Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αν δεν κάνει εκλογές ο Παπανδρέου θα χάσει τον έλεγχο.


Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα για τον πρωθυπουργό είναι η προκήρυξη ή μη βουλευτικών εκλογών. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση ούτε γι’ αυτά που κάνει, ούτε πολύ περισσότερο για ανάληψη δεσμεύσεων για το μέλλον και ειδικότερα για χρονικό διάστημα που ξεπερνά την θητεία της παρούσας κυβέρνησης.




Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει, αν δεν προκηρύξει εκλογές μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2011 (όπου και μπορούν να προκηρυχθούν εκογές με λίστα), είναι ότι θα χάσει τη δυνατότητα της λίστας, κάτι που το θέλει πάρα πολύ αφού είναι και οπαδός του νέου εκλογικού νόμου, όπου τα 2/3 των βουλευτών θα εκλέγονται με λίστα.



Από το άλλο μέρος, όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν και αυτοί πολύ καλά, ότι δεν μπορούν να βγούνε στο λαό, γιατί όχι μόνο δεν είναι αποδεκτοί, αλλά μπορεί ακόμα και να συμβούν απρόοπτα γεγονότα. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι αν γίνει εκλογή με σταυρό προτίμησης, τότε πολύ μεγάλος αριθμός από τους εν ενεργεία βουλευτές θα εξέλθουν του κοινοβουλίου, γιατί ακόμα και εκείνοι εκ των πολιτών που θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, θα προτιμήσουν καινούργια πρόσωπα που δεν θα τους θυμίζουν την ντροπή της ψήφισης του μνημονίου. Δεν μένει λοιπόν άλλος δρόμος για τους εν ενεργεία βουλευτές από το να το παίξουν επαναστάτες και διαφωνούντες, για να κερδίσουν τη λαϊκή εύνοια.



Προς στιγμή όμως, οι εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είναι υποχρεωμένοι να…. δείχνουν κομματική νομιμοφροσύνη και υποταγή στον κ. Παπανδρέου, γιατί φοβούνται πως αν προκηρυχθούν εκλογές μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2011, οπότε και θα ισχύσει η λίστα, όσοι διαφωνήσουν ή δεν ψηφίσουν κάποιο νομοσχέδιο θα βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων. Όταν όμως χαθεί η δυνατότητα εκλογής με λίστα, τότε η τύχη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ φεύγει από τα χέρια του κ. Παπανδρέου και πηγαίνει στους πολίτες.



Επομένως ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά τις αρχές Μαρτίου 2011, θα αρχίσει να αντιμετωπίζει αυξημένη εσωτερική αντίδραση, από τους βουλευτές που θα θέλουν να φαίνονται αρεστοί στους ψηφοφόρους τους, προκειμένου να επανεκλεγούν και φυσικά δεν θα μπορεί να διαγράψει πάνω από τέσσερις ακόμα. Άρα θα αρχίσει να κινείται στα όρια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και των συμβιβασμών και θα άγεται και θα φέρεται από αντάρτες βουλευτές, όπως είχε συμβεί και με τον Καραμανλή. Δηλαδή θα χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.



Η μόνη ευκαιρία που έχει είναι τώρα, που ακόμα έχει κάποια λαϊκή ανοχή, ισχύει ο νόμος Παυλόπουλου, που δίνει επί πλέον bonus 10 βουλευτών στο πρώτο κόμμα και ταυτόχρονα έχει ακόμα και όλο τον μηχανισμό των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις με το μέρος του. Αργότερα μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί και τα συμφέροντα.



Εμείς πιστεύουμε ότι μάλλον θα πρέπει να τολμήσει τις εκλογές.



Έτσι, όπως είναι τώρα, δεν θα μπορέσει να πάει άλλο.



προεδρική δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο