Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Δράσεις ΣΑ - Εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΜΑ : «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ

Λαμία, 27 Ιουλίου 2011




Από την 1η Ιουλίου, η Διεύθυνση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, η ΔΙΣΑ, ενσωματώθηκε στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Συνεπώς η διαχείριση των Συλλογικών Αποφάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, αποτελούν αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαχειρίζεται 22 Συλλογικές Αποφάσεις Μελετών και Έργων. Οι Συλλογικές Αποφάσεις κατηγοριοποιούνται σε Εθνικές (ΣΑΜ και ΣΑΕ), Περιφερειακές (ΣΑΜΠ & ΣΑΕΠ) και Περιφερειακών Ενοτήτων (οι γνωστές ΣΑΝΑ).

Έχετε ήδη με τις εισηγήσεις αναλυτικά στοιχεία για τις Συλλογικές Αποφάσεις και την πορεία υλοποίησής τους.
Θα επικεντρώσω λοιπόν στα σημεία εκείνα που πρέπει να εστιάσουμε, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην αποτελεσματική υλοποίησή τους.

Πρώτα απ΄όλα στην ΣΑΕΠ 766, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι το Πρόγραμμα αυτό, χρηματοδοτείται από Εθνικούς πόρους και δημιουργήθηκε ως αντιστάθμισμα των απωλειών της Στερεάς Ελλάδας, εξαιτίας της υπαγωγής της στο Στόχο 2 του ΕΣΠΑ.



Η ΣΑΕΠ 766, έχει προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια € και είναι μια πραγματικά σημαντική δυνατότητα που έχουμε στη Στερεά Ελλάδα, να υλοποιήσουμε κυρίως συγκοινωνιακές υποδομές, για τις οποίες υπάρχει μεγάλος περιορισμός από το ΕΣΠΑ.

Παρά τις αδυναμίες στο σχεδιασμό της, η ΣΑΕΠ 766, μπορεί να είναι ένα αξιόλογο εργαλείο ανάπτυξης για την Στερεά Ελλάδα. Στο σημείο αυτό, θέλω να τονίσω δύο κυρίαρχα ζητήματα :

Πρώτον :
Με διαρκείς μας παρεμβάσεις, πήραμε τις διαβεβαιώσεις, αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που έχουν «παγώσει» τα κονδύλια των Εθνικών πόρων, ότι η ΣΑΕΠ 766 θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται.
Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και θα πρέπει να αναφέρω ότι στις συνεχείς συναντήσεις που είχα με Υπουργούς και επιτελικά στελέχη, αναγνωρίστηκε ως απολύτως δικαιολογημένο και πλήρως τεκμηριωμένο αίτημα της Στερεάς Ελλάδας.

Δεύτερον :
Έχω ήδη θέσει και συζητήσει το ζήτημα της διεύρυνσης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, εκτιμώντας ότι υπάρχει ανάγκη πολλαπλασιασμού της χρηματοδότησής του, σε ύψος πάνω από 500 εκατομμύρια €.

Εμείς λοιπόν διεκδικούμε τη χρηματοδότηση ενός διευρυμένου Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, το οποίο θα υποβληθεί συγκροτημένα, με τεκμηρίωση και σαφήνεια. Αυτή η δουλειά θα προκύψει μέσα από την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το οποίο ξεκινήσαμε με τη συμμετοχή των Υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων μας.

Συνεπώς, προχωρούμε στην υλοποίηση της ΣΑΕΠ 766 και διεκδικούμε, με τεκμηριωμένη πρόταση, πολλαπλάσια χρηματοδότηση.

Σε ότι αφορά άλλες Συλλογικές Αποφάσεις, γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι ότι, οι χρηματοδοτήσεις έχουν «παγώσει» και η υλοποίηση των έργων είναι σε στασιμότητα.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσουμε πιστώσεις, για να συνεχίσουν, έστω και με συγκρατημένους ρυθμούς, οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων.

Εκείνο πάντως, που γίνεται προφανές από την παρουσίαση των στοιχείων των Συλλογικών Αποφάσεων, είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα μια διαδικασία εξορθολογισμού τους.

Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι χρειάζεται να δουλέψουμε με ρεαλισμό, με αξιολόγηση και ιεράρχιση των αναγκών, με συνέργεια μεταξύ των προγραμμάτων μας και κυρίως με συνεκτική δομή, στη βάση επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Στόχος μας είναι, να αναμορφώσουμε, όπου είναι εφικτό, τις Συλλογικές Αποφάσεις και να τις μετατρέψουμε σε συγκροτημένα και κυρίως εφαρμόσιμα προγράμματα.

Κλείνοντας θα ήθελα να παρακαλέσω να εστιάσουμε όλοι στη συνολική εικόνα των Συλλογικών Αποφάσεων και να μην επεκταθούμε σε μεμονωμένα έργα.
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού είναι πάντα στη διάθεση όλων για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση.

Σας ευχαριστώ.
Την παρουσίαση θα κάνει ο εισηγητής Αντώνης Αντωνόπουλος, Διευθυντής του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο