Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Για συμφωνία χωρίς λεφτά τρέχουν τώρα στην κυβέρνηση

Τελείωσε η συνάντηση Τσακαλώτου – τρόικας: Άρον – Άρον για καταρχήν συμφωνία με τους θεσμούς που όμως δεν φέρνει λεφτά στην Ελλάδα για να έχει «καλό χαρτί» η Αθήνα στα χέρια της - «χρειάζεται πολιτική απόφαση, ώστε να είμαστε έτοιμοι ως την Κυριακή», λέει ο Ευκλ. Τσακαλώτος - Eτοιμάζονται δύο κείμενα συμφωνίας, ένα με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα δεύτερο με το ΔΝΤ


Του Κωστή Πλάντζου

Για μία άρον άρον συμφωνία με τους δανειστές για τα μέτρα με τα οποία τελικά, αν ψηφιστούν, θα μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση, προκειμένου να έχουν ένα καλό «χαρτί» στα χέρια τους και να το παρουσιάσουν στις συναντήσεις που θα γίνουν μετά τις 15 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, τρέχουν τώρα στην κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε μετά την 5ωρη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμφωνήθηκε ότι μέχρι το Σάββατο πρέπει να κλείσει μία συμφωνία η οποία θα μετατραπεί σε κείμενο – απόφαση που θα επικυρωθεί την Κυριακή, σχετικά με το πώς μπορεί να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

«Συμφωνήσαμε πού χρειάζεται να υπάρξει περισσότερη τεχνική συζήτηση, εντοπίσαμε σε ποια θέματα χρειάζεται πολιτική απόφαση, ώστε να είμαστε έτοιμοι ως την Κυριακή και με αυτό το τελικό κείμενο να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, όπου εκεί μπορεί η συζήτηση να διευρυνθεί και με άλλα θέματα όπως το χρέος», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Η συμφωνία θα προβλέπει με ποια νομοθετήματα θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, αλλά θα ανοίγει και την ατζέντα των επόμενων θεμάτων τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης (εργασιακά κτλ).  

Ωστόσο, όπως το περιέγραψε ο κ. Τσακαλώτος, θα υπάρχουν δύο κείμενα, ένα μόνο με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και ένα δεύτερο κείμενο μαζί και με το ΔΝΤ. «Αυτά τα δύο κείμενα μοιάζουν αλλά δεν θα είναι ίδια», διευκρίνισε ο ΥΠ. ΟΙΚ. εννοώντας προφανώς ότι το πρώτο βασίζεται στη συμφωνία του Αυγούστου με τους Ευρωπαίους για το δάνειο από τον ESM, ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει τις επισημάνσεις και τις θέσεις του ΔΝΤ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι τα κείμενα αυτής της συμφωνίας δεν θα φέρουν την δόση των 5,7 δισ. στην χώρα μας «γιατί όπως ξέρετε υπάρχει μία διαφωνία καθώς η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν να είναι μέσα και το ΔΝΤ και άρα θα πρέπει πρώτα να έχουμε συμφωνήσει και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν και το Eurogroup θα πει ότι προχωράμε».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε με συμφωνία του ΔΝΤ είτε χωρίς, η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει έχοντας ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και για τις αλλαγές στην φορολογία και για το ασφαλιστικό αλλά και για τα κόκκινα δάνεια.

newmoney

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο