Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Νέο σκάνδαλο ξέσπασε σχετικά με το τεράστιο ζήτημα της δωρεάς οργάνων, ένα θέμα όπου υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ της επιστήμης και των υποστηρικτών, κυρίως θρησκευτικών κύκλων, της άποψης πως δεν μπορεί να γίνει δωρεά οργάνων αν δεν υπάρξει πρώτα πλήρης θάνατος όλων των οργάνων του σώματος και κυρίως της καρδιακής λειτουργίας και όχι μόνο η νέκρωση του εγκεφάλου.


Το νέο αυτό σκάνδαλο ξέσπασε στην Μόσχα πρωτεύουσα. της Ρωσικής Κοινοπολιτείας. Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες. μια γυναίκα. η Ολεσία Ντομπροβόλσκυ μόλις 41 ετών. υπέστη αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η γυναίκα μεταφέρθηκε σε κάποιο νοσοκομείο της ρωσικής πρωτεύουσας και πριν καν εκπνεύσει ευρισκόμενη σε κώμα. ενώ οι γιατροί είχαν αποφανθεί ότι η κατάσταση της είναι μη αναστρέψιμη, υιοθετώντας την άποψη ότι ο εγκεφαλικός θάνατος είναι οριστικός θάνατος επέτρεψαν την αφαίρεση οργάνων για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμόσχευση.  Συγκεκριμένα της αφαιρεθήκαν τα νεφρά, το συκώτι και το πάγκρεας. Μόλις μαθεύτηκε αυτό το γεγονός για την Ρωσίδα, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, η οικογένεια της εξανέστη υποστηρίζοντας ότι η Ολεσία Ντομπροβόλσκυ ακόμα ζούσε και παράνομα της αφαιρέθηκαν τα όργανα του σώματος της. Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση στον ρωσικό τύπο αλλά και σε στον τύπο άλλων χωρών καθώς οι συγγενείς της έδωσαν συνέντευξη τύπου και υποστήριξαν πως δεν είχε ακόμα πεθάνει γιατί η καρδιά της λειτουργούσε και για τον λόγο αυτό έκανε μήνυση στους γιατρούς που έκαναν την επέμβαση αφαίρεσης οργάνων, με την κατηγορία της ανθρωποθυσίας εκ προθέσεως. Μάλιστα κατηγόρησαν τους γιατρούς ότι λειτουργούν σαν παράνομο κύκλωμα αφαίρεσης οργάνων σώματος για να τα μεταπουλήσουν στην συνέχεια με μεγάλο οικονομικό κέρδος. Το ζήτημα προκάλεσε την επέμβαση του γενικού εισαγγελέα της Μόσχας, ο οποίος διέταξε την διεξαγωγή ανάκρισης, ενώ οι αρμόδιοι υπεύθυνοι του ρωσικού νοσοκομείου αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις για το θέμα που πήρε όπως αναφέραμε μεγάλη έκταση στον τύπο.

Είναι γνωστό πως εδώ και δέκα χρόνια έχει αρχίσει μια μεγάλη εκστρατεία στην Ρωσία, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δωρεά οργάνων. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι η ριζική διαφωνία για το πότε κάποιος είναι κλινικά νεκρός. Οι οπαδοί της δωρεάς οργάνων υποστηρίζουν ότι αν σταματήσει η λειτουργία του εγκέφαλου το άτομο θεωρείτε νεκρός αλλά η άλλη άποψη, η οποία υποστηρίζεται και από την εκκλησία, θεωρεί ότι κάποιος πεθαίνει όταν νεκρώνονται όλες οι λειτουργίες του σώματος και κυρίως η καρδιακή λειτουργία. Το θέμα απασχολεί κατά καιρούς τα διεθνή ΜΜΕ καθώς σε πολλές περιπτώσεις αποκαλύπτεται εκτός του ότι πολλοί που θεωρούνταν νεκροί ανάνηψαν, αλλά και ότι πίσω από όλη αυτή την εκστρατεία δωρεάς οργάνων δραστηριοποιείται μια μεγάλη επιχείρηση αγοραπωλησίας οργάνων του σώματος, με πολύ μεγάλα ποσά, κυριολεκτικά δηλαδή μια μαφία εμπορίου ανθρωπίνων οργάνων. Τα κυκλώματα αυτά έχουν πάρει μεγάλη έκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως αναφέρεται λειτουργούν και ειδικές κλινικές για την μεταμόσχευση οργάνων του σώματος συνήθως από θύματα αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων. Συχνά ξεσπούν σκάνδαλα για τις παράνομες αγοραπωλησίες ζωής με τα θύματα άτομα που ακόμα δεν έχουν πεθάνει πραγματικά. Στην Τουρκία μάλιστα λειτουργούν ειδικές κλινικές στην Κωνσταντινούπολη για την μεταμόσχευση ανθρωπίνων οργάνων. Πολλές φορές ο τουρκικός τύπος έχει ασχοληθεί με το τεράστιο σκάνδαλο της εξαφάνισης νέων ανθρώπων ακόμα και μικρών παιδιών από τους οποίους αφαιρούν όργανα του σώματος για να μεταπωληθούν σε πρόθυμους πελάτες. Οι εξαφανίσεις αυτές έχουν πάρει την μορφή επιδημίας σε χώρες της Ασίας όπως Ινδία. Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο