Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΗΒΑΣ, ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΣΕΠ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΦΟΔΣΑ) ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΕ

Στις 17/12/2014 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας η συγχώνευση όλων των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ αυτών και της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, σε ενιαία περιφερειακή Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ.
          Παρά το γεγονός ότι ο νέος Περιφερειακός Φορέας θα μπορούσε να έχει τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, η Δημοτική Αρχή και η Διεύθυνση της ΔΕΠΟΔΑΘ πρωτοστάτησαν το τελευταίο διάστημα για να προχωρήσει η συγχώνευση με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας.

          Το προτεινόμενο εταιρικό σχήμα αποτελεί μία Ανώνυμη Εταιρεία σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, όπου κάθε Δήμος θα κατέχει αριθμό μετοχών αναλογικά με τον πληθυσμό του. Με τα δεδομένα αυτά, ο Δήμος Θηβαίων θα συμμετέχει με ένα ποσοστό της τάξης του 6%.
          Η συγκεκριμένη εξέλιξη ακολουθεί πιστά την κρατική και ευρωενωσιακή κατεύθυνση για συνένωση όλων των φορέων σε επίπεδο περιφέρειας, με αρμοδιότητα το σχεδιασμό και την υλοποίηση συνολικά της διαχείρισης απορριμμάτων.
          Αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων  που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση των νοικοκυριών με επιπλέον τέλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. 
          Αυτή η κατεύθυνση αντιμετωπίζει τη διαχείριση απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας για εργολάβους και επιχειρηματικούς ομίλους, αξιοποιώντας διάφορους τρόπους. Στο πεδίο αυτό χορεύουν ήδη εκατομμύρια ευρώ για έργα μακριά, άσχετα με την πραγματική ανάγκη του λαού για σχεδιασμένη και δωρεάν διαχείριση όλων των ειδών απορριμμάτων , έργα που ως κύριο και μοναδικό σκοπό έχουν να γεμίσουν  τις τσέπες των εργολάβων.
·                    Με τα δεδομένα αυτά η διαχείριση των απορριμμάτων θα συνεχίσει να είναι ανταποδοτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημότες της Θήβας πλήρωσαν το 2013 το ποσό των 920.000 € προς τη ΔΕΠΟΔΑΘ. Πλέον η τιμολογιακή πολιτική θα διαμορφώνεται σε περιφερειακό επίπεδο, με αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά.
·                    Η μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη δυνατότητα ελέγχου των πεπραγμένων της, με ακόμη μεγαλύτερα ποσά να δίνονται σε εργολάβους.
·                    Η υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας όλων των Δήμων, και του Δήμου Θήβας, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών με την εκχώρηση και της αποκομιδής των σκουπιδιών σε εργολαβίες.
·                    Δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας ώστε οι ήδη βεβαρυμένες περιοχές της Στερεάς, μεταξύ αυτών και η Θήβα να μη δεχτούν κι άλλη συγκέντρωση απορριμμάτων.
·                    Με το δεδομένο της κατασκευής της περιβόητης Μονάδας Επεξεργασίας (σύμμεικτων) Απορριμμάτων στη Θήβα, θα ενταθεί η μεταφορά σκουπιδιών στη Θήβα από άλλες περιοχές (ήδη ο ΧΥΤΑ Θήβας δέχτηκε από άλλες διαχειριστικές ενότητες 2.800 τόνους το 2013 και 2.280 τόνους μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2014). Μάλιστα η ΔΕΠΟΔΑΘ υπέγραψε να υποδεχθεί το καλοκαίρι του 2014 άλλους 500 τόνους από νησιωτικούς Δήμους.
·                    Με την πολιτική που ασκείται από την Δημοτική αρχή με τις ευλογίες της μνημονιακής συγκυβέρνησης και των Βιομηχάνων της περιοχής η Θήβα μετατρέπεται σιγά – σιγά σε κέντρο υποδοχής παντός είδους απορριμμάτων  από ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα  

          Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τη συγχώνευση των φορέων διαχείρισης με τη μορφή ενιαίας Ανώνυμης Εταιρείας, καταγγέλλοντας τη συνεχή πορεία εμπορευματοποίησης της Διαχείρισης Απορριμμάτων, με αρνητικές συνέπειες και για τη Δημόσια Υγεία.

Διεκδικούμε:

Ø Κεντρικό σχεδιασμό σε πανελλαδικό επίπεδο συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων (συλλογή και διαλογή στην πηγή, επεξεργασία) από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα. Προτεραιότητες του σχεδιασμού για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, είναι η μείωση των παραγομένων απορριμμάτων, η έμφαση στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, ενάντια στην καύση απορριμμάτων,  μακριά από λογικές ιδιωτικοποίησης.
Ø Μοναδική πηγή χρηματοδότησης της διαχείρισης απορριμμάτων ο κρατικός προϋπολογισμός. Ζητάμε η λαϊκή οικογένεια να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ «ανταποδοτικά», που συνιστούν μια πρόσθετη φορολογία.
Ø Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την κατασκευή της Μονάδας    Επεξεργασίας συμμείκτων Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Το απορριμματογενές καύσιμο που θα παράγεται από την Μονάδα αυτή θα χρησιμοποιηθεί σε Μονάδες καύσης.


ΚΟΙΝΣΕΠ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗΚΕΘ, τέθηκε το θέμα να συμμετέχει η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Θηβαίων σε αναπτυξιακή σύμπραξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σκοπός της σύμπραξης αυτής είναι η «συμβουλευτική υποστήριξη» υπό ίδρυση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ). Η συγκεκριμένη αναπτυξιακή θα «αξιοποίησει» κονδύλι του ΕΣΠΑ, που προβλέπει 950.000 € «για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας» στη Στερεά Ελλάδα.
          Οι ΚΟΙΝΣΕΠ συστάθηκαν με νόμο το 2011 σε αντικατάσταση των αμαρτωλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Εντάσσονται στο πλαίσιο της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας», την οποία προωθεί η Ευρωπαική Ένωση για να καλύψει το κενό μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
          Η κοινωνική οικονομία υποστηρίζεται τόσο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ, ως πυλώνας τάχα της οικονομικής ανάπτυξης.
          Ουσιαστικά οι συγκεκριμένες «επιχειρήσεις» από τη μία θα καλύψουν το πραγματικά τεράστιο κενό που αφήνει η διάλυση των κρατικών κοινωνικών δομών, των ασφαλιστικών ταμείων κοκ. Ωστόσο αντί για συγκροτημένα δικαιώματα στην υγεία, την περίθαλψη, την πρόνοια που ικανοποιούνταν έως τώρα και πλέον καταργήθηκαν, οι ΚΟΙΝΣΕΠ θα πουλάνε στην ουσία φιλανθρωπικές παροχές, κι αυτές για τις ακραίες περιπτώσεις. Από την άλλη, σκοπεύεται με την παροχή ψευτοεπιδοτήσεων σε «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», ως κίνητρο για την ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ, να συγκρατούνται κατά περιόδους τα νούμερα της τεράστιας ανεργίας.
          Η Λαϊκή Συσπείρωση, όπως και το ΚΚΕ έχουν επισημάνει το χαρακτήρα των ΚΟΙΝΣΕΠ και το ρόλο που θα παίξουν. Εκτός όλων των άλλων, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε αυτές κυριολεκτικά δε θα έχουν κανένα δικαίωμα. Έχουν επίσης επισημάνει ότι οι κοινωνικές δομές των Δήμων, μεταξύ αυτών το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», σε μια προοπτική θα υποκατασταθούν από τέτοιες εταιρείες.
          Κατά τη συζήτηση του θέματος, η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε τη συμμετοχή της ΔΗΚΕΘ στην αναπτυξιακή σύμπραξη, με τον όρο ότι (η ΔΗΚΕΘ) δε θα παρέχει υποστήριξη σε υπό ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν αντικείμενο ανταγωνιστικό προς τις Δημοτικές κοινωνικές δομές. Με αυτή τη θέση συντάχθηκε και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΚ).

          Η Λαική Συσπείρωση, όπως και οι εργαζόμενοι στη ΔΗΚΕΘ τάχθηκαν εναντίον της συμμετοχής της ΔΗΚΕΘ στη σύμπραξη, καθώς έτσι ο Δήμος συμβάλλει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας αυτού του είδους.  


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο