Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Γιατί η κυβέρνηση φοβάται μια «ανάσταση» της Χρυσής Αυγής

Ανησυχούν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ότι η Χρυσή Αυγή θα επιχειρήσει να επανέλθει δριμύτερη μετά την διπλή δολοφονία των νεαρών χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο. Από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά εκφράζονται φόβοι ότι η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει να θυματοποιηθεί μετά τη διπλή εκτέλεση προκειμένου να ανεβάσει εκ νέου τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις και να εμποδίσει την απαγόρευση του κόμματος πριν τις Ευρωεκλογές.

Ομολογία Σαμαρά: Η άνοδος της Χρυσης Αυγής οφείλεται στην ανεργία και τα μέτρα


Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Πρετεντέρη στην Ανατροπή, ομολόγησε ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής δεν οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν «φασίστες στην Ελλάδα», όπως είπε, αλλά στα σκληρά οικονομικά μέτρα και στην ανεργία. Ενα μικρό αποκαλυπτικό απόσπασμα από την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά που δείχνει την ανησυχία του για τον διεμβολισμό της ελληνικής κοινωνίας από τα συνθήματα της ΧΑ.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πιστεύω πρώτα απ' όλα ότι αυτοί οι οποίοι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή δεν έχουν καμία σχέση με την ηγεσία και τις απόψεις της Χρυσής Αυγής και το νεοναζισμό στην Ελλάδα.
Πιστεύω ως εκ τούτου, ότι αυτοί οι οποίοι τώρα, με αυτά τα γεγονότα, ο απλός κόσμος, αντιλήφθηκε περί τίνος πρόκειται, επόμενο είναι να αποδρά από τη Χρυσή Αυγή. Το πόσο θα αποδομηθεί, είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην πράξη. Σίγουρα τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν μια μείωση σημαντική, εύχομαι αυτό το πράγμα να συνεχιστεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Η εκτίμησή σας είναι ότι θα συνεχίσει να υπάρχει ως πολιτικό φαινόμενο, έστω και σε μικρότερο μέγεθος; Ότι έχει ρίζες; Για να σας το πω ευθέως.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ρίζες δεν έχει καθόλου, ρίζες ναζί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Εγώ μεγάλωσα και δεν γνώρισα ποτέ μου ένα φασίστα, να μου πουν ότι «ξέρεις, αυτός είναι φασίστας» από μικρός. Δεν βρήκα έναν. Που είναι; Γιατί είναι;
Αυτή είναι μια αντίδραση στα πάρα πολύ δύσκολα οικονομικά τα οποία περνάει σήμερα ο κόσμος, σε ένα κατεστημένο πολιτικό, που το θεωρούν υπαίτιο για τα πάντα. Και ήρθε ο κόσμος και σου λέει «εγώ θα βάλω την ψήφο μου σε κάποιον ο οποίος μπορεί και να χαστουκίζει και μια γυναίκα στην τηλεόραση, αλλά αρκεί που είναι βουλευτής αυτή η γυναίκα, καλά της έκανε». Αυτό είναι μια περίεργη φάση που περνάει σήμερα η Ελλάδα, που νομίζω ότι με το που θα μειωθεί η ανεργία και θα ξεκινήσει ο κόσμος δουλειά και θα μπούμε σε μια σταθερότητα και ομαλότητα, αυτό τότε θα εξαφανιστεί τελείως. Τελείως.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή, συλλογίζομαι την ερμηνεία σας, η ερμηνεία που κάνετε της Χρυσής Αυγής είναι ότι προέρχεται κυρίως από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Είναι μία αντίδραση. Είναι ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα.

Αντίδραση και στο πολιτικό σύστημα


Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μια αντίδραση. Αλλά και μια αντίδραση στο πολιτικό σύστημα, επίσης είπατε.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Βεβαίως.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αισθάνεται ο κόσμος ότι τον έχει προδώσει το πολιτικό σύστημα, να το πω έτσι όπως το βάζουμε στις δημοσκοπήσεις.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτοί που ψήφισαν, έτσι αισθάνονται.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και η τελευταία μου ερώτηση σε αυτό είναι εάν πιστεύετε ότι όσο κρατάει η οικονομική κρίση -που θα κρατήσει δεν θα λήξει αύριο το πρωί υποθέτω η οικονομική κρίση, θα μου πείτε μετά στα οικονομικά αν πηγαίνουμε καλύτερα ή χειρότερα, πάντως δεν θα λήξει αύριο το πρωί- όσο παρατείνεται θα συνεχίσουμε να έχουμε φαινόμενα Χρυσής Αυγής, βίας που λέγαμε πριν, άνομων συμπεριφορών, ακροτήτων, αν τα συνδυάζετε με αυτή την κατάσταση.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτό κ. Πρετεντέρη γίνεται σε όλη την Ευρώπη και γι' αυτό τον λόγο η Ευρώπη αποκαθήλωσε την παλιά άποψή της περί στυγνής λιτότητας εναντίον των πάντων και μπήκε τώρα σε μια λογική ανάπτυξης. Γιατί είδε και το πολιτικό πρόβλημα το οποίο είχε δημιουργηθεί.
Υπάρχουν κι άλλες χώρες οι οποίες είναι πολύ πιο προχωρημένες, οι οποίες, με το που υπάρχει ζήτημα μαζικότερης ανεργίας, δημιουργούν τέτοια πολιτικά σχήματα. Αυτό επομένως είναι ένα ευρύτερο ζήτημα κατά τη δική μου την άποψη, ασχέτως αντιδράσεως αν θα πας προς Χρυσή Αυγή ή κάπου αλλού, το μεγάλο παιχνίδι θα γίνει με την ανάπτυξη. Εκεί ο κόσμος ξανά θα σταθεί στα πόδια του.

Ανησυχία και στο ΠΑΣΟΚ για την τυχόν επανάκαμψη της ΧΑ

Τις ίδιες ανησυχίες μοιράζονται και στο ΠΑΣΟΚ και εκτιμούν ότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και ότι δεν είναι τόσο εύκολο να ξεριζωθεί η Χρυσή Αυγή όσο διατηρούνται τα επώδυνα μέτρα. Ενδεικτική του κλίματος είναι η επίθεση που έκανε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Σχολιάζοντας την εμφάνιση του Ηλία Κασιδιάρη σε χθεσινή εκπομπή του Νίκου Χατζινικολάου είπε:
«Από εξολοθρευτής του βρώμικου πολιτικού συστήματος ο Ηλίας Καδισιάρης εμφανίστηκε χθες ως Βασιλάκης Καίλας του συστήματος. Αυτό το θέατρο δεν πρέπει να ξεγελάσει την κοινωνία και τους πολίτες».

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι τα στελέχη της Χρυσής Αυγής θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη διπλή δολοφονία και θα μεταμορφωθούν σε «καλά παιδιά» ώστε να προσελκύσουν εκ νέου τους ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν μετά τη δολοφονία του αριστεριστή Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

iefimerida

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο