Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Τρίτος γύρος ανάπτυξης στην Κύπρο

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος

Μόλις προκηρύχθηκε ο τρίτος κυπριακός γύρος παραχωρήσεων για την προσέλκυση επενδύσεων στα θαλάσσια οικόπεδα 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το γεγονός αποτελεί για την Κύπρο ένα βαρυσήμαντο τρίτο οικονομικό και στρατηγικό βήμα προς μία ταχύτερη αναπτυξιακή πορεία της Μεγαλονήσου (Εικ.1). 

Εκ πρώτης όψεως τρία είναι σημαντικά σημεία που τράβηξαν την προσοχή μας:

1. Ο γύρος παραχωρήσεων της Κύπρου στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο νέο ερευνητικό μοντέλο εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όπως αυτό που προέκυψε από την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος βιογενούς αερίου Ζορ, πριν μόλις 6 μήνες, στα κυπριακά όρια της ΑΟΖ της Αιγύπτου. Είναι φανερό ότι το timing προσέλκυσης επενδύσεων είναι πολύ εύστοχο και στρατηγικό. 
2. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και σχετικά χαμηλών τιμών πετρελαίου οι προκηρυχθέντες ελάχιστοι διαγωνιστικοί τεχνικοί και οικονομικοί όροι παραχωρήσεων προς τις ανάδοχες πετρελαϊκές εταιρείες είναι - κατά τη γνώμη μας - πολύ απαιτητικές. Δεν νομίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει για μία σημαντική προσέλευση επενδυτών.
3. Στο διαγωνιστικό γύρο δεν συμπεριλαμβάνεται το Οικόπεδο 7 το οποίο, κατά την γνώμη μας, παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον. 
Το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου έδωσε στην δημοσιότητα νεώτερα επιστημονικά στοιχεία που προηγουμένως είχαν τύχει επεξεργασίας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων και την Νορβηγική εταιρεία PGS (σεισμικές καταγραφές, A-A', B-B', D-D' & C-C'). Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα (Εικ.2) και επιβεβαίωνουν με πανηγυρικό τρόπο προγενέστερες αισιόδοξες εκτιμήσεις μας για ύπαρξη πιθανόν γιγαντιαίων νέων στόχων κοιτασμάτων βιογενούς φυσικού αερίου τύπου Ζορ μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα ο τρίτος γύρος παραχωρήσεων περιλαμβάνει μέρος της κυπριακής Λεκάνης του Ηροδότου η οποία εκπροσωπείται από το οικόπεδο 6 (καταγραφή Α-Α'). Με βάση τις καταγραφές της PGS στο οικόπεδο αυτό, η παρουσία κοιτάσματος στόχου φυσικού αερίου ευρισκόμενο μέσα σε ορίζοντες ψαμμιτών στην λεκάνη αυτή τακτοποιείται με εντυπωσιακό τρόπο δεδομένου ότι η έκταση του στόχου αυτού υπολογίζεται σε τουλάχιστον 375 km2, δηλαδή αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του ανακαλυφθέντος ήδη στο Ισραήλ κοιτάσματος Λεβιάθαν (340 km2).
Όσον αφορά την παρουσία αναμενόμενων στόχων γιγαντιαίων κοιτασμάτων ασβεστολιθου τύπου "Ζορ" δηλ. "Υφάλων" (Reefs), η καταγραφή της PGS D-D' επιτρέπει την χαρτογράφησή τους με εντυπωσιακή ευκρίνεια (Εικ.3). Στο Οικόπεδο 10 εντόπίζονται 2 τουλάχιστον στόχοι Υφάλων που και οι δύο πολύ μεγαλύτεροι σε μέγεθος από το ανακαλυφθέν ήδη κοίτασμα υπεργιγαντιαίο κοίτασμα (Supergiant Gas Field) Ζορ. Είμαστε βέβαιοι ότι η εταιρεία TOTAL θα μετάνοιωσε ήδη όταν προ έτους - αμέσως μετά το θάνατο στη Μόσχα του φιλλέληνα προέδρου της Christophe de Margerie - σταμάτησε τις έρευνες της στο οικόπεδο 10 και το επέστρεψε στην Κυπριακή Δημοκρατία. 




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο