Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Σεισμός 6,2 R δυτικά της Κρήτης

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 R σημειώθηκε στις 16.11 σε υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων της Κρήτης, κατά την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 50 χλμ. δυτικά του Πλατάνου Χανίων και 39 χλμ. νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, ενώ το εστιακό του βάθος στα 23 χλμ. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, αναμένεται μετασεισμική ακολουθία.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες περιοχές της χώρας, από τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο ως την Πρέβεζα. Από τη δόνηση ταρακουνήθηκαν και οι κάτοικοι της Αττικής.

VIDEO: Η στιγμή του σεισμού



Υλικές ζημιές από το σεισμό:


Δεκάδες πολίτες επικοινώνησαν με τη zougla.gr και τόνισαν ότι ο σεισμός ήταν μεγάλος και προκλήθηκαν μικρές ζημιές στα σπίτια. Οι κάτοικοι των Χανίων πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους, ενώ ένας ηλικιωμένος, πάνω στον πανικό του, πήδηξε από τον πρώτο όροφο, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί σοβαρά.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου άρχισαν να χτυπούν οι συναγερμοί σε καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ όσοι βρισκόταν μέσα σε αυτά βγήκαν στον δρόμο. Σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις τα εμπορεύματα έπεσαν από τα ράφια, ενώ στον επαρχιακό δρόμο Χανίων-Θερίσου σημειώθηκε πτώση βράχων στο οδόστρωμα και στο σημείο έσπευσε όχημα της Πυροσβεστικής. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του επαρχιακού δικτύου.

Λόγω της κατάστασης συγκαλείται εκτάκτως στο δημαρχείο το συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Και στην περιοχή της Κισάμου, που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές, ωστόσο επί ποδός βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής και του Δήμου προκειμένου να καταγράψουν τυχόν προβλήματα. Υλικές ζημιές υπήρξαν και στην Παλαιά Πόλη των Χανίων, βάσει μαρτυριών.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο zougla.gr, τόνισε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός, καθώς υπάρχει μετασεισμική ακολουθία:







Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο