Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Με 53 λεπτά παραλαμβάνει ο Μάρκου το σύσπορο βαμβάκι από τη Βοιωτία

Πανάγος Γιάννης

Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος (πρώτο χέρι) στη συγκομιδή του συσπόρου βάμβακος, εντείνεται, όπως όλα δείχνουν, το ενδιαφέρον των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων για τη συγκέντρωση κατά το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων, προσπάθεια η οποία αντικατοπτρίζεται και στην τιμή, με μεγάλες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, όπως π.χ. των αδελφών Μάρκου να πληρώνουν σήμερα με 53 λεπτά το κιλό παραδοτέο.


Η συγκεκριμένη ανακοίνωση προς τους παραγωγούς έρχεται σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που των αδελφών Δοντά (κλωστοϋφαντουργία ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ) να παραλαμβάνουν με 52 λεπτά το κιλό (παραδοτέο) αλλά και άλλων επιχειρήσεων του κλάδου που δεν διστάζουν να πληρώσουν και 55 λεπτά το κιλό στις περιπτώσεις παραλαβής από οργανωμένες Ομάδες Παραγωγών ή από μεγάλα σημάδια.

Όπως έγραφε εδώ και μέρες το AgroNews, όλα δείχνουν ότι αναπτύσσεται μια δυναμική γύρω από τα επίπεδα των 55 λεπτών το κιλό, εξέλιξη στην οποία έχουν βοηθήσει, τόσο οι μεγάλες αποδόσεις σε ίνα (υπολογίζεται κατά μέσο όρο για τα πρώτα χέρια κοντά στο 38%), όσο και οι ευνοϊκές εξελίξεις στη διεθνή αγορά του εκκοκκισμένου που προσεγγίζει πλέον τα 90 σεντς η λίμπρα.   Η τελική τιμή στην εγχώρια αγορά συσπόρου βάμβακος πάντως επηρεάζεται σε κάποιο βαθμό  από  το αν αυτή περιέχει τα μεταφορικά, τις μεσιτείες (διαμεσολάβηση από βαμβακοσυλλεκτικές) και τις Ομάδες Παραγωγών.

Το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν για μια ακόμη χρονιά οι Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες ξεκίνησαν από νωρίς διαπραγματεύσεις στα επίπεδα των 55 λεπτών το κιλό. Σημειωτέον ότι μετά την Ομάδα Παραγωγών από τα Βάγια της Βοιωτίας που συνεργάζεται εδώ και μέρες σ’ αυτά τα επίπεδα με τα εκκοκκιστήρια Μίχα, η  Ομάδα Παραγωγών της Δράμας έχει συμφωνήσει στα 52 λεπτά το κιλό παραδοτέο, με την πρόβλεψη ότι οι παραγωγοί που θα είχαν τη δυνατότητα να κλείσουν αργότερα το προϊόν τους και να πληρωθούν με υψηλότερη τιμή.

Από την πλευρά των Ενώσεων, η ΕΑΣ Τρικάλων παραλαμβάνει βαμβάκι στα δύο εκκοκκιστήριά της, στο Μεγαλοχώρι και στα Σερβωτά στα 51 λεπτά το κιλό και η πληρωμή στους βαμβακοκαλλιεργητές, τουλάχιστον με βάση τις ανακοινώσεις της  γίνεται τοις μετρητοίς. Επίσης, η ΕΑΣ Λαμίας ανακοίνωσε πως παραλαμβάνει βαμβάκι στα δύο εκκοκκιστήριά της, στο Ν. Μοναστήρι και στην Ηράκλεια στα 50 λεπτά το κιλό, ενώ η πληρωμή στους βαμβακοκαλλιεργητές γίνεται μέσα σε 20 ημέρες και οι πρώτες καταβολές χρημάτων ξεκίνησαν από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.


agronews

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο