πορεία που να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας - μια ισορροπημένη προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο λιτότητα, αλλά την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», είπε και προσέθεσε ότι «όταν συζητάμε αυτό με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας, μπορούμε να επισημάνουμε ορισμένες από τις δικές μας εμπειρίες».
Ομπάμα
Τηλεφώνημα σε Μόντι
Με δηλώσεις τους κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως η υπουργός Εξωτερικών, Χ. Κλίντον, ο υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, καθώς και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα (σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Μόντι) «επικρότησαν» τις πρωτοβουλίες του Φρ. Ολάντ για αναβίωση της ανάπτυξης με ταυτόχρονη χαλάρωση της λιτότητας στην Ευρώπη.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο