Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ο Καμμένος θα εξαφανιστεί, εκτός αν….

Επιβίωσε άραγε κάποιο μικρό κόμμα (πλην των δύο αριστερών κομμάτων) σε όλη την περίοδο της
μεταπολίτευσης; Κανένα. Όλα τα μικρά κόμματα που δημιουργήθηκαν (ΔΗΚΙ, ΔΗΑΝΑ, ΠΟΛΑΝ κ.λ.π.), δημιουργήθηκαν κάτω από κάποιες πολιτικές συγκυρίες και εξαφανίστηκαν αμέσως μετά. Οι πολιτικές συγκυρίες που γέννησαν τα μικρά κόμματα οφείλονταν σε ορισμένες δυσλειτουργίες του πολιτικού συστήματος, το οποίο όμως άντεχε κάθε φορά και έτσι στη συνέχεια αφομοίωνε τα νέα μικρά κόμματα.


Γιατί αφομοιώθηκαν τα μικρά κόμματα; Απλούστατα, γιατί προσπάθησαν να κινηθούν…. μέσα στο ίδιο το σύστημα και μάλιστα με τους όρους και τις μεθόδους του συστήματος. Επόμενο ήταν να συντριβούν.

Η σημερινή κρίση, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στο σάπισμα του πολιτικού συστήματος, δηλαδή στην ουσία στην παρακμή του ισχύοντος πολιτεύματος, γέννησε διάφορα μικρά κόμματα (ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΔΗΜΑΡ κ.λ.π.), ενώ εκτόξευσε στα ύψη το ένα από τα δύο αριστερά κόμματα, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά τα νέα κόμματα, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά πρώτο από όλα οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, θα αφομοιωθούν από το σύστημα, όσο αυτό εξακολουθεί να επιβιώνει και όσο τα κόμματα αυτά θα εξακολουθούν να παίζουν με τους όρους και τις μεθόδους του συστήματος. Ήδη, όλα τα μικρά κόμματα, με πρώτους τους ΑΝΕΛ σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Για να επιβιώσουν τα κόμματα αυτά και για να αναπτυχθούν, μια και μόνη επιλογή έχουν. Να αμφισβητήσουν τους όρους και τις μεθόδους του ισχύοντος πολιτικού συστήματος. Έχουν τη μοναδική ευκαιρία, όλα μαζί, να αλλάξουν την πολιτική αντζέντα. Να μην μείνουν προσκολλημένα στο μνημόνιο – αντιμνημόνιο, γιατί έτσι αφήνουν ανεπηρέαστο το ίδιο το υπεύθυνο πολιτικό σύστημα και όσο το πολιτικό σύστημα παραμένει ανέπαφο, μοιραία θα καταπιεί τα ίδια.

Για να επιτύχει όμως μια αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, θα πρέπει να την στηρίξει και η κοινωνία. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι κοινωνικά ώριμα. Αυτή τη στιγμή δίνεται για πρώτη φορά η χρυσή ευκαιρία. Με όχημα την κοινωνική αντιπαράθεση μνημονιακών – αντιμνημονιακών, η οποία εξακολουθεί να ανοίγει τα αυτιά των πολιτών, λόγω της εξαθλίωσης που προκαλεί το μνημόνιο, είναι η μόνη ευκαιρία να αλλάξει η αντζέντα της πολιτικής σύγκρουσης και να μεταφερθεί στο πραγματικό πρόβλημα που είναι το πολιτειακό. Έτσι, και με την παρεχόμενη αυτή τη στιγμή κοινωνική στήριξη, θα καταφέρουν τα μικρά κόμματα να αλλάξουν τους όρους και τις μεθόδους του πολιτικού παιχνιδιού μέσα από την αλλαγή σημαντικών παραμέτρων του Συντάγματος. Διαφορετικά, πολύ σύντομα θα αφομοιωθούν.



Πέτρος Χασάπης


olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο