Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Υπήρξε στην πραγματικότητα και αν ναι, ποια ήταν αυτή η μυστήρια Ελληνίδα-Ρωμιά κατάσκοπος, που ακόμα και σήμερα απασχολεί τους Τούρκους καθώς οι συλλήψεις αλλά και οι δίκες που άρχισαν στα τουρκικά στρατοδικεία από την αρχή του 2014, συνεχίζονται μέχρι σήμερα με βαριές κατηγορίες για συνεργία σε κατασκοπεία σε βάρος της Τουρκίας!
Το Ιούνιο του 2012 μαθαίναμε ότι μια μυστήρια γυναίκα ελληνικής καταγωγής από την Σμύρνη, με το όνομα, (ψευδώνυμο ;), Άννα, είχε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που συγκλονίζονταν από το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατασκοπείας στην ιστορία τους. Η περίφημη αυτή Άννα, με ένα στημένο κύκλωμα υπέκλεπτε απόρρητα στρατιωτικά μυστικά και τα έστελνε… στην Ελλάδα, (;;;). Εξ’ αιτίας αυτής της Άννας, είχε εξαπολυθεί ένα όργιο συλλήψεων Τούρκων αξιωματικών και όχι μόνο που εμπλέκονταν στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο.
Το θέμα είχε έρθει για πρώτη φορά στην δημοσιότητα στις 29 Οκτωβρίου του 2010, όταν τότε γίνονταν γνωστό από την τουρκική εφημερίδα Στάρ, η εμπλοκή μιας μυστήριας Ελληνίδας κατασκόπου σε ένα μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπείας. Η τουρκική εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι τότε είχαν συλλάβει δυο ναύαρχους ενώ μια άλλη τουρκική εφημερίδα, η Ταράφ, έκανε αναφορά για την εμπλοκή τριών γυναικών στις οποίες διέρρεαν μυστικά έγραφα του τουρκικού στρατού. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του τουρκικού τύπου, απόρρητα έγραφα στα οποία μεταξύ των άλλων περιείχαν και σχέδια πολεμικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο, καθώς και σχέδια διεξαγωγής ελληνοτουρκικού πολέμου, είχαν διαρρεύσει σε ξένες μυστικές υπηρεσίες. Οι πληροφορίες ανέφεραν για γυναίκες «ελαφρών ηθών», μεταξύ των οποίων και μια Ελληνίδα την οποία αναζητούσε η τουρκική ασφάλεια. Οι γυναίκες αυτές όπως αποκαλύπτονταν, είχαν σχέση με Τούρκους αξιωματικούς και υψηλόβαθμα στελέχη της «Tübitak», (τουρκική πολεμική βιομηχανία), από τους οποίους έπαιρναν μυστικά έγραφα τα οποία στην συνέχεια τα διοχέτευαν σε ξένες μυστικές υπηρεσίες. Για το ίδιο θέμα συνελήφθηκαν τότε οι δυο Τούρκοι ναύαρχοι ενώ τις επόμενες μέρες άλλοι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί και τρία στελέχη της Tübitak. Ο τουρκικός τύπος έκανε λόγω και για επικείμενες άλλες συλλήψεις καθώς ξετυλίγονταν το «κουβάρι» του μεγάλου αυτού σκανδάλου κατασκοπείας.
Έκτοτε πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει καμία αναφορά ούτε και αν τελικά οι τουρκικές αρχές εξάρθρωσαν το κύκλωμα της κατασκοπείας. Ξαφνικά, τον Μάιο του 2012 ξεσπούσε ένα νέο μεγάλο κύμα συλλήψεων με επίκεντρο την δράση αυτής της περίφημης «Μάτα Χάρη», η οποία σύμφωνα με τους Τούρκους, ονομάζονταν «Άννα η Σμυρνιά», «İzmirli Anna». Αυτή η Άννα, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, κατεύθυνε το μεγάλο κύκλωμα κατασκοπείας που όπως αποκαλύφτηκε είχε διαλύσει ουσιαστικά τον τουρκικό στρατό στην περιοχή του Αιγαίου με επίκεντρο την Σμύρνη. Συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου γίνονταν γνωστό πως με εντολή του γενικού εισαγγελέα Σμύρνης, οι στρατιωτικές αρχές είχαν εξαπολύσει ένα άγριο κυνηγητό συλλήψεων διαφόρων στρατιωτικών που ενέχονταν σε μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπείας. Μέχρι τις 25 Μαΐου είχαν συληφθεί 45 άτομα μεταξύ των οποίων ήταν 13 μόνιμοι αξιωματικοί, ενώ γίνονταν λόγος για τεράστιο κύκλωμα που έφτανε μέχρι και τα 300 άτομα, ενώ ο ευρύτερος κύκλος της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης κατασκοπείας, άγγιζε περί τα… 2.500 άτομα, αριθμός πράγματι υπερβολικός που έδειχνε ότι είχε ουσιαστικά διαβρωθεί όλο το στρατιωτικό σώμα στην περιοχή της Σμύρνης και όχι μόνο. Όπως αναφέρθηκε τότε, είχε στηθεί ένα έξυπνο κύκλωμα παροχής «γυναικείων υπηρεσιών» που καθοδηγείτο από την περίφημη Άννα την Σμυρνιά και μέσω των διαφόρων επαφών, γίνονταν παράδοση στρατιωτικών μυστικών που στην συνέχεια παραδίδονταν στους παραλήπτες σε… ελληνικό έδαφος, χωρίς όμως να δίνονταν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Αλλά η πολύκροτη αυτή υπόθεση είχε και συνέχεια. Από την εφημερίδα Τζούμχουριέτ, στις 16 Ιουνίου 2012, γίνονταν γνωστό ότι συνελήφθηκαν άλλα 25 άτομα από τους οποίους οι 10 μόνιμοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, ενώ οι έρευνες και οι ανακρίσεις είχαν επεκταθεί σε 16 επαρχίες της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης, καθώς το κύκλωμα είχε απλωθεί και σε άλλες περιοχές. Δυο μέρες μετά, στις 18 Ιουνίου, η εφημερίδα Σαμπάχ αποκάλυπτε νέο κύμα συλλήψεων 24 αποστράτων αξιωματικών, 9 μονίμων και άλλων 19 ατόμων που υπηρετούσαν σε στρατιωτικές υπηρεσίες κατηγορούμενοι για εμπλοκή στο ίδιο κύκλωμα κατασκοπείας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων εκείνες τις μέρες έφτασε τους 69, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν μόνιμοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού. Στις 23 Ιουνίου η εφημερίδα Ζαμάν ανήγγειλε την σύλληψη ενός ανώτατου μόνιμου αξιωματικού με τα αρχικά, Ε.Κ., ο οποίος μάλιστα υπηρετούσε σε τουρκική μονάδα εκτός Τουρκίας με την ίδια κατηγορία για συμμέτοχη στο κύκλωμα κατασκοπείας σε βάρος της Τουρκίας. Στις 1 Ιουλίου από την εφημερίδα Τζουμχουριέτ γίνονταν γνωστή η σύλληψη άλλων 26 μονίμων αξιωματικών από τους οποίους όμως μόνο οι δυο κρατηθήκαν για να οδηγηθούν στο στρατοδικείο. Την ίδια μέρα όμως, η άλλη τουρκική εφημερίδα, η Σαμπάχ, αποκάλυπτε ότι είχαν διενεργηθεί άλλες 28 συλλήψεις. Αυτή την φορά το ενδιαφέρων ήταν ότι δυο από τους αξιωματικούς που είχαν συλλάβει υπηρετούσαν στο Εσκήσεχήρ, όπου είναι η μεγάλη αεροπορική βάση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ίδια η τουρκική εφημερίδα, επρόκειτο για δυο πιλότους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, για τον Evren T. και για τον Ersin. K. Οι δυο αυτοί πιλότοι πήγαιναν τακτικά στην Σμύρνη όπου, όπως φαίνεται, είχαν πέσει και αυτοί στα «δίχτυα» της Άννας στης Σμυρνιάς, δηλαδή της περίφημης Ρωμιάς «Μάτα Χάρη» και είχαν αποκαλύψει διάφορα μυστικά της πολεμικής αεροπορίας. Παράλληλα, όπως έγραψε η Σαμπάχ, άλλοι 26 μόνιμοι αξιωματικοί είχαν συλληφθεί με την ίδια κατηγορία. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν για επέκταση του κυκλώματος και σε άλλες πόλεις πλην της Σμύρνης, όπως Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Ντιαρμπακίρ. Τέλος στις 3 Ιουλίου σε ένα πέμπτο όμως αναφέρθηκε κύμα συλλήψεων, συνελήφθηκαν άλλα 35άτομα από τους οποίους οι 13 ήταν στρατιωτικοί.
Ανάμεσα στα μυστικά που όπως αποκαλύπτονταν είχαν περάσει στα χέρια της «Άννας της Σμυρνιάς», αναφέρονταν στοιχεία για τα τουρκικά ραντάρ του Αιγαίου, τα οποία έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης και επιτηρούν με τα τελειότερα τεχνολογικά μέσα όλο τον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Παράλληλα από το «κύκλωμα» είχαν υποκλαπεί σχέδια στρατοπέδων, αποθηκών πυρομαχικών της στρατιάς του Αιγαίου, στοιχεία για τα στρατιωτικά αεροδρόμια της περιοχής του Αιγαίου, όπως αυτό του Νταλαμάν απέναντι από την Ρόδο, από όπου εφορμούν τα τουρκικά F16 για το νότιο Αιγαίο, ακόμα και για τις ναυτικές βάσεις που βρίσκονται στην εποπτεία της στρατιάς του Αιγαίου και για διάφορες μαρίνες που βρίσκονται κατά μήκος των τουρκικών ακτών και εποπτεύονται από την τουρκική ακτοφυλακή. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο εμπλέκονταν και στελέχη της ΜΙΤ, ακόμα και στελέχη του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, γεγονός που είχε αναστατώσει και έχει δημιουργήσει μεγάλο σάλο στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η δράση του κυκλώματος γίνονταν συνήθως μέσω ερωτικών ραντεβού με «πρόθυμες» γυναίκες και στη συνέχεια, όπως αποκάλυψε τότε η εφημερίδα Ζαμάν, οι αξιωματικοί έπεφταν στη παγίδα της φωτογράφησης τους σε τρυφερές στιγμές, οπότε γίνονταν θύματα εκβιασμού και για να ξεφύγουν παρέδιδαν διάφορα μυστικά, ενώ άλλοι πάλι γίνονταν ουσιαστικά «πελάτες» καθώς εξαγοράζονταν από το κύκλωμα. Το εντυπωσιακό ήταν πως όλες οι πληροφορίες διαχειρίζονταν από ένα κεντρικό πρόσωπο του κυκλώματος, που δεν ήταν άλλο από την περίφημη, όπως αναφέραμε, «Άννα η Σμυρνιά», χωρίς όμως να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόσωπο αυτό. Επίσης εντυπωσιακό ήταν πως δεν είχε γίνει καμία μνεία για κάποια διαμαρτυρία εκ μέρους της Τουρκίας προς κάποια ελληνική αρχή, καθώς όλες οι αναφορές αλλά και οι έμμεσοι υπαινιγμοί που έγιναν για το κύκλωμα στρέφονταν προς την ελληνική πλευρά. Σίγουραν λόγοι γοήτρου του τουρκικού στρατού δεν επέτρεπαν κάποια φανερή διαμαρτυρία προς την χώρα μας. Τογεγονός και μόνο ότι τόσοι πολλοί ένστολοι είχαν πέσει στις παγίδες του κυκλωματος και μάλιστα αυτό είχε διαρεύσει και στον τύπο, ήταν πραγματικά ένα πολύ γερό χτύπημα για το τουρκικό γόητρο
Πάντως η καταπληκτική αλλά και «περίεργη» αυτή υπόθεση της Ρωμιάς «Μάτα Χάρη», μας θύμισε κάποια «γνωστά» επεισόδια, (ανάμεσα σε… πολλά άγνωστα), ενός ακήρυκτου πολέμου κατασκόπων που εδώ και χρόνια διεξάγετε υπογείως από τις δυο ακτές του Αιγαίου. Τον Μάιο του 2006, όπως έγινε τότε γνωστό, τρεις Τούρκοι συνελήφθησαν κοντά στην βάση της Σούδας να φωτογραφίζουν τις εγκαταστάσεις της βάσης. Ο συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι μετά την ανάκριση, χωρίς να δοθεί έκταση στο συμβάν. Ένα χρόνο όμως πριν και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2005, συλλαμβάνονται έξω από ένα τουρκικό στρατόπεδο στο Αϊδίνη, ανατολικά της Σμύρνης, οι Έλληνες υπάλληλοι της Ε.Υ.Π, Ευάγγελος Πολύζος και Κωνσταντίνος Τοπούλογλου να φωτογραφίζουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι δυο Έλληνες αφού ανακριθήκαν και εξεταστήκαν, τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Προφανώς επρόκειτο για υποθέσεις αμοιβαίας απελευθέρωσης.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Υπήρξε στην πραγματικότητα και αν ναι, ποια ήταν αυτή η μυστήρια Ελληνίδα-Ρωμιά κατάσκοπος, που ακόμα και σήμερα απασχολεί τους Τούρκους καθώς οι συλλήψεις αλλά και οι δίκες που άρχισαν στα τουρκικά στρατοδικεία από την αρχή του 2014, συνεχίζονται μέχρι σήμερα με βαριές κατηγορίες για συνεργία σε κατασκοπεία σε βάρος της Τουρκίας!
Το Ιούνιο του 2012 μαθαίναμε ότι μια μυστήρια γυναίκα ελληνικής καταγωγής από την Σμύρνη, με το όνομα, (ψευδώνυμο ;), Άννα, είχε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που συγκλονίζονταν από το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατασκοπείας στην ιστορία τους. Η περίφημη αυτή Άννα, με ένα στημένο κύκλωμα υπέκλεπτε απόρρητα στρατιωτικά μυστικά και τα έστελνε… στην Ελλάδα, (;;;). Εξ’ αιτίας αυτής της Άννας, είχε εξαπολυθεί ένα όργιο συλλήψεων Τούρκων αξιωματικών και όχι μόνο που εμπλέκονταν στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο.
Το θέμα είχε έρθει για πρώτη φορά στην δημοσιότητα στις 29 Οκτωβρίου του 2010, όταν τότε γίνονταν γνωστό από την τουρκική εφημερίδα Στάρ, η εμπλοκή μιας μυστήριας Ελληνίδας κατασκόπου σε ένα μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπείας. Η τουρκική εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι τότε είχαν συλλάβει δυο ναύαρχους ενώ μια άλλη τουρκική εφημερίδα, η Ταράφ, έκανε αναφορά για την εμπλοκή τριών γυναικών στις οποίες διέρρεαν μυστικά έγραφα του τουρκικού στρατού. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του τουρκικού τύπου, απόρρητα έγραφα στα οποία μεταξύ των άλλων περιείχαν και σχέδια πολεμικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο, καθώς και σχέδια διεξαγωγής ελληνοτουρκικού πολέμου, είχαν διαρρεύσει σε ξένες μυστικές υπηρεσίες. Οι πληροφορίες ανέφεραν για γυναίκες «ελαφρών ηθών», μεταξύ των οποίων και μια Ελληνίδα την οποία αναζητούσε η τουρκική ασφάλεια. Οι γυναίκες αυτές όπως αποκαλύπτονταν, είχαν σχέση με Τούρκους αξιωματικούς και υψηλόβαθμα στελέχη της «Tübitak», (τουρκική πολεμική βιομηχανία), από τους οποίους έπαιρναν μυστικά έγραφα τα οποία στην συνέχεια τα διοχέτευαν σε ξένες μυστικές υπηρεσίες. Για το ίδιο θέμα συνελήφθηκαν τότε οι δυο Τούρκοι ναύαρχοι ενώ τις επόμενες μέρες άλλοι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί και τρία στελέχη της Tübitak. Ο τουρκικός τύπος έκανε λόγω και για επικείμενες άλλες συλλήψεις καθώς ξετυλίγονταν το «κουβάρι» του μεγάλου αυτού σκανδάλου κατασκοπείας.
Έκτοτε πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει καμία αναφορά ούτε και αν τελικά οι τουρκικές αρχές εξάρθρωσαν το κύκλωμα της κατασκοπείας. Ξαφνικά, τον Μάιο του 2012 ξεσπούσε ένα νέο μεγάλο κύμα συλλήψεων με επίκεντρο την δράση αυτής της περίφημης «Μάτα Χάρη», η οποία σύμφωνα με τους Τούρκους, ονομάζονταν «Άννα η Σμυρνιά», «İzmirli Anna». Αυτή η Άννα, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, κατεύθυνε το μεγάλο κύκλωμα κατασκοπείας που όπως αποκαλύφτηκε είχε διαλύσει ουσιαστικά τον τουρκικό στρατό στην περιοχή του Αιγαίου με επίκεντρο την Σμύρνη. Συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου γίνονταν γνωστό πως με εντολή του γενικού εισαγγελέα Σμύρνης, οι στρατιωτικές αρχές είχαν εξαπολύσει ένα άγριο κυνηγητό συλλήψεων διαφόρων στρατιωτικών που ενέχονταν σε μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπείας. Μέχρι τις 25 Μαΐου είχαν συληφθεί 45 άτομα μεταξύ των οποίων ήταν 13 μόνιμοι αξιωματικοί, ενώ γίνονταν λόγος για τεράστιο κύκλωμα που έφτανε μέχρι και τα 300 άτομα, ενώ ο ευρύτερος κύκλος της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης κατασκοπείας, άγγιζε περί τα… 2.500 άτομα, αριθμός πράγματι υπερβολικός που έδειχνε ότι είχε ουσιαστικά διαβρωθεί όλο το στρατιωτικό σώμα στην περιοχή της Σμύρνης και όχι μόνο. Όπως αναφέρθηκε τότε, είχε στηθεί ένα έξυπνο κύκλωμα παροχής «γυναικείων υπηρεσιών» που καθοδηγείτο από την περίφημη Άννα την Σμυρνιά και μέσω των διαφόρων επαφών, γίνονταν παράδοση στρατιωτικών μυστικών που στην συνέχεια παραδίδονταν στους παραλήπτες σε… ελληνικό έδαφος, χωρίς όμως να δίνονταν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Αλλά η πολύκροτη αυτή υπόθεση είχε και συνέχεια. Από την εφημερίδα Τζούμχουριέτ, στις 16 Ιουνίου 2012, γίνονταν γνωστό ότι συνελήφθηκαν άλλα 25 άτομα από τους οποίους οι 10 μόνιμοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, ενώ οι έρευνες και οι ανακρίσεις είχαν επεκταθεί σε 16 επαρχίες της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης, καθώς το κύκλωμα είχε απλωθεί και σε άλλες περιοχές. Δυο μέρες μετά, στις 18 Ιουνίου, η εφημερίδα Σαμπάχ αποκάλυπτε νέο κύμα συλλήψεων 24 αποστράτων αξιωματικών, 9 μονίμων και άλλων 19 ατόμων που υπηρετούσαν σε στρατιωτικές υπηρεσίες κατηγορούμενοι για εμπλοκή στο ίδιο κύκλωμα κατασκοπείας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων εκείνες τις μέρες έφτασε τους 69, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν μόνιμοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού. Στις 23 Ιουνίου η εφημερίδα Ζαμάν ανήγγειλε την σύλληψη ενός ανώτατου μόνιμου αξιωματικού με τα αρχικά, Ε.Κ., ο οποίος μάλιστα υπηρετούσε σε τουρκική μονάδα εκτός Τουρκίας με την ίδια κατηγορία για συμμέτοχη στο κύκλωμα κατασκοπείας σε βάρος της Τουρκίας. Στις 1 Ιουλίου από την εφημερίδα Τζουμχουριέτ γίνονταν γνωστή η σύλληψη άλλων 26 μονίμων αξιωματικών από τους οποίους όμως μόνο οι δυο κρατηθήκαν για να οδηγηθούν στο στρατοδικείο. Την ίδια μέρα όμως, η άλλη τουρκική εφημερίδα, η Σαμπάχ, αποκάλυπτε ότι είχαν διενεργηθεί άλλες 28 συλλήψεις. Αυτή την φορά το ενδιαφέρων ήταν ότι δυο από τους αξιωματικούς που είχαν συλλάβει υπηρετούσαν στο Εσκήσεχήρ, όπου είναι η μεγάλη αεροπορική βάση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ίδια η τουρκική εφημερίδα, επρόκειτο για δυο πιλότους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, για τον Evren T. και για τον Ersin. K. Οι δυο αυτοί πιλότοι πήγαιναν τακτικά στην Σμύρνη όπου, όπως φαίνεται, είχαν πέσει και αυτοί στα «δίχτυα» της Άννας στης Σμυρνιάς, δηλαδή της περίφημης Ρωμιάς «Μάτα Χάρη» και είχαν αποκαλύψει διάφορα μυστικά της πολεμικής αεροπορίας. Παράλληλα, όπως έγραψε η Σαμπάχ, άλλοι 26 μόνιμοι αξιωματικοί είχαν συλληφθεί με την ίδια κατηγορία. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν για επέκταση του κυκλώματος και σε άλλες πόλεις πλην της Σμύρνης, όπως Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Ντιαρμπακίρ. Τέλος στις 3 Ιουλίου σε ένα πέμπτο όμως αναφέρθηκε κύμα συλλήψεων, συνελήφθηκαν άλλα 35άτομα από τους οποίους οι 13 ήταν στρατιωτικοί.
Ανάμεσα στα μυστικά που όπως αποκαλύπτονταν είχαν περάσει στα χέρια της «Άννας της Σμυρνιάς», αναφέρονταν στοιχεία για τα τουρκικά ραντάρ του Αιγαίου, τα οποία έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης και επιτηρούν με τα τελειότερα τεχνολογικά μέσα όλο τον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Παράλληλα από το «κύκλωμα» είχαν υποκλαπεί σχέδια στρατοπέδων, αποθηκών πυρομαχικών της στρατιάς του Αιγαίου, στοιχεία για τα στρατιωτικά αεροδρόμια της περιοχής του Αιγαίου, όπως αυτό του Νταλαμάν απέναντι από την Ρόδο, από όπου εφορμούν τα τουρκικά F16 για το νότιο Αιγαίο, ακόμα και για τις ναυτικές βάσεις που βρίσκονται στην εποπτεία της στρατιάς του Αιγαίου και για διάφορες μαρίνες που βρίσκονται κατά μήκος των τουρκικών ακτών και εποπτεύονται από την τουρκική ακτοφυλακή. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο εμπλέκονταν και στελέχη της ΜΙΤ, ακόμα και στελέχη του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, γεγονός που είχε αναστατώσει και έχει δημιουργήσει μεγάλο σάλο στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η δράση του κυκλώματος γίνονταν συνήθως μέσω ερωτικών ραντεβού με «πρόθυμες» γυναίκες και στη συνέχεια, όπως αποκάλυψε τότε η εφημερίδα Ζαμάν, οι αξιωματικοί έπεφταν στη παγίδα της φωτογράφησης τους σε τρυφερές στιγμές, οπότε γίνονταν θύματα εκβιασμού και για να ξεφύγουν παρέδιδαν διάφορα μυστικά, ενώ άλλοι πάλι γίνονταν ουσιαστικά «πελάτες» καθώς εξαγοράζονταν από το κύκλωμα. Το εντυπωσιακό ήταν πως όλες οι πληροφορίες διαχειρίζονταν από ένα κεντρικό πρόσωπο του κυκλώματος, που δεν ήταν άλλο από την περίφημη, όπως αναφέραμε, «Άννα η Σμυρνιά», χωρίς όμως να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόσωπο αυτό. Επίσης εντυπωσιακό ήταν πως δεν είχε γίνει καμία μνεία για κάποια διαμαρτυρία εκ μέρους της Τουρκίας προς κάποια ελληνική αρχή, καθώς όλες οι αναφορές αλλά και οι έμμεσοι υπαινιγμοί που έγιναν για το κύκλωμα στρέφονταν προς την ελληνική πλευρά. Σίγουραν λόγοι γοήτρου του τουρκικού στρατού δεν επέτρεπαν κάποια φανερή διαμαρτυρία προς την χώρα μας. Τογεγονός και μόνο ότι τόσοι πολλοί ένστολοι είχαν πέσει στις παγίδες του κυκλωματος και μάλιστα αυτό είχε διαρεύσει και στον τύπο, ήταν πραγματικά ένα πολύ γερό χτύπημα για το τουρκικό γόητρο
Πάντως η καταπληκτική αλλά και «περίεργη» αυτή υπόθεση της Ρωμιάς «Μάτα Χάρη», μας θύμισε κάποια «γνωστά» επεισόδια, (ανάμεσα σε… πολλά άγνωστα), ενός ακήρυκτου πολέμου κατασκόπων που εδώ και χρόνια διεξάγετε υπογείως από τις δυο ακτές του Αιγαίου. Τον Μάιο του 2006, όπως έγινε τότε γνωστό, τρεις Τούρκοι συνελήφθησαν κοντά στην βάση της Σούδας να φωτογραφίζουν τις εγκαταστάσεις της βάσης. Ο συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι μετά την ανάκριση, χωρίς να δοθεί έκταση στο συμβάν. Ένα χρόνο όμως πριν και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2005, συλλαμβάνονται έξω από ένα τουρκικό στρατόπεδο στο Αϊδίνη, ανατολικά της Σμύρνης, οι Έλληνες υπάλληλοι της Ε.Υ.Π, Ευάγγελος Πολύζος και Κωνσταντίνος Τοπούλογλου να φωτογραφίζουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι δυο Έλληνες αφού ανακριθήκαν και εξεταστήκαν, τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Προφανώς επρόκειτο για υποθέσεις αμοιβαίας απελευθέρωσης.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.