Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Με εντολή Μαξίμου «αφοπλίστηκε» (;) η βόμβα Στουρνάρα για περικοπές συντάξεων

Εμφανής ήταν η αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο από το πρωί της Τρίτης, όταν έγινε αντιληπτό ότι η "φωτογράφιση" από τον Γ. Στουρνάρα των αποκαλούμενων ευγενών Ταμείων (ΔΕΚΟ, τράπεζες) και του πρώην ΤΕΒΕ, ως τα επόμενα πεδία επώδυνης παρέμβασης (βλέπε μείωση κύριων συντάξεων), ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα όσα δηλώνει ο Πρωθυπουργός εδώ και εβδομάδες αλλά και με τη γενικότερη στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές.

Η πρώτη γραμμή άμυνας, που αναπτύχθηκε μάλλον καθυστερημένα το μεσημέρι της Τρίτης, ήταν ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές πέρα από τα όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, διαβεβαίωση που χαρακτηρίστηκε μάλλον "θολή" και γενικόλογη, καθώς υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για τα ευγενή Ταμεία στο Μνημόνιο, το οποίο μπορεί να έχει περάσει από τη Βουλή αλλά σίγουρα θα απαιτηθούν και εφαρμοστικές διατάξεις.

Η «βροχή» μηνυμάτων με αποδέκτη τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το Μέγαρο Μαξίμου, είχε ως αποτέλεσμα- σύμφωνα με πληροφορίες- τη σαφή εντολή να «αφοπλιστεί» η βόμβα που έριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Έτσι σε πρώτη φάση δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η αναφορά του Γ. Στουρνάρα αφορούσε στα «παράθυρα» των πρόωρων συντάξεων και σε δεύτερη φάση διευκρινίστηκε ότι οι όποιες αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο, θα αφορούν στους νέους συνταξιούχους.

Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με το άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που απαιτείται από τη μνημονιακή υποχρέωση για εξορθολογισμό των εισφορών στα ευγενή Ταμεία με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο, δέσμευση που παραπέμπει σε ανάλογη μείωση παροχών και για τους νυν συνταξιούχους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο θέμα, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, παραπέμποντας σε Αναλογιστικές Μελέτες και εξετάζοντας εναλλακτικές λύσεις με ισοδύναμο αποτέλεσμα. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η απάντηση της Τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επιστρέφουν στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου...

iefimerida

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο