Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Μινύες, οι ιδρυτές της Λακεδαίμονος, οι μεγάλοι τεχνοκράτες της αρχαιότητας

Γράφει ο Νίκος Μπακής

Σε διάλεξη που είχε πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου του 2003 ο κορυφαίος Έλληνας αρχαιολόγος Δρ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος είχε ισχυριστεί πως οι πραγματικοί ιδρυτές της Λακεδαίμονος ήταν οι Μινύες (και όχι οι Μυκηναίοι) και κατάγονταν από τον Ταΰγετο σύμφωνα πάντα με πηγές από το τέταρτο «βιβλίον των Ιστοριών» του πατέρα της Ιστορίας του Ηροδότου. (βλέπε video)

Οι Μινύες είναι γνωστοί ως οι μεγάλοι τεχνοκράτες της αρχαιότητας και εφευρέτες της παγκόσμιας τεχνολογίας, των γραμμάτων και των τεχνών και ετυμολογικά το όνομά τους βγαίνει από την αρχαία ελληνική λέξη «ορυχείο», εξ ου και η λέξη «mine» στα αγγλικά και γερμανικά, «miniera» στα ιταλικά, «mina» στα ισπανικά και πορτογαλικά, «le mien» στα γαλλικά κοκ. Είχαν δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία. Μπορεί να μην είχαν κατακτήσει όλο τον πλανήτη, τον είχαν όμως εκπολιτίσει και επηρεάσει βαθύτατα.

Επομένως οι Μινύες στον Ταΰγετο, πέραν όλων των άλλων (κατασκευαστές εργαλείων) και εκτός της αποστράγγισης της μεγάλης Λίμνης της Λακεδαίμονος, ήταν κυρίως μεταλλουργοί. Αποδείχθηκε ότι οι Μινύες είχαν μεγάλες γνώσεις αρχιτεκτονικής και επειδή στον τόπο των ανασκαφών βρέθηκαν αποδείξεις για την ύπαρξη μεγάλων πυραμιδοειδών κτισμάτων, ίσως ο Μινυακός Πολιτισμός να ήταν υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση των πυραμίδων της Αιγύπτου. Ο επισκέπτης των αρχαίων της Πελλάνας θα βρεθεί σε μία αποκάλυψη, οι τάφοι βρίσκονται στο πιο ψηλό σημείο, στην κορυφή της ακρόπολης, σαν να κυριαρχούν στην πόλη και να την προστατεύουν, ενώ το ανάκτορο είναι χαμηλά. Η Λακεδαίμων είναι φτιαγμένη κατά το πρότυπο των πυραμίδων και αυτή η αντίληψη δεν είναι «Ινδοευρωπαϊκή».

Ανάμεσα σε πολλά ευρήματα που βρέθηκαν στο Ανάκτορο του Μενελάου και της Ελένης (αμφορείς, ήλεκτρον, χρυσά αντικείμενα κλπ) ξεχωρίζουν οι πήλινοι δίσκοι με τα γράμματα Ε, Δ και Α. Οι δίσκοι αυτοί βρέθηκαν σε αρχαιολογικό στρώμα του 11 - 10ου αιώνα π. Χ. με αντίστοιχη πρωτογεωμετρική και αποκαλύπτουν ότι το αλφάβητο, το δήθεν «φοινικικό», υπήρχε στην Ελλάδα ήδη από τα υπομυκηναϊκά χρόνια. Ένα ακόμα από τα ευρήματα είναι ένα επίχρυσο αντικείμενο, το οποίο δημιουργεί υπόνοιες ότι οι Μινύες με κάποιο τρόπο είχαν γνώση του «ηλεκτρισμού», γιατί προκειμένου να γίνει η επιχρύσωση ενός αντικειμένου, απαιτείται η μέθοδος της «ηλεκτρολύσεως».

Οι Μινύες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 3000 π. Χ. περίπου και ίδρυσαν την πρωτεύουσα του Κράτους τους την «Μινυακή Λακεδαίμονα» το 2700 π. Χ, η οποία θα επικρατήσει στο χώρο για 1.000 χρόνια, μέχρι που ένα φοβερό κοσμικό φαινόμενο περίπου το 1700 π. Χ. θα την καταστρέψει ολοσχερώς, ο γνωστός σ’ εμάς ως «ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα». Στην συνέχεια η Λακεδαίμων θα κατακτηθεί από τους Μυκηναίους και η κυριαρχία τους δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 500 χρόνια, δηλαδή από το 1700 π. Χ έως 1200 π. Χ.

Εκείνη ακριβώς την χρονική περίοδο σημειώνονται δυο μεγάλα γεγονότα που θα αλλάξουν για πάντα την Ελληνική Ιστορία, η «Κάθοδος των Δωριέων» και η «Επιστροφή των Ηρακλειδών». Οι Ηρακλείδες ήταν οι επικεφαλείς των λαών της θαλάσσης, οι οποίοι ήρθαν ξανά στην πατρίδα για να ανασυστήσουν την χαμένη τους αυτοκρατορία, την χαμένη Λακεδαίμονα. Καταστρέφουν πρώτα τον Μυκηναϊκό πολιτισμό και ιδρύουν πάλι την αυτοκρατορία τους με επίκεντρο τούτη τη φορά τη Σπάρτη. Ιδρυτής της Σπάρτης υπήρξε ο Μέγας Λυκούργος, ο οποίος έζησε τον 11ο αιώνα π. Χ. και όχι τον 8ο αιώνα, όπως έχουν καθιερώσει οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις κάποιων ξένων αρχαιολογικών σχολών εδώ και εκατοντάδες έτη. Η θεωρία αυτή έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του κ. Σπυρόπουλου, ο οποίος αμφισβητεί την λανθασμένη αυτή χρονολογική τοποθέτηση, αλλά είναι πεπεισμένος, βάσει των ευρημάτων του, να μας τεκμηριώσει τις απόψεις του, τις οποίες θα μας αποκαλύψει στο νέο του τρίτομο σύγγραμμα με τον τίτλο «ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και θα ανατρέψει την Ιστορία του τόπου.

Οι Μινύες μεταλλευτές όπως οι Δωριείς, Αργοναύτες, Μινωίτες, Φαίακες, Ηρακλείδες, Φοίνικες κ.ά. ήταν όλοι τους αδερφικά φύλα και εκφράζονταν με διάφορα ονόματα μέσα από την πλούσια παράδοσή μας, όπως η Ελληνική Μυθολογία. Επίσης στην επικράτεια των Μινύων ανήκε και ο Βοιωτικός Ορχομενός, ο Αρκαδικός Ορχομενός, η Θήβα, η Ιωλκός και όλα τα κέντρα που είναι γνωστά από την Αργοναυτική Εκστρατεία.

Στα Ιστορικά χρόνια η Λακεδαίμων μετατρέπεται σε ιερό χώρο και ονομάζεται «Θεράπνη». Οι δε κάτοικοι της περιοχής ιδρύουν τη δική τους πόλη από το 1000 π. Χ. περίπου και την  ονομάζουν Πελλάνα, την πόλη που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι τις μέρες μας. Παύει να είναι διοικητικό κέντρο από το 2000 π. Χ. έως 1050 π. Χ. και παραδίδει τη σκυτάλη στην πόλη της Σπάρτης. Η «Δωρική Σπάρτη» ως πρωτεύουσα του δωρικού κόσμου ιδρύεται το 1050 π. Χ. από τους «Ηρακλείδες».

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ στο βιασμό και στην παραχάραξη της Ελληνικής Ιστορίας από τα διάφορα ελληνόφωνα ανδρείκελα που προσποιούνται τους πατριώτες, οι οποίοι με τις ανθελληνικές τους απόψεις προσπαθούν να εξαφανίσουν οτιδήποτε θυμίζει την Ελλάδα του παρελθόντος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η «αμφιλεγόμενη» πατρότητα του ελληνικού αλφάβητου. Σύμφωνα πάντα με ανασκαφές και όχι με θεωρίες, η πατρότητα του αλφαβήτου αποδίδεται δικαιωματικά στους Φοίνικες, αφού ήταν Έλληνες και άνηκαν στο Δωρικό φύλο. Αφ’ ενός μεν ήταν αυτόχθονες και κατοικούσαν στα παράλια της Λακωνίας μέχρι τα Κύθηρα, αφ’ ετέρου αυτοί αργότερα έφυγαν από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Παλαιστίνη. Οι Φοίνικες εκπολίτισαν όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής, έγιναν εξωμότες και ενώθηκαν με τους Εβραίους. Οι Εβραίοι αργότερα οικειοποιήθηκαν το ελληνικό αλφάβητο και το παρουσίασαν ως δικιά τους επινόηση.

Τραγική είναι δυστυχώς και η κατάσταση στην ελληνική εκπαίδευση. «Μα πως είναι δυνατόν εν έτει 2013 να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία ότι, δήθεν, τον 8ο αιώνα π. Χ. ο νομοθέτης Λυκούργος να έγραψε τη νομοθεσία της Σπάρτης στην Ελληνική γλώσσα και μετά από λίγο να εμφανίζονται στην Ελλάδα οι Εβραίοι (!) για να μας διδάξουν το ελληνικό αλφάβητο;» Ακόμη και ο πιο αγράμματος άνθρωπος του κόσμου μπορεί να αντιληφθεί ότι τα υπαλληλάκια του Υπουργείου Πολιτισμού κοροϊδεύουν τον κόσμο και τα καραγκιοζιλίκια τους έχουν ξεπεράσει πλέον κάθε όριο.

Πηγή: Διάλεξη «ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ – ΠΕΛΛΑΝΑ»  από τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο για την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά. Πανεπιστήμιο Πειραιά – Νοέμβριος 2003.

Φωτογραφίες: Νίκος Μπακής, Θεόδωρος Σπυρόπουλος

notospress


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο