Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Σταθάς Γιάννης: Επιτακτική ανάγκη η λειτουργία ΕΠΑΛ σε Λιβαδειά και Θήβα

Επιτακτική είναι η ανάγκη ίδρυσης Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων στις δύο μεγάλες πόλεις του νομού Βοιωτίας, Λιβαδειάς και Θήβας.
Οι λόγοι που υπαγορεύουν την άμεση ανάγκη λειτουργίας ΕΠΑΛ σε Λιβαδειά και Θήβα είναι οι εξής:
• Η απουσία εσπερινών ΕΠΑΛ στις δύο πόλεις στερεί τη δυνατότητα στους εργαζόμενους μαθητές να φοιτήσουν στο σχολείο, δεδομένου ότι έχουν καταργηθεί οι απογευματινές ΕΠΑΣ.
• Η ύπαρξη εσπερινών ΕΠΑΛ αντιθέτως, παρέχει ισχυρότερο κίνητρο σε ενήλικους να στραφούν στην επαγγελματική εκπαίδευση για την απόκτηση ενός πτυχίου ειδίκευσης. Η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί άλλωστε τη κύρια εναλλακτική διέξοδο των μαθητών που δεν εισήχθησαν ή δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
• Ο νομός Βοιωτίας είναι ο μοναδικός νομός στη χώρα με δύο ισότιμες πληθυσμιακά πόλεις, που η καθεμία, μαζί με την ευρύτερη περιοχή της, υπερβαίνει τους 40.000 κατοίκους. Απέχουν δε μεταξύ τους περίπου 50 χλμ, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία ενός σχολείου σε μία μόνο πόλη του νομού.
Να σημειωθεί ότι η λειτουργία εσπερινών ΕΠΑΛ στις μεγάλες πόλεις του νομού, είναι στην ουσία ανέξοδη, αφού τα σχολεία θα λειτουργήσουν στις ήδη υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις των πρωινών ΕΠΑΛ και των πρώην ΕΠΑΣ.
Επειδή η λειτουργία σχολείων τεχνικής εκπαίδευσης με απογευματινό ή νυχτερινό ωράριο υπήρξε μια διαχρονική ανάγκη.
Επειδή για πρώτη φορά ύστερα από 60 χρόνια οι μεγάλες πόλεις της Βοιωτίας θα μείνουν χωρίς εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Εφόσον δεν υπάρχουν λειτουργικά έξοδα για την λειτουργία των ΕΠΑΛ στις πόλεις της Λιβαδειάς και της Θήβας, σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση λειτουργία των ΕΠΑΛ και την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των εκατοντάδων νέων που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ στις δύο πόλεις;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο