Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα σε προεκλογικό κλίμα



Οι ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων έφτασαν και οι βουλευτές (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) αναμένεται να αναχωρήσουν για τις περιφέρειές τους με προεκλογική ατζέντα, καθώς, το άρωμα της κάλπης πλανάται όλο και πιο έντονα πάνω από το πολιτικό σκηνικό.


Δεδομένου ότι απομένουν μόλις πέντε ημέρες για την 3η και καθοριστική ψηφοφορία για τον Σταύρο Δήμα, όλα τα κόμματα κάνουν εκλογικές ετοιμασίες, καθώς, εάν δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός 180 στις 29 Δεκέμβρη, η χώρα οδεύει σε εθνικές εκλογές το αργότερο μέχρι την 1η Φλεβάρη.

Αναζήτηση μέχρι τέλους για τα 12 «ναι»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Μέγαρο Μαξίμου και η Νέα Δημοκρατία, θα συνεχίσουν το «κυνήγι» για την εύρεση των 12 βουλευτών που απαιτούνται ώστε να εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας και να παραταθεί η θητεία αυτής της κυβέρνησης.

Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού φαίνεται να επιμένουν πως το παιχνίδι δεν έχει χαθεί οριστικά και πως οι κατάλληλες κινήσεις θα φέρουν τις 12 θετικές ψήφους που ζητάει η κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να παραμένει προσανατολισμένος στις καθαρές λύσεις και δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει νέα παρέμβαση με στόχο να πείσει όσο περισσότερους βουλευτές μπορεί.

Ωστόσο, μιας και στην παρούσα φάση το «ταβάνι» τοποθετείται μάξιμουμ στις 172-173 ψήφους είναι σίγουρο πως και η Νέα Δημοκρατία θα μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες, ώστε να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο της κάλπης.

Το ΠΑΣΟΚ στη «δίνη» Παπανδρέου

Την ίδια στιγμή ο άλλος εταίρος της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται στη δίνη εσωκομματικών αναταράξεων, έπειτα από τις σαφείς κινήσεις διάσπασης που επιχειρεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αλλωστε, το νέο αδιέξοδο στη χθεσινή συνάντηση Βενιζέλου-Παπανδρέου κάνει όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο ο πρώην πρωθυπουργός να ιδρύσει δικό του κόμμα, κάτι που θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις στη Χαριλάου Τρικούπη.

Τα στελέχη του κόμματος θα προσπαθήσουν να κινηθούν σε προεκλογικούς ρυθμούς, ωστόσο, παραμένει αβέβαιο το ποια θα είναι η εικόνα του άλλοτε κραταιού κόμματος μετά την ανακοίνωση της κίνησης Παπανδρέου.

ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ τα βρίσκουν, αλλά οι αντιδράσεις παραμένουν

Μέσα στο... εορταστικό κλίμα δεν αποκλείεται να προκύψει και ένας πολιτικός «γάμος», καθώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ (ή καλύτερα Τσίπρας και Κουβέλης) φαίνεται πως τα έχουν βρει σε όλα ώστε τα δύο κόμματα να γίνουν ξανά ένα με στόχο τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

Το καθοριστικό ραντεβού ανάμεσα στους δύο προέδρους αναμένεται να γίνει πριν από την Πρωτοχρονιά, ωστόσο, στην Αγίου Κωνσταντίνου οι αντιδράσεις είναι σφοδρότατες, αλλά και στην Κουμουνδούρου υπάρχουν φωνές που διαμαρτύρονται για την επαναπροσέγγιση.

Βασικό ζητούμενο είναι, σε περίπτωση που ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ κατέβουν μαζί στις εκλογές, πόσοι θα είναι οι βουλευτές από το στρατόπεδο της Αγίου Κωνσταντίνου που θα στηρίξουν την κίνηση Κουβέλη, καθώς, μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο αποχωρήσεις.

Θολό το τοπίο για τους ΑΝΕΛ – Αίνιγμα η Χρυσή Αυγή

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις από το Χαϊκάλης-gate, μάλλον βγαίνουν πληγωμένοι και αναμένεται να χάσουν μέρος από την εκλογική τους επιρροή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι κάλπες θα στηθούν σε σκηνικό μεγάλης πόλωσης. Μάλιστα, σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών, παραμένει άγνωστο πόσοι θα επιθυμούν να είναι ξανά υποψήφιοι με το κόμμα.

Με τη Χρυσή Αυγή τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς, το ακροδεξιό κόμμα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με το νόμο, ενώ η ηγετική ομάδα βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Την ίδια στιγμή τα ποσοστά του κόμματος βρίσκονται σε πτώση, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι μικρότερη από ότι θα περίμενε κανείς μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων.

Οι... πρωτάρηδες του Ποταμιού με τους έμπειρους ανεξάρτητους

Από διαφορετική αφετηρία ξεκινάει και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς, στην παρθενική του συμμετοχή σε εθνικές εκλογές θα έχει ως «σύμμαχο» τον έμπειρο Σπύρο Λυκούδη, ενώ, δεν αποκλείεται να ενώσει τις δυνάμεις του και με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως οι Τατσόπουλος, Ψαριανός, Μάρκου.

Τα τέσσερα σενάρια που μπορεί να αποτρέψουν τις κάλπες

Ωστόσο, προτού στηθούν οι εθνικές κάλπες πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την Προεδρική εκλογή, ενώ, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δύο συν δύο (πιο ακραία) σενάρια που θα μπορούσαν να φέρουν θεαματικές ανατροπές:

Ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει τη σκληρή γραμμή, ύστερα και από τη συναινετική πρόταση που έκανε την Κυριακή, και δεν θα κάνει βήμα πίσω, ούτε νέες υποχωρήσεις.
Ο πρωθυπουργός θα αναλάβει ακόμα μία πρωτοβουλία θεσμικού χαρακτήρα, η οποία θα απευθύνεται στα μικρά κόμματα και κυρίως στη ΔΗΜΑΡ, επιχειρώντας να αλλάξει τη στάση της.
Τα άλλα δύο σενάρια, αν και εξακολουθούν να κυκλοφορούν, το Μέγαρο Μαξίμου τα απορρίπτει μετ' επιτάσεως. Το ένα είναι να αλλάξει ο πρωθυπουργός τον Σταύρο Δήμα από υποψήφιο Πρόεδρο, αντικαθιστώντας τον με άλλο πρόσωπο που ίσως να προσελκύσει και άλλους βουλευτές, από αυτούς που δεν έχουν ψηφίσει θετικά. Το δεύτερο είναι ο κ. Σαμαράς να εισηγηθεί μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές.


iefimerida

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο