Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Θηβαίων για το οικ. έτος 2014

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε, στην Ειδική Συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου 2013 του Δημοτικού Συμβουλίου,  ο προϋπολογισμός του Δήμου Θηβαίων για το οικ. έτος 2014, ο οποίος συντάχθηκε σύμφωνα με την ΚΥΑ (οικ. 30842/31-07-2013) του Υπ. Εσωτερικών και Οικονομικών και θα υλοποιηθεί κάτω από τη μηνιαία παρακολούθηση των οικονομικών μεγεθών από το Υπ. Εσωτερικών & Οικονομικών μέσω του κόμβου Διαλειτουργικότητας.

Φέτος, σύμφωνα  με την ανωτέρω εγκύκλιο, για πρώτη φορά μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την κατάρτιση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού (το οποίο εισάγεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπ. Εσωτερικών ) προηγήθηκε η σύμφωνη γνώμη  του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και ακολούθησε η ψήφιση του προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού παρουσιάζεται ισοσκελισμένο στο ποσό των 21.880.087,95 ευρώ, μειωμένο σε σχέση με το 2013 κατά 9.701.325,84 ευρώ .

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου στην εισήγησή του τόνισε ότι o Προϋπολογισμός του 2014 παρουσιάζει τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη του Δήμου, όσο αφορά στα έσοδα, με βάση τις εισπράξεις των ετών 2012 και 2013 και τις μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ) το 2013 άγγιξαν το 58%, εξαιτίας των οποίων οι Δήμοι αδυνατούν όχι μόνο να καλύψουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους δαπάνες και να συμπληρώσουν την τοπική τεχνική υποδομή των πόλεων, αλλά και να συντηρήσουν στοιχειωδώς τους δρόμους, τους κοινόχρηστους χώρους, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τον κοινωνικό εξοπλισμό και τα σχολεία της περιοχής τους και να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας, με συνέπεια να δημιουργούνται αυξημένοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, υποβάθμιση περιβάλλοντος και κίνδυνος ατυχημάτων.

Όπως είπε χαρακτηρίστηκα ο κ. Δήμαρχος : « Κάτω από αυτές τις συνθήκες καλούμαστε να λειτουργήσουμε το Δήμο στα καθημερινά προβλήματά του και να εφαρμόσουμε το τεχνικό πρόγραμμα.  Το θετικό το 2014 είναι ότι θα έχουν πληρωθεί οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου ύψους 4.613.643,00 ευρώ.  Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην εξασφάλιση της αξιοπιστίας του Δήμου και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.  Επίσης θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία από 1/1/2014 θα υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός στον Δήμο, που θα εξασφαλίσει την κανονική ροή εισπράξεων και πληρωμών» .

Σε ότι αφορά τα έξοδα και τις οφειλές, ο κ. Δήμαρχος είπε ότι έχει γίνει εκκαθάριση των υποχρεώσεων και υπάρχει πραγματική εικόνα δημοσιονομικής στόχων, χωρίς αποκλίσεις. Ωστόσο υπάρχουν και υποχρεώσεις από δικαστικές αποφάσεις παλαιών ετών ύψους 3.500.000 ευρώ, που βρίσκονται στο στάδιο της αγωγής, οι οποίες αφορούν εργασιακά υπαλλήλων και οφειλές σε προμηθευτές και εργολάβους και οι οποίες εάν τελεσιδικήσουν ΔΥΣΤΥΧΩΣ  θα κληθεί ο Δήμος στο μέλλον να εξοφλήσει, με ότι αυτό συνεπάγεται, λαμβάνοντας υπόψη την σημερινή οικονομική κατάσταση αυτού.

Σχετικά με τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και τις Επιχειρήσεις επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:

α. ΔΕΥΑΘ:  Μετά την επιχορήγηση του Δήμου για εξόφληση των οφειλών της προς την ΕΥΔΑΠ ύψους 3.500.000 ευρώ αλλά και μετά από την άψογη συνεργασία με τη νέα Διεύθυνση αυτής, τακτοποιούνται πλέον όλες οι υποχρεώσεις της προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και προς την ΕΥΔΑΠ (τρέχουσες οφειλές).
β.  Ο ΔΟΘ και η ΔΗΚΕΘ επιχορηγούνται με τα άκρως απαραίτητα για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Ο ΔΟΘ ήδη επιχορηγήθηκε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.
γ. Η ΔΕΠΟΔΑΘ λόγω των υποστηρικτικών υπηρεσιών που ανέλαβε ο Δήμος (ανακύκλωση κλπ) μείωσε το ετήσιο κόστος από 902.701,86 ευρώ σε 778.000,0 ευρώ.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του αιρετούς και υπαλλήλους που συμμετείχαν στη σύνταξη του φετινού προϋπολογισμού,   ο οποίος όπως είπε :

« Ίσως να μην είναι αναπτυξιακός όπως θα θέλαμε, πλην όμως είναι πραγματικός. Πιστεύουμε και ελπίζουμε με λίγη βοήθεια και από το κεντρικό κράτος θα καταφέρουμε να φέρουμε σε πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία για περισσότερη ανάπτυξη αλλά και εξυπηρέτηση των Δημοτών σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας».
     
Στη συνέχεια εκφράστηκαν οι απόψεις της αντιπολίτευσης (παρόντες στην ειδική συνεδρίαση ήταν ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ν. Σβίγγος, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Κ. Βενιζέλος και ο ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος κ. Αθ. Σκούμας).

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Θηβαίων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου www.thiva.gr



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο