Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Την Παρασκευή ανοίγει τα χαρτιά της η Τρόικα;

Της Δήμητρας Καδδά

Για την Παρασκευή κλείνει πιθανότατα το επόμενο ραντεβού τρόικας και υπουργείου Οικονομικών, εφόσον ολοκληρωθεί εν τω μεταξύ μια «σάρωση» των βασικών υπουργείων από τους δανειστές, με στόχο να μπορούν να αποτιμήσουν την κατάσταση.

Η σημερινή συνάντηση διάρκειας 2,5 ωρών ήταν επεισοδιακή, λόγω των έντονων διαμαρτυριών «διαθεσίμων» του ΥΠΑΑΝ και καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, με αποτέλεσμα η τρόικα να αναγκαστεί να φύγει κρυφά, από την πίσω πόρτα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση να θέσει ζήτημα μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα. Ένα από τα επιχειρήματα είναι ότι με το νέο καθεστώς η «τρύπα» στα έσοδα είναι πιο μεγάλη απ’ όσο αναμενόταν, και εκτιμάται για φέτος στα 700-800 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης πωλήσεων. Επίσης υπάρχουν στοιχεία, που δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, για μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση εσόδων από τη μείωση του ΦΑΠ στην εστίαση.

Το θέμα της πρότασης του πρωθυπουργού να περάσει ο φόρος ακινήτων στους Δήμους, όπως αναφέρθηκε, τελεί υπό εξέταση λόγω των πολλών τεχνικών δυσκολιών που υπάρχουν. Για παράδειγμα, ανέφερε άλλο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, στο εξωτερικό ο φόρος επιβάλλεται από τους Δήμους και δεν εκχωρείται από το κράτος

Σε ήρεμο κλίμα η διαπραγμάτευση

«Ήρεμους» χαρακτήρισε τους εκπροσώπους της τρόικας στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, εξηγώντας ότι επρόκειτο για μια κλασσική πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, στην οποία άνοιξαν μια σειρά από εκκρεμή πεδία. «Οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετηθεί μια καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένη τη δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση» είπε η ίδια πηγή. Πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα, δεν συζητήθηκαν θέματα χρηματοδοτικού «κενού» και χρέους, ούτε και το μεσοπρόθεσμο. Αυτό που έγινε, είναι η παρουσίαση επιμέρους στοιχείων αποτίμησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014., αλλά και των θετικών εξελίξεων του 2013 που ενδεχομένως να διευκολύνουν το κλείσιμο του «κενού» τον επόμενο χρόνο.

Ως παράδειγμα, η ίδια πηγή έφερε την αύξηση των εσόδων του Οκτωβρίου. Επίσης, η ελληνική πλευρά παρουσίασε μια σειρά από πεδία που πρέπει να συζητηθούν, όπως η φορολογική συμμόρφωση, η φορολογική διοίκηση, τα ζητήματα του υπουργείου εργασίας, οι τράπεζες και οι αποκρατικοποιήσεις. Χωρίς όμως να υπάρξει, όπως επισημάνθηκε, διαπραγμάτευση.

Η ελληνική πλευρά, όπως προσθέτει άλλη πηγή, θα προσπαθήσει να πείσει για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, επιχειρώντας να κλείσει έτσι και μέρος του «κενού» του επόμενου χρόνου.

Πάντως, απέφυγε να προδικάσει το εάν η υπέρβαση στα έσοδα έναντι του στόχου θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους και εάν το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο των 344 εκατ. ευρώ που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Παράγοντας ανέφερε ότι από τη φορολογική συμμόρφωση καιτη φορολογική διοίκηση αναμένονται επιπλέον έσοδα 381 εκατ. ευρώ το 2014.

Στην πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ απείχε, καθώς παρέστη στην έναρξη της έρευνας του ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα. Θα έρθει αύριο στην Αθήνα.

Από την πορεία των διαβουλεύσεων με τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Εργασίας και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα κριθεί το κατά πόσο θα «κλειδώσει» το επόμενο ραντεβού την Παρασκευή.

Επισοδειακή η συνάντηση

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έφυγαν από... κρυφή πίσω έξοδο του ΥΠΟΙΚ που παραμένει επί σειρά ετων κλειστή για να αποφύγουν δύο παράλληλες συγκεντρώσεις.

Υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης που κινδυνεύουν ή έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα προέβησαν σε δυναμικές διαμαρτυρίες. Αρχικά με ντουτντούκες από τον 7ο όροφο του υποργείου και ακολούθως στην είσοδο του κτιρίου.

Λίγο μετά την είσοδο των δανειστών, απολυμένες καθαρίστριες από υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ ανά την Ελλάδα, με πανό και ντουντούκες διαμαρτύρονταν έξω από την μπροστίνή είσοδο του κτιρίου.

Κατά την είσοδο του Πόλ Tόμσεν στο υπουργείο ένας πολίτης πέταξε κέρματα στο αμάξι και συνελήφθη.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο