Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ



ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ



Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι.



Μετά την πολύ ουσιαστική συζήτηση που έγινε στην επιτροπή και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων όλων των κομμάτων έρχεται το νομοσχέδιο για την υγεία ή καλύτερα το πολυνομοσχέδιο για την υγεία και στην ολομέλεια. Πολλοί από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ακούν το τελευταίο διάστημα, διαβάζουν στο διαδίκτυο, απορούν με τους τρόπους διεκδίκησης με καταλήψεις και προσδοκούν και διερωτώνται αν το παρόν νομοσχέδιο βάλει μία τάξη στη Δημόσια Υγεία.



Για όσους από εσάς Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι ανατρέξατε αυτές τις μέρες σε διαδικτυακούς τόπους αλλά και στη σελίδα του Υπουργείου Υγείας, που είχε εισαχθεί για διαβούλευση το εν λόγω νομοσχέδιο, θα διαπιστώσατε το πλήθος των ανθρώπων που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους αλλά και έκαναν σημαντικές προτάσεις αλλά και σχόλια.



Η υγεία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό και η συμβολή της στην ανθρώπινη ευτυχία είναι τεράστια. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας απαξίωσαν εντελώς το αγαθό της υγείας και εδώ θέλω να σταθώ Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, αισθάνεται κανείς από εσάς που κυβερνήσατε τα προηγούμενα χρόνια έστω την ελάχιστη ευθύνη για την σημερινή κατάντια του Ε.Σ.Υ,;;;;; γιατί περί κατάντιας πρόκειται.



Στο κεφάλαιο Α και στα άρθρα 1 με 16 με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο επιχειρείται μια αλλαγή στο σύστημα προμηθειών και υπηρεσιών στους φορείς υγείας που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κυρίως στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Ζητούμενο , ευχή και κυρίως υποχρέωση του Υπουργείου σας απέναντι στο Ελληνικό Λαό είναι η αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς στον ιερό χώρο της υγείας αφού ως γνωστόν οι υπερκοστολογήσεις υλικών και φαρμάκων και οι επίορκοι του χώρου της Δημόσιας Υγείας με τις κομματικές σας διοικήσεις και τις εγκληματικές πολιτικές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας , έβλαψαν και υποβάθμισαν την ποιότητα της Δημόσιας υγείας του ασφαλισμένου πολίτη . Εγκλήματα Κύριε Υπουργέ δίχως καμία τιμωρία. Κύριε Υπουργέ σας το ανέφερα και στην επιτροπή πως το παρόν νομοσχέδιο είναι πολύπλοκο, γραφειοκρατικό, δαιδαλώδες και γι’αυτό αμφιβάλλουμε για την αποτελεσματικότητά του.



Αναφέρετε μας έστω και έναν που τιμωρήθηκε παραδειγματικά και να έχει δημευθεί ο παράνομος πλουτισμός του. Στην Αγγλία π.χ για το σκάνδαλο de Pui έχουν αποδοθεί ευθύνες. Εδώ ψαχνόμαστε 3 χρόνια μετά για ενόχους και δεν μιλάμε ούτε καν για απόδοση ευθηνών. Δυστυχώς και θα το ξαναπώ η ασάφεια, τα παραθυράκια και η γραφειοκρατία είναι τόσο πολλά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε.



Στο κεφάλαιο Β και στα άρθρα 17 με 33 συστήνετε έναν ενιαίο φορέα υγείας, έναν οργανισμό παροχών και υπηρεσιών υγείας το λεγόμενο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στον οποίο θα υπάγονται οι κλάδοι υγείας των ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ. Εδώ εμείς στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί φωνάζουμε εδώ και καιρό για την καθιέρωση του Ενιαίου Φορέα Υγείας. Είναι πρόταση του κόμματος μας για την υγεία όπως και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με καθορισμό οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου. Εμείς θεωρούμε ότι δύο θα πρέπει να είναι οι φορείς της υγείας, ο Δημόσιος και ο Ιδιωτικός φορέας, που πρέπει να συνυπάρχουν παράλληλα. Είχα πολλές φορές αναφερθεί με ερωτήσεις, αναφορές και επίκαιρες ερωτήσεις στην αβάσταχτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων των ταμείων. Για παράδειγμα στην Εύβοια κάνουν ακόμη και 200 χλμ από την Ιστιαία μέχρι τη Χαλκίδα για να γράψουν τα φάρμακα για την πίεση τους οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Πιστεύουμε και απαιτούμε τη σωστή διαχείριση και τον έλεγχο όλων όσων εμπλέκονται με την δημόσια υγεία. Και εδώ δεν υπάρχει ούτε προγραμματισμός ούτε αξιόλογο πλάνο λειτουργίας.



Στο κεφάλαιο Γ και στα άρθρα 34 με 40 καθιερώνετε το πλαίσιο μέτρων για τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Πολλά τα μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, που έχουν σαν αποτέλεσμα τις τρομακτικές επιπτώσεις στα κρατικά ταμεία. Δεν μπορεί να έχουν πλουτίσει άνθρωποι τα τελευταία δέκα χρόνια που έγινε το μεγάλο φαγοπότι και να μην έχουν αποδοθεί ακόμη ευθύνες.



Ακόμη καθυστερεί και όχι μόνο καθυστέρει αλλά καταρρέει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που γίνεται πιλοτικά μόνο στον ΟΑΕΕ, αλλά και εκεί το σύστημα δεν λειτουργεί. Σας έχω κάνει ερώτηση και αναμένω μία απάντηση. Μόνο από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να εξοικονομεί 3 εκ ευρώ την ημέρα. Δεν προχωρεί η συνταγογράφηση και υπολογίζεται ότι έχει χαθεί εδώ και ένα χρόνο πάνω από ένα δις ευρώ. Η χώρα μας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη δωρεά που θα έκανε η Εθνική Τράπεζα ύψους 5 εκ ευρώ αλλά και αυτή χάθηκε ενώ η έλλειψη μηχανοργάνωσης(κάτι σπάνιο για σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος) και σωστού ελέγχου στοιχίζει πολύ ακριβά στον Έλληνα ασφαλισμένο. Επιτέλους κινηθείτε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος…

Είναι δυσάρεστο στη χώρα του Ιπποκράτη να έχει χαθεί ή έστω να έχει μειωθεί από τον πολίτη ο σεβασμός μπροστά στην άσπρη μπλούζα Κύριε Υπουργέ αυστηροποιείστε τον Ποινικό Νόμο σχετικά με τα εγκλήματα στην Υγεία και προχωρήστε ΤΩΡΑ σε δημεύσεις περιουσιών. Αναφορικά με τις προμήθειες των νοσοκομείων, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, αυτές από το 2012 θα γίνονται βάσει ετησίων προγραμμάτων προμηθειών σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), με ανοιχτούς διαγωνισμούς, χωρίς δυνατότητα υπέρβασης από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό (προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 50.000 για τους διοικητές σε περίπτωση αδικαιολόγητων παρεκκλίσεων) και με άμεση εξόφληση των προμηθευτών. Στο πλαίσιο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα σύμβασης μεταξύ Υγειονομικής Περιφέρειας και εμπορικών τραπεζών για τη χρηματοδότηση του προγράμματος προμηθειών.

Ευελπιστούμε με το νομοσχέδιο να μειωθούν οι δαπάνες στο χώρο της Υγείας σε σημείο όμως που δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των πολιτών έναντι της απόλαυσης του αγαθού της Υγείας. Το συνολικό κόστος της Υγείας εκτοξεύθηκε από τα 16,4 δις ευρώ το 2004 στα 24 δις ευρώ το 2009 εκ των οποίων τα 6,4 δις για φάρμακα( 5,1 δις η εξωνοσοκομειακή και 1,3 δις η ενδονοσοκομειακή δαπάνη). Το 40% των δαπανών βγαίνουν από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη, ενώ η ετήσια κατά κεφαλήν ιδιωτική δαπάνη για υπηρεσίες υγείας στην Ευρωζώνη είναι 770 ευρώ και στην Ελλάδα 1200 ευρώ. Για διαγνωστικές εξετάσεις δαπανώνται 5 δις ευρώ, η υψηλότερη δαπάνη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά το ζήτημα των φαρμακείων, το νομοσχέδιο εξειδικεύει τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος που έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς. Κύριε Υπουργέ αυτά που σας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που σας χωρίζουν Εμείς σας κάνουμε ακόμη μία πρόταση σήμερα. Δώστε το δικαίωμα στους Δήμους υπό την νέα Καλλικρατική τους μορφή πλέον να αποφασίζουν πόσα φαρμακεία μπορούν να ανοίξουν σε μία περιοχή. Οι δήμοι είναι αυτοί που καλύτερα από τον καθένα γνωρίζουν τις χιλιομετρικές αποστάσεις και πόσα φαρμακεία μπορούν να ανοίξουν σε ένα εύρος περιοχής.



Σε ό, τι αφορά τα ιδιωτικά φαρμακεία, το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση κλιμακωτού ποσοστού έκπτωσης (rebate) υπέρ των ασφαλιστικών Ταμείων από 0% έως 8% (ανάλογα με τον τζίρο) και το οποίο διαμορφώνεται από 0% έως 6,5% για τον ΕΟΠΥΥ όταν αυτός συσταθεί. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα συστέγασης φαρμακοποιών, απελευθερώνει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για Σάββατο, Δευτέρα και Τετάρτη, επιτρέπει την ίδρυση νέων φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και μονάδες υγείας ΕΣΥ και ασφαλιστικών Ταμείων και αλλάζει τα πληθυσμιακά όρια για την ίδρυση νέων φαρμακείων (από 1:1.500 κατοίκους σε 1:1.000). Κύριε Υπουργέ παρακολούθησα σχεδόν όλες τις συνεντεύξεις σας τις τελευταίες ημέρες αλλά και όταν συνυπήρχατε με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου σε διάφορα κανάλια και πραγματικά μου δόθηκε η εντύπωση ότι άλλα λέγατε μεταξύ σας στις κατιδίαν συναντήσεις σας και αλλά σε δημόσιες τοποθετήσεις σας. Ο ένας αμφισβητούσε τον άλλο. Ακούστε τους. Είναι άνθρωποι της αγοράς και ξέρουν το φάρμακο καλύτερα από τον καθένα.



Στο κεφάλαιο Δ γίνεται αναφορά στις ιδιωτικές κλινικές και ευαγγελίζεστε αλλαγές που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό αυτών. Σας κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για τις ιδιωτικές κλινικές. Δείτε τες και αξιολογείστε τες. Σας ξαναλέμε πως εμείς πιστεύουμε στη λειτουργία του Ιδιωτικού παράλληλα με τον Δημόσιο φορέα υγείας, στην αυστηροποίηση των ελέγχων όσον αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών αλλά και στη χορήγηση βεβαίωσης καλής λειτουργίας όχι ανά τρία αλλά ανά ένα έτος.

Στο κεφάλαιο Ε γίνεται λόγος για επιδόματα Πολυτέκνων και Τριτέκνων. Χαιρόμαστε βέβαια που μετά από δική μας παρέμβαση κάνατε δεκτή ακόμη μία πρόταση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ,με την κατάργηση του πλαφόν, αλλά θα ήθελα να κάνετε πράξη και αυτό για το οποίο δεσμευτήκατε στην Επιτροπή σύμφωνα με το οποίο η χορήγηση των επιδομάτων θα γίνεται μόνο σε Έλληνες υπηκόους ή ομογενείς.

Στο κεφάλαιο ΣΤ χαιρόμαστε για τη ρύθμιση του ΚΕΑΤ όπως και του φάρου Τυφλών Θεσσαλονίκης. Πέραν αυτών όμως θα πρέπει να σας πω και το γνωρίζετε ότι η κατάσταση των προνοιακών ιδρυμάτων είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε αλλά και δεν τιμούν τον σκοπό για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί. Η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού πανελλαδικά είναι τεράστια. Εμείς προτείνουμε την εξαίρεση του 1 προς 5 όσον αφορά τις προσλήψεις του εξειδικευμένου προσωπικού.

Στο κεφάλαιο Ζ γίνεται Αναδιάρθρωση και Μετονομασία της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας ζωής. Και εδώ χαρακτηριστικό είναι ο πλατειασμός, η δημιουργία νέων τμημάτων και υποτμημάτων. Μια δαιδαλώδης και γραφειοκρατική κατάσταση. ‘’Ουκ εν τω πολλώ το ευ’’ έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες.

Τέλος στο κεφάλαιο Η ρυθμίζονται ζητήματα των επαγγελμάτων υγείας, όπου πολλές είναι οι ενστάσεις μας, σας έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και αναμένουμε την τοποθετησή σας επ’αυτών. Θα ήθελα να σταθώ βέβαια και πάλι στις αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών καθώς θέλω να ξαναπώ ότι ο Έλληνας γιατρός είναι μέσα στους καλύτερους της Ευρώπης επιστημονικά αλλά είναι ο πλέον κακοπληρωμένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να τίθεται πλαφόν 4000 ευρώ στις ΔΕΚΟ και 2000 ευρώ στους νοσοκομειακούς Διευθυντές και στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Τα υπόλοιπα βέβαια θα τα συζητήσουμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση.

Θέλω να σταθώ Κύριε Υπουργέ στο θέμα των ειδικοτήτων και των υποειδικοτήτων και να σας πω ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η αδικία εις βάρος των νέων γιατρών για τους οποίους όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έπραξαν τα δέοντα ενώ και επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας με την τότε Υπουργική Απόφαση καταστρατηγήθηκε η σειρά προτεραιότητας για να εξυπηρετηθούν οι κομματικοί φίλοι. Στο βωμό των κομματικών στρατών που δημιουργήσατε 35 χρόνια τώρα, θυσιάζονται ιδανικά, αρχές και αξίες. Αυτοί οι γιατροί Κύριε Υπουργέ ήρθαν και με βρήκαν και μου είπαν ότι τους έχει δικαιώσει το ΣτΕ αλλά αναρωτιούνται αν θα τους δικαιώστε και εσείς. Προτείνουμε οι συγκεκριμένοι γιατροί να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι σε προσωποπαγείς θέσεις.

Σχετικά με τα θέματα του ΕΚΑΒ θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση τους δεν μπορεί να γίνει μόνο με την αναστολή των μεταθέσεων αλλά με τον εκ βάθρων σχεδιασμό και να ληφθούν υπόψη περιοχές της ελληνικής περιφέρειας όπου οι συνθήκες διακομιδής των ασθενών είναι απαράδεκτες.

Όλα τα παραπάνω είναι θέματα που πρέπει να διευθετηθούν Κύριε Υπουργέ προκειμένου να αισθανθεί και ο Έλληνας πολίτης τη σιγουριά πού αισθάνονται οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες. Είσαστε ομολογουμένως ένας Υπουργός που έχει θέσει ψηλά τον πήχη και δουλεύει και θα ευχόμουν να είστε ο επαναστάτης Υπουργός για την υγεία και όχι ο φτωχός μπαλωματής. Μπορείτε να μας εγγυηθείτε την επιτυχία των όσων φέρνετε προς ψήφιση; Μπορείτε να το κάνετε απευθυνόμενος στους Έλληνες;;

Υπηρετώ σαν γιατρός το Ε.Σ.Υ για περισσότερα από 30 χρόνια. .Οι ελλείψεις πολλές ενώ οι βελτιώσεις διαχρονικά λίγες. Οι υποσχέσεις άπειρες. Η πολιτική βούληση ισχνή. Ας σκύψουμε όλοι στο πρόβλημα και ας συνειδητοποιήσουμε ότι όταν λέμε υγεία δεν εννοούμε μόνο την αρμονία του σώματος αλλά και την αρμονία της ψυχής, του νου και του πνεύματος του κάθε ανθρώπου.



Επειδή αυτά δεν τα εξυπηρετεί το νομοσχέδιο σας το καταψηφίζουμε επί της αρχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο