Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

-Τα "αγκάθια" και η στρατηγική του Μαξίμου -Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ο φόβος εμπλοκής

Εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης αρχίζουν σήμερα Τρίτη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση για τον Προϋπολογισμό 2014, τα προαπαιτούμενα μέτρα για την δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και για το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 θα είναι μεγαλύτερο των 344 εκατ. ευρώ, αλλά και στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι ύφεση το 2013 θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικώς εκτιμώμενα.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καταδείξει στους εκπροσώπους ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ ότι δεν απαιτούνται για το 2014  πρόσθετα μέτρα ύψους  2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά παρεμβάσεις ύψους 500-700 εκατ. ευρώ περίπου.

Ακόμη, θα επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη να παραμείνουν σε λειτουργία οι αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, μέσω του διαχωρισμού του στρατιωτικού σκέλους από το πολιτικό, κάτι που δεν αποδέχονται οι δανειστές.

Στο σκέλος της διαθεσιμότητας η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ζητήσει παράταση για το δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας έως και τον Φεβρουάριο 2014.

Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση να αποφευχθούν νέες εμπλοκές, επιδιώκει το Μαξίμου.

Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει καλά ότι όσο θα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση τόσο θα συντηρούνται ψηλά στην επικαιρότητα τα δημοσιεύματα για νέα μέτρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πίεση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Παράλληλα θέλει μέχρι τις εκλογές του Μαΐου να διορθώσει το δυσμενές για εκείνη κλίμα, το οποίο κυβερνητικά στελέχη αναμένουν να επιδεινωθεί λόγο των απαιτήσεων της τρόικας και των οδυνηρών αποφάσεων που ενδεχομένως θα αναγκαστεί να λάβει η ελληνική πλευρά.

Ωστόσο ο χρόνος που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να συμφωνήσει με την τρόικα είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Στις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, ενώ στις 14 και 22 Νοεμβρίου καθώς και μέσα στον Δεκέμβριο υπάρχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Eurogroup και φυσικά πριν από το τέλος του χρόνου θα διεξαχθεί ακόμα μία σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Ακόμη και αν υπάρχει η εναλλακτική λύση να κατατεθεί το Μάρτιο διορθωτικός προϋπολογισμός το Μαξίμου κρατά το εν λόγω σενάριο στα συρτάρια του και θα το ενεργοποιήσει μόνο στην περίπτωση ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις.

Newsbomb.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο