Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΩΣ ΕΙΚΟΝΑ ΚΙ ΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Γράφει ο Άναξ.
(σσΟ: Η θέση μας για την αποκαθήλωση των Ελλήνων Ολυμπιονικών είναι αντίθετη με το πνεύμα του φίλου αρθρογράφου. Πιστεύουμε ότι δικαιωθήκαμε διότι πλέον γνωρίζουμε που αποσκοπούσε η καλλιέργεια της εικόνας του “μιαρού Έλληνα”, που ήταν βεβαίως οτιδήποτε άλλο εκτός από τον Σημίτη, τον Τσουκάτο, τον Μαντέλη και όλους αυτούς που έκαναν την λαμογιά τρόπο ζωής και life style.)
Παρακολουθούμε τάχα με έκπληξη και απορία τα όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και περισσότερο στα λαοφιλή αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Όχι ότι γενικότερα ο αθλητισμός περνάει τις πιο όμορφες μέρες, αλλά τα πιο λαοφιλή αθλήματα, μαζεύουν επάνω τους περισσότερους προβολείς, χρήματα και δημοσιότητα.
Παρακολουθήσαμε όλοι την εθνική ξεφτίλα με πρωταγωνιστές τον Κεντέρη, την Θάνου και τον προπονητή της άρσης βαρών Ιακωβίδη. Ξεφτίλα, διότι έγινε την περίοδο που η χώρα μας διοργάνωνε την Ολυμπιάδα, αλλιώς θα είχε περάσει κι αυτό στα ψιλά γράμματα των ειδήσεων.
Παρακολουθήσαμε τελευταία με «μεγάλη μας έκπληξη» τα όσα αποκαλύφθηκαν για, τόσους και τόσους, γνωστούς και μη, παράγοντες του ποδοσφαίρου. Είναι τραγικό να μας αντιπροσωπεύει τέτοιος αθλητισμός. Είναι τραγικό γιατί μεμονωμένα, όλοι μας τα καταδικάζουμε.
Τι να κάνουν όμως κι αυτοί;
Είναι όλοι τους μαριονέτες, σε ένα σύστημα αξιών που έχει διαμορφωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου τα χρήματα είναι το υπέρτατο αγαθό, τις διαφημίσεις το δεύτερο και τα ρεκόρ το τρίτο. Δεν υπάρχει αθλητισμός, τα πάντα είναι χρήματα.
Στο βωμό της δημοσιότητας και του χρήματος, είναι επιβεβλημένο το να πάρει κάποιος αναβολικά για καλύτερες επιδόσεις. Έτσι κι αλλιώς, η άμυλα είναι άγνωστη λέξη και το να μην κλέβει κάποιος, αδιάφορο. Όταν ήμασταν παιδιά, όποιος έκλεβε, τα υπόλοιπα παιδάκια, δεν τον παίζαμε. Τώρα όποιος κλέβει, απολαμβάνει την μοναχικότητα της πρώτης θέσης, τα χρήματα και την φήμη του νικητή.
Τι άλλαξε;
Ήρθαν στον κόσμο των αθλητών, των αθλημάτων, του αθλητισμού, του ευ αγωνίζεσθε, οι εταιρίες στοιχημάτων, οι εταιρίες μάρκετινγκ, οι εταιρίες μάνατζμεντ, οι εταιρίες που διοργανώνουν πρωταθλήματα και θεσμούς. Να θυμίσω πως όλα τα πρωταθλήματα, τα διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρίες;
Όταν μια εταιρία λειτουργεί για το κέρδος, πως είναι λογικό να την αφήνουμε να μπαίνει σε κομμάτια της ζωής μας που επιθυμούμε να παραμείνουν αλώβητα από την φθορά του χρήματος και πως είναι λογικό να τις κατηγορούμε όταν το κάνουν;
Βάλαμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα. Οι λύκοι είναι όλες αυτές οι εταιρίες και τα πρόβατα, όλοι όσοι γεμίζουν γήπεδα και αγοράζουν κάθε μέρα μια αθλητική εφημερίδα.
Η Ολυμπιακή Ιδέα, συνεπάγεται και την πολεμική εκεχειρία. Κατά την εποχή που δημιουργήθηκε ο θεσμός, ότι και να γινόταν σε πολιτικό ή πολεμικό επίπεδο, όλα σταματούσαν για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Τώρα, την ώρα που σφαγιάζονται αθώοι άμαχοι στο όνομα του Ιερού Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας, οι υπόλοιποι, μπορούμε να απολαμβάνουμε ανενόχλητοι, όλα τα πανάκριβα υπερθεάματα που κάποιες εταιρίες έχουν στήσει, ώστε να δούμε εμείς μερικούς βιονικούς ανθρώπους να σηκώνουν 2 τόνους με το ένα δάκτυλο. Μην γελάτε. Εκεί θα φτάσουμε. Παλιά για να σπάσει ένα ρεκόρ, περνούσαν χρόνια, ενώ τώρα τα ρεκόρ σπάζουν πολύ γρήγορα. Ευθύνεται βεβαίως η επιστήμη και η τεχνολογία, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχουν φάρμακα.
Ολυμπιάδα και πακτωλοί χρημάτων σε τελετές έναρξης και λήξης, χορηγούς και μάνατζερ, πήραν την θέση του κότυλου. Τι πιο ευγενές από την σε στεφάνι πλέξη ενός κλαδιού ελιάς και την τοποθέτησή του στο κεφάλι του νικητή; Τώρα με τα χρήματα, έχει αγοραστεί η δόξα και οι τιμές που απολάμβανε ο αθλητής, έχουν αντικατασταθεί από εξώφυλλα και ακριβά αυτοκίνητα. Λογικό θα μου πείτε να εξελίσσεται μια κατάσταση ανά τα χρόνια, αλλά διαφορετικό είναι και το να εκφυλίζεται. Εκτός κι αν ο εκφυλισμός είναι το πεπρωμένο της ύλης.
Αναγκαστικά ο αθλητής θα φάει και τα χάπια και τα αναβολικά και τα στεροειδή κι ότι άλλο άρρωστο μπορεί να επιφέρει το κυνήγι του χρήματος. Αναγκαστικά θα γίνει ένας στείρος υπεράνθρωπος.
Αλλά ο αθλητισμός, δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από το σύνολο του κοινωνικού ιστού. Όταν είμαστε διεφθαρμένοι συνολικά ως κοινωνία, δεν μπορούμε να απομονώνουμε τον αθλητισμό και να βάλουμε εναντίον των αθλητών που έκαναν χρήση ή αυτών που τους το προμήθευσαν. Την δουλειά που τους αναθέσαμε κάνουν. Χρειαζόμαστε θεάματα και πληρώνουμε αδρά γι’ αυτό.  Την δουλειά που τους χρηματοδοτούμε να κάνουν, όταν αντί να δείξουμε την αντιπάθειά μας στην κατάσταση με το να μην συμμετέχουμε στην έννοια της λέξης θεατής, φίλαθλος, οπαδός κ.λ.π. , εμείς, αντιθέτως, γεμίζουμε τα γήπεδα, αγοράζουμε εφημερίδες, ώστε να ενημερωθούμε για τις μεταγραφές, παίρνουμε διαρκείας, πάμε εκδρομές στο εξωτερικό για να δούμε την αγαπημένη μας ομάδα και βέβαια, παίζουμε χοντρό ξύλο για την ομάδα μας. Σκοτώνουμε κι άμα λάχει, γιατί είμαστε και μάγκες και δεν θα μας την πει ο γάβρος ή ο βάζελος ή το παόκι. Αφού δεν ντρεπόμαστε να κάνουμε ή να ανεχόμαστε ή να υποθάλπουμε αυτά τα φαινόμενα, πως περιμένουμε να είμαστε αυτοί που θα αλλάξουν τον κόσμο και θα φέρουν την γαλήνη μετά την τρικυμία;
Αυτή είναι η τομή, γιατί τομές χρειάζονται για την αλλαγή μιας άρρωστης κατάστασης. Τομή είναι κι η αντίθετη κίνηση, που στην παρούσα φάση, αντιπροσωπεύεται από το να γίνει κοινή πεποίθηση όλων, η άρνηση της παρακολούθησης ενός σικέ πρωταθλήματος. Κάντε ένα δίκαιο πρωτάθλημα, ώστε να φέρουμε και τα παιδιά μας στο γήπεδο, αλλιώς παίξτε μόνοι σας.

Ξυπνήστε Έλληνες, πριν να είναι πολύ αργά……
………και μην πείτε ότι δεν γνωρίζατε……… θα λέτε ψέματα……… στους εαυτούς σας………


http://www.olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο