Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η ΑΡΙΑ ΑΓΑΤΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Αριάδνη Αγάτσα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις «Διαρθρωτικές Αλλαγές στο Σύστημα Υγείας», επισήμανε όλα εκείνα τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους Έλληνες πολίτες και ανέδειξε τους τομείς που αλλάζουν, τις διατάξεις που δίνουν ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών για όλους και με τους ίδιους όρους.




Το πλήρες κείμενο ομιλίας της κυρίας Αριάδνης Αγάτσα, έχει ως εξής:





«Κύριε πρόεδρε,






Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,




Σήμερα συζητούμε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο για όλους τους Έλληνες πολίτες. Μετά την «επανάσταση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και ο αείμνηστος Γ. Γεννηματάς, ο πρωθυπουργός μας Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνουμε τη δική μας ευθύνη να αλλάξουμε τη χώρα. Έτσι καταθέτουμε στην ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο για Διαρθρωτικές Αλλαγές στο Σύστημα Υγείας, ώστε να υπερασπίσουμε τον έλληνα πολίτη και να του παρέχουμε εγγυήσεις και ασφάλεια στον σημαντικό τομέα της Δημόσιας Υγείας.



Όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε τη μεγάλη προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου και είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το κράτος, για να υπηρετήσουμε τον πολίτη.



Οφείλουμε να θέσουμε ένα τέρμα σε ότι συμβαίνει στον Τομέα της Υγείας, που επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες.



Έχουμε δεσμευτεί για Πρωτοβάθμια Φροντίδα και Υγεία στην υπηρεσία του πολίτη.



Έτσι, με το σημερινό νομοσχέδιο του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, προχωράμε εδώ και τώρα σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και δεν διστάζουμε να βάλουμε το συμφέρον των πολιτών υπεράνω κάθε κατεστημένου.



Κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην απόφασή μας να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην απόφασή μας να δημιουργηθούν 30.000 σημεία αναφοράς πρωτοβάθμιας υγείας, να μπορεί ο καθένας πολίτης να επιλέγει το γιατρό του ελεύθερα και οπουδήποτε στη χώρα μας.



Κύριε πρόεδρε,






Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,



Στο νομοσχέδιο, οι διαρθρωτικές αλλαγές εξειδικεύονται σε οκτώ (8) κεφάλαια.



Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται με σαφήνεια το Σύστημα προμηθειών στον τομέα της Υγείας.

Ένα Σύστημα που θα περιλαμβάνει τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, τα ΝΠΔΔ που ασκούν δραστηριότητες υγείας.



Τέλος στην κερδοσκοπία σε βάρος της υγείας του Ελληνικού λαού. Προμήθειες και Υπηρεσίες με πλήρη διαφάνεια, με «συμφωνίες πλαίσιο» που θα εξασφαλίζουν χαμηλές τιμές σε ομοειδή προϊόντα και υπηρεσίες.



Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Με την προβλεπόμενη σύσταση ΝΠΔΔ, τα νοσοκομεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντάσσονται στο ΕΣΥ. Η περιουσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ περιέρχεται στο Υπουργείο Υγείας. Ο Οργανισμός (δηλ. το νέο ΝΠΔΔ) θα συνάπτει συμβάσεις μίσθωσης έργου με θεραπευτές, ελεγκτές γιατρούς και οδοντιάτρους.



Προστατεύουμε τον Έλληνα πολίτη, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, εξασφαλίζοντας την άμεση και ισότιμη πρόσβασή τους, όπου κι αν ανήκουν (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) σε Ενιαίο Σύστημα: Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας-Αγροτικά Ιατρεία), Μονάδες Υγείας των ΝΠΔΔ και οι συμβεβλημένοι γιατροί με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.



Με βασικό μας στόχο την πρόληψη, την καλυτέρευση και την αποκατάσταση της Υγείας των πολιτών.



Στο τρίτο κεφάλαιο ρυθμίζονται όλα όσα αφορούν το Φάρμακο, τα Φαρμακεία και τις Φαρμακευτικές εταιρίες

Στο τέλος του 20111 θα έχουμε κερδίσει 1,4 δισ. Ευρώ, από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη -σε σχέση με το 2010. Ένα δημόσιο όφελος που είναι υποχρέωσή μας, όπως ακριβώς την αναλάβαμε με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ.



Στο τέταρτο κεφάλαιο ρυθμίζονται διατάξεις για τις Ιδιωτικές Κλινικές. Δηλαδή η επέκταση των ιδιωτικών κλινικών κατά 25%, σε αυτές που έχουν κλίνες από 15 έως 50, κατά 20% αν έχουν 51 ως 100 κλίνες, 15% αν έχουν 101 ως 150 και 10% αν έχουν πάνω από 151 κλίνες.

Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται εξειδίκευση στα Οικογενειακά Επιδόματα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.

Καταργούμε την καταβολή επιδόματος σε πολύτεκνους και τρίτεκνους, των οποίων το οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, ώστε να βοηθηθούν οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.



Στο έκτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και επιτρέπεται πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, όπως και στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών και το Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης, δείγμα της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.



Στο έβδομο κεφάλαιο αντιμετωπίζονται ζητήματα εκσυγχρονισμού του Υπουργείου Υγείας και συγκροτούνται 9 Διευθύνσεις που θα προάγουν τη δημόσια υγεία μέσα από την υγιεινή διατροφή και φυσική δραστηριότητα.

§ Δημόσιας Υγιεινής



§ Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος



§ Συντονισμού και Συνεργασίας με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και Αποκεντρωμένη Διοίκηση



§ Στοματικής Υγείας



§ Διατροφής



§ Εξαρτήσεων



§ Ανάπτυξης Αθλητισμού Ατόμων με Αναπηρία



§ Άθλησης για όλους



§ Υποστήριξης αθλητισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο