Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε, απροσδόκητα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν η κεντρική τράπεζα να κρατήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.
Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Νοεμβρίου 2013, ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου 2013.
Τέλος, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,00%.
Η κεντρική τράπεζα είχε κρατήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο από τον περασμένο Μάιο και είχε μεταφέρει το βάρος της πολιτικής της στις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές που πρώτη φορά ανακοίνωσε τον Ιούλιο, γνωστοποιώντας ότι τα επιτόκια θα μείνουν στα υφιστάμενα ή χαμηλότερα επίπεδα "για παρατεταμένη χρονική περίοδο".
Ελάχιστοι αναλυτές είχαν προβλέψει μια μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, επικαλούμενοι την πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ακόμα πιο μακριά από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ (κάτω αλλά πλησίον του 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση).
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διολίσθησε στο 0,7% τον Οκτώβριο, ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το μέγεθος του Οκτωβρίου ήταν το χαμηλότερο για τις τιμές καταναλωτή από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανησυχία για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση του Bloomberg, μόλις τρεις αναλυτές σε σύνολο 70 είχαν προβλέψει μείωση των επιτοκίων.
Οι αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι η μείωση των επιτοκίων αφήνει την ΕΚΤ σε δύσκολη θέση καθώς δεν διαθέτει πλέον σημαντικά περιθώρια για νέες μειώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν, η κεντρική τράπεζα έχει σχεδόν εξαντλήσει τα συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής. Στην περίπτωση που ο χαμηλός πληθωρισμός και η αδύναμη ανάπτυξη διατηρηθούν στην Ευρωζώνη, η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να υποχρεωθεί να καταφύγει σε μη-συμβατικά και αμφιλεγόμενα μέτρα όπως η παροχή πιο μακροπρόθεσμης ρευστότητας στις τράπεζας, ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων ή ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ευρώ βρέθηκε να σημειώνει μεγάλες απώλειες έναντι των ανταγωνιστών του μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.
Ειδικότερα, το κοινό νόμισμα κινείται με απώλειες σχεδόν 1,2% έναντι του δολαρίου, ενώ έναντι της λίρας και του γεν υποχωρεί 1%.
Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν έντονα ανοδικά μετά την απόφαση, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να σημειώνει άλμα 1,2%, διαγράφοντας τις μικρές απώλειες που σημείωνε νωρίτερα.
Draghi: Πιθανή μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού
Τον κίνδυνο για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi στις δηλώσεις του μετά την απροσδόκητη μείωση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου της τράπεζας, προσθέτοντας ότι η μείωση του επιτοκίου είναι συμβατή με τις κατευθυντήριες γραμμές (forward guidance) που έχει δώσει η τράπεζα για το μέλλον.
Η οικονομική ανάλυση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, δείχνει την πιθανότητα για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού για να ακολουθήσει στη συνέχεια μια σταδιακή ανοδική κίνηση προς επίπεδα πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2%.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι η κεντρική τράπεζα δεν βλέπει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
Ο Draghi δήλωσε ότι μεταξύ των μελών της κεντρικής τράπεζας υπήρξε συμφωνία στην ανάγκη για συντονισμένη δράση, αν και πρόσθεσε ότι υπήρξαν διαφωνίες για το πότε θα έπρεπε να δρομολογηθεί η δράση αυτή.
Όπως σημείωσε, η πλειοψηφία συμφώνησε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για μια παρατεταμένη περίοδο πληθωρισμού, ενώ υπήρξε και μια μερίδα που υποστήριξε ότι χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία.
Επισήμανε ακόμη ότι η δυναμική των νομισματικών και, ιδίως, των πιστωτικών μεγεθών εξακολουθεί να είναι υποτονική, ενώ επανέλαβε ότι "η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει διευκολυντική για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο".
Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι "τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο".
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ακόμη ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισε να συνεχίσει να διεξάγει τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (MROs) μέσω διαδικασιών σταθερού επιτοκίου και με πλήρη κατανομή για όσο χρειαστεί και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Ιουλίου του 2015.
Ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι η διαδικασία αυτή θα παραμείνει σε ισχύ για τις πράξεις αναχρηματοδότησης ειδικής διάρκειας του Ευρωσυστήματος με ωρίμανση μια περίοδο τήρησης (maintenance period) η οποία θα συνεχίσει να διεξάγεται για όσο χρειαστεί και τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Επιπλέον, η ΕΚΤ αποφάσισε να διεξάγει τις τρίμηνες πιο μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs) μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015 με διαδικασίες σταθερού επιτοκίου και πλήρη κατανομή.
Σταδιακή ανάκαμψη της δραστηριότητας
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να περιμένει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα, αν και με βραδύ ρυθμό, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
"Το προϊόν αναμένεται να ανακάμψει με βραδύ ρυθμό, ιδίως λόγω της σταδιακής βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης την οποία στηρίζει η διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής", δήλωσε ο Draghi και πρόσθεσε: "Επιπλέον, η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ωφεληθεί από τη σταδιακή ενίσχυση της εξωτερικής εξαγωγικής ζήτησης. Επιπροσθέτως, οι συνολικές βελτιώσεις που έχουν επέλθει στις χρηματοπιστωτικές αγορές από το καλοκαίρι φαίνεται ότι επηρεάζουν σταδιακά την πραγματική οικονομία, όπως αναμένεται να γίνει και από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση. Επιπλέον, τα πραγματικά εισοδήματα ωφελήθηκαν πρόσφατα από τα γενικώς χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού".
Σημείωσε ωστόσο ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλή και οι αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.
Να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι από το καλοκαίρι του 2012 έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη βελτίωση της χρηματοδότηση των τραπεζών.
Υπογράμμισε ταυτόχρονα, ότι για να διασφαλιστεί η ορθή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις χώρες της Ευρωζώνης, είναι απαραίτητο να περιοριστεί περαιτέρω ο κατακερματισμός των πιστωτικών αγορών εντός της Ευρωζώνης και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών όπου είναι απαραίτητο.
Σημείωσε επίσης ότι "η συνολική αξιολόγηση των τραπεζών πριν η ΕΚΤ υιοθετήσει τον εποπτικό της ρόλο στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα υποστηρίζει περαιτέρω τη διαδικασία αυτή για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Θα ενισχύσει την ποιότητα των διαθέσιμων πληροφοριών για την κατάσταση των τραπεζών και θα οδηγήσει στον εντοπισμό και εφαρμογή των αναγκαίων διορθωτικών ενεργειών. Η λήψη περαιτέρω αποφασιστικών μέτρων για τη θέσπιση της τραπεζικής ένωσης θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα".
Μείωση των ελλειμμάτων, αλλά αύξηση του χρέους
Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω από 3,1% του ΑΕΠ το 2013 στο 2,5% το 2014,σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν.
Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί από 95,5% του ΑΕΠ το 2013 στο 95,9% το 2014.
"Για να επαναφέρουν τους υψηλούς λόγους δημόσιου χρέους σε καθοδική τροχιά οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν πρέπει να αναστρέψουν τις προσπάθειές τους για μείωση των ελλειμμάτων και να διατηρήσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
"Η σύνθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να κατευθυνθεί σε μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη τα οποία θα έχουν μεσοπρόθεσμη προοπτική", πρόσθεσε ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να εντείνουν "τις προσπάθειές τους για υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και εργασίας".
Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική της BoE
Τη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 375 δισ. λίρες αποφάσισε, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE).
Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν εξέδωσε ανακοίνωση για το σκεπτικό της απόφασης, ενώ τα πρακτικά της συνεδρίασης θα δημοσιευθούν στις 11 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση του Αυγούστου η BoE δεσμεύθηκε πως θα διατηρήσει το επιτόκιο στο 0,5% μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 7%, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει πριν από το 2016, με την προϋπόθεση ο ετήσιος πληθωρισμός να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 2,5% σε δύο χρόνια, και εάν οι προσδοκίες για τον μελλοντικό πληθωρισμό δεν αυξηθούν πολύ γρήγορα και όσο τα χαμηλά επιτόκια δεν υπονομεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι ανέμενε τον Αύγουστο, καθώς στελέχη της συμφώνησαν ότι η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρεί ταχύτερα από ότι αναμενόταν.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 7,7% ενώ ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διατηρήθηκε στο 2,7%.
Παράλληλα, το γ΄ τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε αναπτυχθεί 0,7%. Πρόκειται για τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης από το β΄ τρίμηνο του 2010 όταν η οικονομία είχε αναπτυχθεί 1%. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,5%.
Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα θα παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την ανεργία.
Πηγή:www.capital.gr
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Νοεμβρίου 2013, ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου 2013.
Τέλος, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,00%.
Η κεντρική τράπεζα είχε κρατήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο από τον περασμένο Μάιο και είχε μεταφέρει το βάρος της πολιτικής της στις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές που πρώτη φορά ανακοίνωσε τον Ιούλιο, γνωστοποιώντας ότι τα επιτόκια θα μείνουν στα υφιστάμενα ή χαμηλότερα επίπεδα "για παρατεταμένη χρονική περίοδο".
Ελάχιστοι αναλυτές είχαν προβλέψει μια μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, επικαλούμενοι την πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ακόμα πιο μακριά από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ (κάτω αλλά πλησίον του 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση).
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διολίσθησε στο 0,7% τον Οκτώβριο, ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το μέγεθος του Οκτωβρίου ήταν το χαμηλότερο για τις τιμές καταναλωτή από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανησυχία για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση του Bloomberg, μόλις τρεις αναλυτές σε σύνολο 70 είχαν προβλέψει μείωση των επιτοκίων.
Οι αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι η μείωση των επιτοκίων αφήνει την ΕΚΤ σε δύσκολη θέση καθώς δεν διαθέτει πλέον σημαντικά περιθώρια για νέες μειώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν, η κεντρική τράπεζα έχει σχεδόν εξαντλήσει τα συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής. Στην περίπτωση που ο χαμηλός πληθωρισμός και η αδύναμη ανάπτυξη διατηρηθούν στην Ευρωζώνη, η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να υποχρεωθεί να καταφύγει σε μη-συμβατικά και αμφιλεγόμενα μέτρα όπως η παροχή πιο μακροπρόθεσμης ρευστότητας στις τράπεζας, ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων ή ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ευρώ βρέθηκε να σημειώνει μεγάλες απώλειες έναντι των ανταγωνιστών του μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.
Ειδικότερα, το κοινό νόμισμα κινείται με απώλειες σχεδόν 1,2% έναντι του δολαρίου, ενώ έναντι της λίρας και του γεν υποχωρεί 1%.
Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν έντονα ανοδικά μετά την απόφαση, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να σημειώνει άλμα 1,2%, διαγράφοντας τις μικρές απώλειες που σημείωνε νωρίτερα.
Draghi: Πιθανή μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού
Τον κίνδυνο για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi στις δηλώσεις του μετά την απροσδόκητη μείωση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου της τράπεζας, προσθέτοντας ότι η μείωση του επιτοκίου είναι συμβατή με τις κατευθυντήριες γραμμές (forward guidance) που έχει δώσει η τράπεζα για το μέλλον.
Η οικονομική ανάλυση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, δείχνει την πιθανότητα για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού για να ακολουθήσει στη συνέχεια μια σταδιακή ανοδική κίνηση προς επίπεδα πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2%.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι η κεντρική τράπεζα δεν βλέπει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
Ο Draghi δήλωσε ότι μεταξύ των μελών της κεντρικής τράπεζας υπήρξε συμφωνία στην ανάγκη για συντονισμένη δράση, αν και πρόσθεσε ότι υπήρξαν διαφωνίες για το πότε θα έπρεπε να δρομολογηθεί η δράση αυτή.
Όπως σημείωσε, η πλειοψηφία συμφώνησε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για μια παρατεταμένη περίοδο πληθωρισμού, ενώ υπήρξε και μια μερίδα που υποστήριξε ότι χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία.
Επισήμανε ακόμη ότι η δυναμική των νομισματικών και, ιδίως, των πιστωτικών μεγεθών εξακολουθεί να είναι υποτονική, ενώ επανέλαβε ότι "η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει διευκολυντική για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο".
Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι "τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο".
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ακόμη ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισε να συνεχίσει να διεξάγει τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (MROs) μέσω διαδικασιών σταθερού επιτοκίου και με πλήρη κατανομή για όσο χρειαστεί και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Ιουλίου του 2015.
Ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι η διαδικασία αυτή θα παραμείνει σε ισχύ για τις πράξεις αναχρηματοδότησης ειδικής διάρκειας του Ευρωσυστήματος με ωρίμανση μια περίοδο τήρησης (maintenance period) η οποία θα συνεχίσει να διεξάγεται για όσο χρειαστεί και τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Επιπλέον, η ΕΚΤ αποφάσισε να διεξάγει τις τρίμηνες πιο μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs) μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015 με διαδικασίες σταθερού επιτοκίου και πλήρη κατανομή.
Σταδιακή ανάκαμψη της δραστηριότητας
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να περιμένει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα, αν και με βραδύ ρυθμό, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
"Το προϊόν αναμένεται να ανακάμψει με βραδύ ρυθμό, ιδίως λόγω της σταδιακής βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης την οποία στηρίζει η διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής", δήλωσε ο Draghi και πρόσθεσε: "Επιπλέον, η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ωφεληθεί από τη σταδιακή ενίσχυση της εξωτερικής εξαγωγικής ζήτησης. Επιπροσθέτως, οι συνολικές βελτιώσεις που έχουν επέλθει στις χρηματοπιστωτικές αγορές από το καλοκαίρι φαίνεται ότι επηρεάζουν σταδιακά την πραγματική οικονομία, όπως αναμένεται να γίνει και από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση. Επιπλέον, τα πραγματικά εισοδήματα ωφελήθηκαν πρόσφατα από τα γενικώς χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού".
Σημείωσε ωστόσο ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλή και οι αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.
Να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι από το καλοκαίρι του 2012 έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη βελτίωση της χρηματοδότηση των τραπεζών.
Υπογράμμισε ταυτόχρονα, ότι για να διασφαλιστεί η ορθή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις χώρες της Ευρωζώνης, είναι απαραίτητο να περιοριστεί περαιτέρω ο κατακερματισμός των πιστωτικών αγορών εντός της Ευρωζώνης και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών όπου είναι απαραίτητο.
Σημείωσε επίσης ότι "η συνολική αξιολόγηση των τραπεζών πριν η ΕΚΤ υιοθετήσει τον εποπτικό της ρόλο στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα υποστηρίζει περαιτέρω τη διαδικασία αυτή για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Θα ενισχύσει την ποιότητα των διαθέσιμων πληροφοριών για την κατάσταση των τραπεζών και θα οδηγήσει στον εντοπισμό και εφαρμογή των αναγκαίων διορθωτικών ενεργειών. Η λήψη περαιτέρω αποφασιστικών μέτρων για τη θέσπιση της τραπεζικής ένωσης θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα".
Μείωση των ελλειμμάτων, αλλά αύξηση του χρέους
Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω από 3,1% του ΑΕΠ το 2013 στο 2,5% το 2014,σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν.
Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί από 95,5% του ΑΕΠ το 2013 στο 95,9% το 2014.
"Για να επαναφέρουν τους υψηλούς λόγους δημόσιου χρέους σε καθοδική τροχιά οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν πρέπει να αναστρέψουν τις προσπάθειές τους για μείωση των ελλειμμάτων και να διατηρήσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
"Η σύνθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να κατευθυνθεί σε μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη τα οποία θα έχουν μεσοπρόθεσμη προοπτική", πρόσθεσε ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να εντείνουν "τις προσπάθειές τους για υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και εργασίας".
Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική της BoE
Τη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 375 δισ. λίρες αποφάσισε, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE).
Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν εξέδωσε ανακοίνωση για το σκεπτικό της απόφασης, ενώ τα πρακτικά της συνεδρίασης θα δημοσιευθούν στις 11 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση του Αυγούστου η BoE δεσμεύθηκε πως θα διατηρήσει το επιτόκιο στο 0,5% μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 7%, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει πριν από το 2016, με την προϋπόθεση ο ετήσιος πληθωρισμός να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 2,5% σε δύο χρόνια, και εάν οι προσδοκίες για τον μελλοντικό πληθωρισμό δεν αυξηθούν πολύ γρήγορα και όσο τα χαμηλά επιτόκια δεν υπονομεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι ανέμενε τον Αύγουστο, καθώς στελέχη της συμφώνησαν ότι η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρεί ταχύτερα από ότι αναμενόταν.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 7,7% ενώ ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διατηρήθηκε στο 2,7%.
Παράλληλα, το γ΄ τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε αναπτυχθεί 0,7%. Πρόκειται για τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης από το β΄ τρίμηνο του 2010 όταν η οικονομία είχε αναπτυχθεί 1%. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,5%.
Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα θα παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την ανεργία.
Πηγή:www.capital.gr
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.