Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Σύσκεψη Σαμμαρά με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τις "κόκκινες" γραμμές

Οι διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο της Τρόικας που φθάνει σήμερα στην Αθήνα και η προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων της
κυβέρνησης απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο στο σπίτι του στην Κηφισιά με τα μέλη του οικονομικού επιτελείου.


Σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε διυπουργικη σύσκεψη των υπουργών που θα έχουν συναντήσεις με την Τρόικα τις προσεχείς ημέρες. Στη συνέχεια το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό και ακολούθως, στις 6 το απόγευμα, ο κ. Σαμαράς θα έχει σύσκεψη, στο σπίτι του στην Κηφισιά, με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγο'υς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Την Πέμπτη, τα μέλη της Τρόικας αλλά και τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Ράιχενμπαχ θα δεχθεί και ο πρωθυπουργός.

Στο ηγετικό επιτελείο υπάρχουν δύο βασικές απόψεις για το πως πρέπει να κινηθούν σε σχέση με την κυβέρνηση. Η πρώτη είναι να τεθεί σε κορυφαίο επίπεδο το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου με την επίκληση της νωπής λαικής εντολής και να ζητήσει η κυβέρνηση ένα συνολικά βιώσιμο πρόγραμμα για την χώρα που να περιλαμβάνει επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος αλλά και υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίησή τους στον ευρωπαικό μηχανισμό σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η δεύτερη προβλέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τα απαραίτητα μέτρα για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί και να τεθεί το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης αργότερα όταν η κυβέρνηση θα έχει να επιδείξει χειροπιαστά αποτελέσματα που θα ελαφρύνουν το κλίμα και θα της δώσουν επιχειρήματα έναντι των ευρωπαίων εταίρων που δεν δείχνουν να έχουν καλές διαθέσεις. Οι δύο απόψεις αυτές διατρέχουν τη ΝΔ αλλά και τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβένρηση.

Εν τω μεταξύ πάντως η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το δικό της πρόγραμμα που περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις μίας σειράς δημοσίων οργανισμών και κλείσιμο αντιπαραγωγικών υπηρεσιών. Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου που θα σηκώσουν το κύριο βάρος των συζητήσεων με την Τρόικα θα επιχειρήσουν να πείσουν για την αποφασιστικότητά τους να υλοποιήσουν τα συμφωνημένα. Στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας αλλά και ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ.


Πάντως, η γραμμή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν συζητούνται νέες οριζόντιες περικοπές και απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου θα παρουσιάσουν και τις προτάσεις τους για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να επανέλθουν οι πολύ χαμηλές συντάξεις και τα ειδικά επιδόματα όπως έχει δεσμευτεί κατ επανάληψη ο πρωθυπουργός. Θεωρείται βέβαιο ότι η Τρόικα θα ελέγξει την πορεία των συμφωνηθέντων και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί τόσο στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στο κλείσιμο οργανισμών όσο και στην υστέρηση στα έσοδα.

Επικοινωνιακή ομάδα

Εν τω μεταξύ την Κυριακή έγινε σύσκεψη στην Κηφισιά του επικοινωνιακού επιτελείου για να αντιμετωπισθούν οι αρρυθμίες των δύο πρώτων εβδομάδων που είχαν συνέπεια να δίνει εικόνα σύγχυσης η κυβέρνηση. Στο επικοινωνιακό επιτελείο που θα έχει κεντρικά την διαχείριση του κυβερνητικού έργου θα μετέχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου -ο οποίος εντός των ημέρων θα ορκιστεί και υφυπουργός Επικρατείας και θα πάρει την αρμοδιότητα για τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης- ο υπουργός Επικρατίας κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γιώργος Μουρούτης, ο επικεφαλής του γραφείου του κ. Σαμαρά κ. Κώστας Μπούρας, ο κ. Γρηγόρης Τσιμογιάννης με την ιδιότητα του συμβούλου επικοινωνίας και κατά περίπτωση θα μετέχει ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης που είναι επί παντός αν και χωρίς ιδιότητα πέραν του βουλετή Επικρατείας.

Από νωρίς το πρωί θα γίνεται σύσκεψη του κ. Κεδίκογλου και του κ. Μουρούτη με τους εκπροσώπους των υπουργείων και στις 8.30 το πρωί θα συνεδριάζει η επικοινωνιακή ομάδα με τον κ. Σαμαρά -όταν βέβαια η εξέλιξη της υγείας του επιτρέψει να εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο