Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ενδιαφέρον της Alpha Bank για το χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής

Του Κώστα Μαριόλη


Να περιορίσει –όσο κάτι τέτοιο είναι δυνατόν- τις τεράστιες απώλειές από την έκθεσή της στην Ελλάδα επιχειρεί η Credit
Agricole εκποιώντας τμήματα του χαρτοφυλακίου ή και ολόκληρους κλάδους δραστηριότητας. Το πρόβλημα των Γάλλων με την επένδυσή τους στην Εμπορική μοιάζει άλυτο καθώς το βαρέλι μοιάζει να μην έχει πάτο, ενώ ταυτόχρονα η κακή συγκυρία για την Ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, δεν προσφέρουν εύκολη διέξοδο με την πώληση (ή έστω συγχώνευση) της Εμπορικής.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται εντατικές διαπραγματεύσεις με στελέχη της Alpha Bank για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της Εμπορικής ενώ κρούσεις από τους Γάλλους έχουν γίνει και σε άλλα ιδρύματα.

Στελέχη της ενδιαφερόμενης τράπεζας έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές τα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής ελέγχοντας οικονομικά στοιχεία και στοιχεία του χαρτοφυλακίου της. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε η Wall Street Journal μετέδωσε την είδηση ότι η CA σχεδιάζει να μεταφέρει τα υγιή πάγια εκτός Εμπορικής, ενώ μία ημέρα μετά ανακοινώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει η ελληνική τράπεζα στην Emporiki Bank Romania S.A, Emporiki Bank Bulgaria EAD και Emporiki Bank Albania S.A, στον Όμιλο της Credit Agricole.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται λίγες μόλις εβδομάδες μετά από τη γενική συνέλευση της Credit Agricole, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μέτοχοι αποδοκίμασαν τη διοίκηση. O πρόεδρος της τράπεζας, Jean-Marie Sander, παραδέχθηκε πως η Εμπορική επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού γεγονός που οδήγησε την διοίκηση να αποφασίσει τη μη διανομή μερίσματος. Από τη μεριά του, ο CEO Jean-Paul Chifflet, είχε δηλώσει: «Η ελληνική κρίση μας κόστισε 2,4 δισ. ευρώ πέρυσι, είναι πολλά».

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο