Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Απολογισμός πεπραγμένων 2012 Δημοτικής Αρχής Θηβαίων

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2012 πραγματοποίησε,  την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου,  ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία και δημοτών.

Ο φετινός απολογισμός πεπραγμένων, όπως επεσήμανε ο κ. Δήμαρχος, συντάχθηκε όχι μόνο γιατί προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία αλλά και γιατί η Δημοτική Αρχή πιστεύει ότι η διαφάνεια, ο δημόσιος διάλογος και η λογοδοσία είναι θεμελιώδεις έννοιες της Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό το λόγο παρουσιάστηκε αναλυτικά ο απολογισμός πεπραγμένων 2012 ανά Διευθύνσεις, Τμήματα και Γραφεία του Δήμου, των Νομικών Προσώπων του (ΔΟΘ-ΔΗΚΕΘ), της ΔΕΠΟΔΑΘ και της ΔΕΥΑΘ, ενώ παράλληλα συγκεντρωτικά παρουσιάστηκαν τα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ και στον ΘΗΣΕΑ, τα υλοποιούμενα έργα από ΣΑΤΑ, οι προτάσεις έργων που έχουν υποβληθεί για συγχρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και Πράσινο Ταμείο και έργα με ΣΔΙΤ.

Ο κ. Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφέρει τα σημαντικά  προβλήματα και τις δυσχέρειες που αντιμετώπισε ο Δήμος, τόσο για τη λειτουργία του όσο και για την υλοποίηση του προγράμματος τεχνικών έργων. Συγκεκριμένα  :

Εφαρμόστηκε η διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» (δηλαδή η συνένωση των πρώην τεσσάρων Δήμων) χωρίς να ληφθούν υπόψη η έκταση, τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες της κάθε περιοχής.
Περιήλθαν νέες αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς να δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης .
Δεν υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικά σε νευραλγικές υπηρεσίες και δεν υλοποιήθηκαν  προγράμματα επιμόρφωσης, του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών του διευρυμένου πλέον Δήμου.
Μειώθηκαν κατά 50 % οι κρατικές ενισχύσεις (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ) που λαμβάνει ο Δήμος.
Αυξήθηκαν οι υπηρεσιακές υποχρεώσεις των εργαζομένων του Δήμου ενώ παράλληλα μειώθηκαν οι μισθοί τους.
Αυξήθηκαν οι πιέσεις των πιστωτών του Δήμου –λόγω οικονομικής κρίσης- μέσω δικαστικών μέτρων καταναγκασμού (κατασχέσεις κλπ.) για την εξόφληση των παλαιών οφειλών, με αποτέλεσμα την έλλειψη πίστωσης προς το Δήμο και τη δημιουργία αναγκών και εκτάκτων πληρωμών εκτός προγραμματισμού.

« Παρόλα τα προβλήματα » τόνισε ο κ. Δήμαρχος, «εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και θα συνεχίσουμε να παράγουμε έργο επ’ ωφελεία του Δήμου και των δημοτών.  Η εποχή όμως των θαυμάτων και του οικονομικού πακτωλού των περασμένων δεκαετιών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.  Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο Θηβαίων, αλλά και γενικότερα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, έχει υπερβεί τα όρια αντοχής τόσο των αιρετών, όσο και των εργαζομένων. Αυτή την κρίσιμη ώρα  ως αιρετό σώμα, το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και η Δημοτική Αρχή, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Δημοτικές Παρατάξεις, οφείλουν να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και ομόνοιας, διότι διαφορετικά ουδείς θα εξαιρεθεί από την ευθύνη έναντι των πολιτών»




Κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Δήμαρχος είπε  :

 « Η  πόρτα του Δημάρχου, όπως είναι ανοικτή για τους πολίτες, παραμένει ανοικτή και για τους δημοτικούς συμβούλους, για οποιοδήποτε θέμα και για οποιαδήποτε πληροφορία.
Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους δημότες ότι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή αμείωτα συνεχίζουν την προσπάθεια για την ανόρθωση του Δήμου, μέσα από αντίξοες συνθήκες και σε περιβάλλον γενικότερης ανέχειας, και σε αυτό τον αγώνα θα πρέπει να συστρατευθούν και οι δημότες, ώστε να υπάρξει παράλληλη και ενισχυμένη δράση απέναντι στα προβλήματα.
Στα πλαίσια αυτά καλώ όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις και όλους τους πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Δημοτική Αρχή , ώστε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το ενδεχόμενο της κατάρρευσης, το οποίο βαρύνει όλους μας».

Αναλυτικά ο Απολογισμός έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Θηβαίων www.thiva.gr στα πλαίσια της διαφάνειας και ενημέρωσης των δημοτών.



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο