Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Στην Καναδή Άλις Μουνρό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στην 82χρονη καναδή συγγραφέα Άλις Μουνρό, απονέμεται το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας. Όπως ανακοινώθηκε από την Ακαδημία των Βραβείων Νόμπελ, η Μουνρό θεωρείται αριστοτέχνισσα του διηγήματος.

Η Άλις Μουνρό (Alice Munro) γεννήθηκε στος 10 Ιουλίου του 1931 στο Ουίνγκαμ του Οντάριο, στον Καναδά. Είναι κόρη μιας δασκάλας κι ενός κτηνοτρόφου. Μετά το λύκειο ξεκίνησε να σπουδάζει δημοσιογραφία και Αγγλικά αλλά διέκοψε τις σπουδές της όταν παντρεύτηκε, σε ηλικία 20 ετών. Με τον άντρα της εγκαταστάθηκαν στη Βικτόρια, όπου άνοιξαν ένα βιβλιοπωλείο. Σήμερα η ίδια ζει στο Κλίντον, κοντά στη γεννέτειρά της.
Η 13η γυναίκα που βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας άρχισε να γράφει διηγήματα από την εφηβεία της αλλά η πρώτη της δουλειά δεν κυκλοφόρησε σε βιβλίο πριν το 1968. Επρόκειτο για την συλλογή διηγημάτων "Dance of the Happy Shades", η οποία γνώρισε σημαντική αναγνώριση στον Καναδά. Νωρίτερα, από τα εφηβικά της χρόνια ήδη, είχε δημοσιεύσει διάφορα διηγήματα σε περιοδικά. Το έργο της έχει εκδοθεί σε πολλές συλλογές διηγημάτων.Η θεματολογία των βιβλίων της συνήθως αντλεί στοιχεία από τη ζωή σε ταπεινές κωμοπόλεις και προάστια του Οντάριο, ενώ οι ηρωίδες της είναι κυρίως γυναίκες αντιμέτωπες με διαφόρων ειδών απώλειες, αναμνήσεις και διλήμματα.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά της έργα είναι τα Who Do You Think You Are? (1978), The Moons of Jupiter (1982), Runaway (2004), The View from Castle Rock (2006) and Too Much Happiness (2009). Στη συλλογή της Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage (2001) βασίστηκε η ταινία Away from Her του 2006. Η τελευταία της συλλογή τιτλοφορείται Dear Life (2012).


Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει δύο βιβλία της από τις εκδόσεις Μεταίχμιο: "Μ'αγαπάει δεν μ'αγαπάει" και "Πάρα πολλή ευτυχία"

Η Μουνρό έχει λάβει αρκετές λογοτεχνικές διακρίσεις στη χώρα της και διεθνώς. Το 2009 της απονεμήθηκε το Man Booker International, που απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν συγγραφέα εν ζωή που εκδίδει τα έργα του στην αγγλική γλώσσα.

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο